Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei: 38 de ani de la arestarea inginerului Gheorghe Ursu

Data:

spot_img

Pe 21 septembrie 1985, disidentul român Gheorghe Ursu era arestat. În timpul anchetelor care au urmat inginerul a fost bătut cu bestialitate.

„Pe 21 septembrie eram anunțat de către locotenentul Florescu că tata fusese arestat și era în Calea Rahovei 37-39. Nu ne-au dat motivul arestării, n-am văzut nici un act acuzator. Avocatul angajat nu a putut să îl vadă decât o dată și numai în prezența anchetatorilor…
Nu ne-au lăsat să îl vedem niciodată, ne-au replicat în batjocură când am încercat să-i transmitem un pachet cu obiecte elementare: ”lasă că se încălzește muncind!”… În altă zi am așteptat cinci ore, împreună cu mama, Sorana Ursu, pentru o audiență cu șeful arestului, numai ca să mi se spună la sfârșit că nu e disponibil….Pe 30 octombrie 1985 am fost chemat din nou de Pârvulescu, în Calea Rahovei 39, pentru a mi se înapoia materialele scrise ale tatălui meu… Pe birou am zărit o declarație a tătălui meu, semnată pe 27 octombrie. Acesta a fost singurul semn palpabil pe care l-am avut despre existența tatălui meu în timpul detenției”, spunea Andrei Ursu în ”BABU”. Dosarul Gheorghe Ursu, Arhiva Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, dosar nr. 192.

Citește și: Motivare ÎCCJ: Gheorghe Ursu nu a fost disident, Securitatea nu era în conflict cu populația în 1985

„Securiştii nu vroiau să moară în arestul lor”

La 17 noiembrie 1985 Gheorghe Ursu a fost dus la spitalul penitenciar Jilava. În urma consultaţiei de specialitate, i s-a pus diagnosticul de peritonită generalizată. A fost operat şi transportat la reanimare, unde a murit în scurt timp.

Citește și: Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, o palmă dată memoriei victimelor regimului comunist, afirmă IICCMER

„Și din coroborarea leziunilor pe care le văzusem şi eu, cu spargerea intestinului, că aşa s-a produs moartea… prin loviturile acestea violente, repetate, au dus la spargerea intestinului subţire, care a fost prins între corpul dur şi şira spinării. Şi a fost lăsat acolo în închisoare, după tortură, timp de 3 zile, aşa cum mi s-a spus, ca să nu se mai poate face nimic. A fost dus la spital de formă, fiindcă securiştii nu vroiau să moară în arestul lor. Însă, nu mai era nicio şansă când a ajuns la spital, era mai mult mort decât viu.”(Andrei URSU, fiul lui Gheorghe Ursu, într-o conferinţă susţinută Şcoala de Vară de la Sighet în iulie 2001, AIOCIMS, caseta nr. 1380)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Andrei Ursu / Facebook

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...