Microîntreprinderile vor dispărea, după modificările fiscale adoptate de Guvern

Data:

spot_img

Microîntreprinderile vor dispărea, prin faliment sau pentru că proprietarii lor vor renunța, după ce Guvernul a adoptat la mijlocul lui decembrie o ordonanță de urgență care modifică consistent Codul Fiscal, a explicat pentru PRESShub consultantul economic Adrian Negrescu.

Modificările din OUG 115/2023, realizate fără consultarea mediului de afaceri și a asociațiilor de profil, vor afecta negativ economia.

„Scopul autorităților a fost să modifice Codul fiscal cu gândul că vor crește veniturile bugetare. Și-au propus prin proiectul de buget să ducă veniturile bugetare la 33% din PIB, în condițiile în care anul acesta a fost la 27%, deci un plus de încasări cu orice preț.

Mai bine zis, cu prețul sacrificării microîntreprinderilor, cu prețul sacrificării economiei în multe perspective.

Autoritățile au pus gând rău microîntreprinderilor și probabil această formă de funcționare a unei afaceri va dispărea începând cu în 2025”, este de părere Adrian Negrescu.

O modificare importantă: doar o microîntreprindere de persoană

De aceași părere este și consultantul financiar Adrian Bența. Acesta consideră că decizia este una eronată, care ar putea avea un efect chiar opus celui dorit.

„Modificările afectează foarte puternic microîntreprinderile. Un proprietar de microîntreprindere poate să rămână doar cu una singură, nu cu trei ca până acuma.

Părerea mea este că este o decizie eronată, pentru că o să ajungă în șase luni să ne roage să înființăm microîntreprinderi, pentru că vom pierde taxele de la între 50.000 și 100.000 de contracte de muncă, pentru că acolo erau angajați patronii sau persoane afiliate patronilor care n-o să mai încerce să-și păstreze contractele de muncă”.

Adrian Bența, consultant financiar, pentru PRESShub

Și Persoanele Fizice Autorizate (PFA) vor fi de asemenea afectate

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, a declarat pentru PRESShub că numărul de microîntreprinderi va scădea, pentru că multe afaceri mici nu vor mai fi rentabile. Iar printre cele mai afectate vor fi persoanele fizice autorizate (PFA).

În momentul de față, nu mai rentează să ai microîntreprindere, nu mai rentează să ai persoană fizică autorizată, regimul fiscal și variantele lor.

Intenția Guvernului este de a duce această formă de organizare juridică, PFA, către SRL și de a limita tot mai mult diferitele forme care s-au transformat de-a lungul timpului în așa-numite oaze de fiscalitate redusă.

Guvernul a cugetat că toată lumea ar trebui să devină SRL, în consecință să se organizeze ca atare, să plătească taxe ca atare.

Sigur, menținând în continuare, dar pentru un plafon foarte, foarte scăzut, menținând acea facilitate de plată a impozitului pe cifră de afaceri”, a menționat Cristian Păun.

Economistul explică faptul că pentru o afacere de tip microîntreprindere ar fi oricum dificil să plătească un impozit raportat la cifra de afaceri, așa cum preved noile modificări fiscale.

„Oricum, din punctul meu de vedere, dacă mă întrebați, un impozit pe cifră de afaceri la o microîntreprindere este crima curată, în sensul că aceste companii nu au profit foarte mare, ceea ce înseamnă că le avantajează întotdeauna impozitul pe profit, nu impozitul pe cifră de afaceri”.

Citește și: Toate modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii

Microîntreprinderile vor dispărea: 100.000 se vor închide

Adrian Negrescu crede că noile modificări ar putea duce la închiderea a peste 100.000 de microîntreprinderi.

„Limitarea acestei forme de organizare economică la o singură întreprindere de persoană și limitarea practică a accesului la modalități de plată, la un impozit mai redus în comparație cu celelalte companii, nu o să facă altceva decât să ducă la închiderea a peste 100.000 de microîntreprinde în următorul an”.

Consultantul financiar este de părere că prin aceste măsuri statul îi descurajează pe români să-ți deschidă propria afacere.

„Nu facem altceva, prin această decizie, decât să le tăiem și mai mult din apetitul investițional și din șansele românilor de a-și deschide o afacere.

În momentul în care ai închis și posibilitatea de a avea mai mult de o afacere de om, nu facem altceva decât să determini omul ori să lucreze la negru, ori să se întoarcă înapoi în  postura de salariat”.

