Primăria Iași a îngropat zeci de milioane de euro în pământ, reabilitând un sistem de termoficare care mai este utilizat doar de o mică parte din consumatorii casnici.
În momentul accesării fondurilor europene pentru reabilitarea rețelelor de distribuție a căldurii, în 2014-2015, la sistemul centralizat erau racordate peste 45.000 de apartamente. Documentele aprobate de UE vorbeau de reducerea pierderilor și de profitul sistemului centralizat.
La plecarea Veolia din Iași, în 2021, numărul scăzuse sub 28.000 de apartamente. În ultimii 3 ani, cu acordul președinților de asociații, baza de clienți s-a redus și mai mult.
Există estimări oficiale care avansează cifra de 22.000 de clienți, dar această listă nu va fi pusă niciodată la dispoziția publicului.
Citește și: Roxana Mînzatu este propunerea României pentru funcția de comisar european
Neoficial se vorbește de 19.000 de apartamente, dar realitatea este că nimeni nu mai are o situație la zi, existând un decalaj între momentul debranșărilor și raportarea oficială în sistem. Practic, Termoservice nu află când au loc debranșări, oamenii își taie singuri caloriferele, iar societatea de utilitate publică află abia când vrea să emită facturile lunare dar i se spune că nu mai este cazul.
În anul 2011, atunci când Primăria a predat companiei franceze Dalkia (ulterior Veolia) administrarea termoficării din Iași, actele oficiale consemnau că sunt racordate în rețea 45.000 de apartamente.
Pentru cei care voiau o centrală de apartament pe gaz, procedurile pentru a părăsi rețeaua de termoficare erau greoaie. Era descurajată părăsirea sistemului centralizat, dar în anii care au urmat mii de ieșeni au decis să renunțe la gigacaloria produsă la CET.
Hemoragia debranșărilor a făcut ca, în 2021, când Veolia a abandonat sistemul de termoficare din Iași, să aibă 28.000 de clienți racordați (adică 17.000 de apartamente mai puțin).
Continuarea, în Reporteris.ro
Citește și: Un rege prea român
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporteris.ro)