Migrația, o temă tot mai dezbătută în Germania, unde se discută despre înăsprirea procedurii de acordare a azilului. Juridic şi practic, propunerile nu se prea pot aplica. Normele europene sunt mai presus de legislaţia germană şi sunt dificil de modificat.
Propunerile avansate de Friedrich Merz, preşedintele principalului partid de opoziţie german CDU, menite să reducă afluxul de migranţi şi de solicitanţi de azil în ţară, sunt controversate din punct de vedere juridic. Ministra federală de Interne, social-democrata Nancy Faeser, a anunţat că va studia diverse propuneri. Solicitările sunt sprijinite şi de Uniunea Oraşelor şi Comunelor germane.
Aceasta este o organizaţie de lobby a administraţiilor locale din Germania, care sunt în cele din urmă responsabile pentru găzduirea migranţilor şi solicitanţilor de azil, şi care se plâng că sunt suprasolicitate de ani buni. Săptămâna viitoare se vor desfăşura noi consfătuiri.
Politicienilor li se cere să ia măsuri
Presiunile la adresa clasei politice sunt mari. Politicienilor li se cere să ia în sfârşit măsuri. După prezumtivul atentat terorist comis la Solingen de un solicitant de azil din Afganistan care trebuia expulzat din Germania şi după succesul la urne al formaţiunii populiste de dreapta, parţial de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) în Turingia şi Saxonia, nu doar formaţiunile conservatoare de opoziţie CDU şi CSU cer intervenţia rapidă a statului. Şi liberalii şi ecologiştii aflaţi la guvernare împreună cu social-democraţii cer acţiuni rapide.
Preşedintele CDU, Friedrich Merz, cere respingerea migranţilor direct la graniţa Germaniei, fiindcă aceştia sosesc acolo prin state terţe sigure şi nu au vize de intrare în ţară. Dar în condiţiile legislaţiei în vigoare este aproape imposibil.
Dacă omul care intră în ţară solicită azil, autorităţile germane trebuie să-i permită intrarea în ţară şi să verifice dacă o posibilă cerere de azil intră în competenţa Germaniei. Dacă solicitantului de azil i se poate dovedi că a trecut graniţa externă a UE în Bulgaria, de exemplu, atunci Bulgaria ar fi responsabilă pentru procedura de azil.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com /TechLine)