Crisitan Păun arată, la rândul său, că deși microîntreprinderile ar putea să încerce să acopere aceste noi cheltuieli mărind prețul produselor sau serviciilor pe care le furnizează, ar putea să fie un pas greșit pentru o afacere mică, în special dacă este nouă pe piață.

„Cert este că acest pachet fiscal urmărește să modifice demografia firmelor mici și va fi un recul pentru sistemul de afaceri, pentru mediu de afaceri cel puțin în prima parte a anului sau cel puțin în prima perioadă, până când se vor prinde firmele mici ce ar trebui să facă și cum ar trebui să reacționeze la această modificare destul de semnificativă pe partea de fiscalitate.

Evident că ele au soluția ca toate aceste costuri să le pună în cârca consumatorilor, dar ei fiind mici cu o piață la început, consumatorii șși așa abia îi găsesc. Părerea mea este că vor da greși în încercarea de a de a muta către consumatori, către clienți această fiscalitate suplimentară”, a menționat economistul, pentru PRESShub.

Citește și: Marii evazioniști scăpați printr-o lege inițiată de Ciolacu și Ciucă. „Fapta nu se pedepsește”

Microîntreprinderile vor dispărea, iar evaziunea fiscală va crește

Pe de altă parte, Adrian Negrescu crede că o creștere a taxelor va duce și la creșterea evaziunii fiscale.

„Orice taxe în plus cresc evaziunea. Măsurile care intră în vigoare de la 1 ianuarie, E-factura, e-transport sau toate limitările legate de folosirea banilornu vor face altceva decât să determine și mai mulți oamenii de afaceri să evite plata taxelor”.

Și Adrian Bența este de părere că măsurile vor duce la creșterea evaziunii fiscale și la numărul persoanelor care lucrează fără carte de muncă.

Consultantul financiar a mai menționat și că aceste modificări ar putea să fie o mișcare greșită pentru partidele de la conducere care ar putea să piardă un număr însemnat de votanți.

Citește și: Faliment pentru antreprenori, libertate pentru evazioniști, filosofia bugetară a lui Marcel Ciolacu

„În spatele acelor microinteprinde care trec la profit, unde vor plăti taxe mai mari, sunt și ei niște oameni care oamenii au drept de vot și tendința este ca să nu se mai voteze nici pe stânga, nici pe dreapta.

După ce s-ar  putea ca puterea actuală să piardă mai multe rânduri de alegeri, o să ne roage pe noi, cei din mediul de afaceri să reînfințăm microîntreprinderile”, a precizat Adrian Bența.

Noile măsuri urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie a anului 2024.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
4 COMENTARII
  1. „…Părerea mea este că vor da greși în încercarea de a de a muta către consumatori,…”____–-_____intr-o reala economie de piata ( adica inclusiv cu consumatori educati si informati), asa ar trebui sa stea lucrurile, insa -cred- ca romanii vor inghitzi si aceasta galusca, chiar reluctant, dar -pana la urma- vor accepta si prelua si aceste noi biruri, iar aceasta in timp ce in economiile amintite( f. concurentiale, deasemeni) , preturile s-au normalizat, ba chiar au scazut sub nivelul din lunile de varf ale inflatiei, inclusiv la carburanti…Dar sa nu uitam, cu un asa conducator suprem si cei catziva lachei imediati, Romania ” este mai catolica decat papa” (mai ales la papica!) si „mai ortodocsa decat kiril”…

  2. Nu mi-e clar cum reducerea de la trei la o singura micro ar duce la disparitia lor. Proprietarul afacerii se poate dedica acelui micro sa-l dezvolte, in loc sa se imparta in sapte locuri. Iar 1%, 3% la suta e nimic. Vroiati 0% ca nici in paradisurile fiscale nu e atat? Singurul lucru adevarat este ca statul ia banii dar de dat servicii de calitate inapoi uita domnii FSN dar totusi de ce doar salariatii sa plateasca cu 45%+22% afacerea proasta iar micro sa fie ca in paradis fiscal? Sa plateasca toata lumea si dupa ce-i arde sa mearga la vot daca altfel nu le pasa.

    • In America dacă faci filme fiecare film e o „microîntreprindere” cu riscuri și beneficii. Sunt multe alte afaceri în care e nevoie să ai mai multe microîntreprinderi. Limitările nu duc la nimic bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...