Meseriile viitorului. Ce facultate merită şi ce trebuie evitat

Data:

spot_img

Meseriile viitorului. Ce facultate merită făcută şi ce trebuie evitat? Mii de tineri sunt pregătiţi pentru meserii care vor dispărea sau va fi o cerere mică pe piaţa muncii în perioada 2025 – 2030, ceea ce înseamnă că instituţiile de învăţământ superior din ţară ar trebui să-şi revizuiască oferta educaţională cât mai repede. 

Unele meserii se află în faţa unor schimbări importante, în special în domenii precum agricultură şi industria metalurgică, unde cererea de forţă de muncă se va diminua semnificativ peste doar câţiva ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Citește și: Procurorul Horodniceanu nu va fi cercetat de Inspecția Judiciară în cazul dialogului cu polițiștii locali care l-au oprit în trafic

Care sunt meseriile viitorului. Ce facultate merită

Pe de altă parte, în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale se aşteaptă să fie nevoie de mai mulţi oameni în următorii ani.

Dar există şi aici o problemă: în România nu se investeşte suficient în echipamente tehnologice, adică în aparate şi dispozitive specifice, iar pe lângă asta există o lipsă aproape totală a serviciilor de întreţinere şi reparaţii pentru echipamentele medicale, ceea ce face ca joburile în acest domeniu să fie mai puţin solicitate.

Tehnologia schimbă piaţa muncii

Toate aceste schimbări vin pe fondul transformărilor în economie şi tehnologie, care influenţează modul în care piaţa muncii se va configura în perioada 2025-2030, aşa că autorii studiului subliniază necesitatea pregătirii tinerilor pentru meseriile viitoare, venind cu direcţiile în care ar trebui să se orienteze învăţământul superior.

Pentru lucrătorii calificaţi în agricultură se estimează o scădere a cererii foarte accentuată, de peste 300.000 de persoane, în timp ce numărul muncitorilor calificaţi în metalurgie, maşini şi echipamente electrice se anticipează că va scădea cu aproximativ 100.000 de persoane până în 2030.

Va fi cerere scăzută şi pentru muncitori constructori şi asimilaţi (fără a fi incluşi electricienii), lucrători în domeniul vânzărilor şi muncitori calificaţi în industria alimentară, prelucrarea lemnului, confecţii şi alţi lucrători asimilaţi, se precizează în studiu.

Pe ce ar trebui să se axeze facultăţile din ţară

În agricultură situaţia se anunţă destul de dificilă, deoarece autorii studiului au stabilit că pentru învăţământul superior cu profil agricol nu există nicio ocupaţie pentru care se manifestă vreo tendinţă crescătoare de-a lungul perioadei de prognoză, adică între 2025-2030.

Totuşi, ei consideră că principalele ocupaţii ar putea fi cele de inginer agronom şi inginer zootehnist, însă cu o componentă puternică de IT şi cercetare (inginer cercetător agronom, zootehnist, silvicultor, piscicultor).

„De asemenea, ţinând cont de procesul de automatizare extrem de intens pe care îl cunoaşte întregul sistem de maşini şi utilaje agricole, considerăm extrem de importante ocupaţiile de inginer mecanic utilaj tehnologic maşini agricole”, se menţionează în studiul INCSMPS.

Autorii mai cred că, date fiind riscurile din ce în ce mai mari de extindere a unor boli contagioase, este important ca medicii veterinari să fie specializaţi în prevenirea şi combaterea acestor boli, deci şi această ocupaţie va fi la mare căutare în viitor.

Meseriile viitorului. Ce facultate merită şi ce trebuie evitat

În sectorul sănătate şi asistenţă socială se prevede o creştere substanţială a cererii de personal în anii care vin, de peste 100.000 de persoane. Va fi cerere mare în câmpul muncii atât pentru oameni cu calificare superioară, cât şi cu calificare medie.

Însă există „o bubă”, mai exact nu se fac investiţii în infrastructura tehnologică specifică, respectiv în aparatură şi echipamente, lucru care semnalează dependenţa de importuri a acestui sector de activitate.

În plus, există o lipsă aproape completă a unor facilităţi de mentenanţă şi service de aparatură medicală, care conduce la reducerea cererii de personal pentru astfel de ocupaţii.

Citește și: Mitomanul Piedone: „Sunt născut în județul Neamț, moldovean de-al vostru”. El este născut în București | Aktual24

„Piaţa care nu reuşeşte să investească în infrastructura tehnologică, chiar dacă investeşte în resursa umană (în educaţie şi formare profesională, cu alte cuvinte), va contabiliza această investiţie la pierderi nete (…)”, susţin autorii studiului.

Continuarea, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...

G4media: Ciolacu, Simonis și Grindeanu pe lista pasagerilor cu jetul privat închiriat de Nordis

Publicația G4media a publicat documentul care atestă că liderii...

Dezvoltatorul Nordis ignoră Protecția Consumatorului și ascunde actele cerute la control

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că verifică...