Mihai Grecea, supraviețuitor al Colectiv: Personalul medical nu cunoaște nici azi protocoalele pentru marii arși

Data:

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv și fost consilier la Ministerul Sănătății în 2021, a confirmat că o aplicație software care ar trebui să-i ajute pe medici să ofere tratamentul corect pentru un pacient ars încă de la primele momente ale intervenției a fost abandonată de acest minister. Aplicația fusese oferită statului gratuit.

Acesta a explicat, pentru PRESShub, că programul în cauză nu este singur dedicat marilor arși care deocamdată a rămas nefolosit. Ministerul Sănătății nu a aprobat încă nici proiectul de lege de reorganizare a activității de medicină legală, care ar fi fost util în procesele penale, dar și pentru stabilirea mai clară a erorilor medicale, nici ghidul medical pentru recuperarea marilor arși.

„Mi-am confirmat existența unor probleme grave care puteau avea soluții”

„Cât am făcut parte din echipele de la Ministerul Sănătății ale miniștrilor Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă (pentru care mi-am luat multe castane de la oengiști), între sfârșitul lui ianuarie 2021 și momentul plecării ministrului Mihăilă, din postura mea de consilier (apolitic!) al secretarului de stat Monica Althamer (și ea tehnocrată), am desfășurat o intensă și profundă activitate de documentare la firul ierbii a situației îngrijirii arșilor în sistemul de sănătate publică de la noi.

Prin munca mea acolo am scos la suprafață primele date statistice cât de cât corecte despre arși care au fost publicate de Ministerul Sănătății. Și tot astfel am identificat/sau mi-am confirmat existența unor probleme grave care puteau avea soluții”, a menționat Mihai Grecea.

Acesta a constatat că una dintre cele mai grave probleme ale sistemului românesc de sănătate era și este felul absolut catastrofal în care sunt îngrijite în spitalele nespecializate din teritoriu, la Urgențe sau în Terapie Intensivă, cazurile foarte grave de arsură severă.

„Există de zeci de ani protocoale internaționale care nu sunt cunoscute de personalul medical de la noi.

Cea mai simplă soluție care putea ajuta la salvarea vieții acestor pacienți, pentru care modul de intervenție în primele 24 de ore este crucial – etapa de resuscitare volemică a pacientului – era crearea unei aplicații digitale care să ajute personalul medical din teritoriu să aplice măsurile de primă intenție corecte, respectiv evaluarea corectă a suprafeței și profunzimii arsurii, care determină o calculare corectă a volumelor de fluide obligatoriu să fie perfuzate până la transferarea pacientului către o unitate specializată. Acest gen de aplicații există în alte state europene”, a arătat Mihai Grecea.

Citește și: Caz şocant: şefa de la Dermatologie din Spitalul „Sf.Spiridon” şi-a „cazat” părinţii în unitate timp de 3 ani

Aproape doi ani fără nici un răspuns

Reacția sa a venit după ce Mihai Matei, CEO-ul companiei Essensys Software, a acuzat Ministerul Sănătății că a cerut în urmă cu doi ani, când ministru era Vlad Voiculescu, să construiască o aplicație de prim ajutor pentru persoanele care suferă arsuri. Aplicația a fost realizată gratuit, dar din 2021, după plecarea USR de la guvernare, așteaptă să fie aprobată și pusă în aplicare. Mihai Matei susține că a tot încercat să afle de ce nu se acordă avizul, dar de ceva vreme nu-i mai răspunde nimeni de la Ministerul Sănătății.

„Șapte ani de colectiv și aproape doi ani de când încercăm să dăm în folosință o aplicație făcută pentru Ministerul Sănătății pentru tratamentul pacienților arși. Am tot tăcut și am încercat pe diverse căi să deblochez situația, dar am epuizat și căile și rezerva de răbdare.

Acum aproape doi ani, pe la începutul anului 2021, am fost căutat de oameni din Ministerul Sănătății care voiau să îi ajutăm să facă o aplicație de prim ajutor pentru arși. Pro-bono. Am bolborosit pentru că pro-bono nu e o chestie sustenabilă și nu așa ar trebui făcute lucrurile, dar fiind vorba de sănătate și arși, am acceptat.

Costurile nu erau mici (câteva zeci de mii de euro), dar le puteam susține și mi-am zis că dacă un singur om supraviețuiește în loc să moară, atunci merită să facem proiectul ăsta chiar și gratis”, a scris Mihai Matei, care este și președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii (ANIS).

Citește și: Ministerul Sănătății refuză de 2 ani să folosească o aplicație IT pentru arși, gratuită, pe care a comandat-o

Sute de ore de muncă din partea programatorilor

Mihai Grecea a completat afirmațiie lui Mihai Matei și a precizat că, la începutul lui 2021, după ce a constatat toate problemele din sistemul de sănătate în ceea ce privește marii arși, a discutat atunci cu alt supraviețuitor de la Colectiv, Adrian Albu, și el consilier al ministrului Vlad Voiculescu, și au făcut împreună o prezentare despre cum ar trebui să funcționeze aplicația și despre sistemul de comunicație și infrastructura umană necesară operaționalizării sale.

„Și am arătat-o ministrului Vlad Voiculescu. Acesta a găsit soluția de a realiza aplicația contactând compania lui Mihai Matei, care a acceptat să facă acest software pro-bono, în memoria tragediei de la Colectiv, pentru a contribui astfel la salvarea altor vieți.

A fost o muncă enormă, foarte multe ședințe, sute de ore de muncă din partea programatorilor, graficienilor, tester-ilor companiei de software, dar și a mea, a medicului chirurg plastician specializat în arsuri Iulia Nacea, consilieră a secretarului de stat Monica Althamer, care a avut în coordonare atunci urgența medicală, și chiar și din partea doamnei secretar de stat care s-a implicat direct”, a menționat fostul consilier din Ministerul Sănătății.

Avizul așteptat de la Comisia de specialitate pentru Arsuri

Aplicația a avut câteva versiuni succesive care, pas cu pas, după testări, întâlniri de feedback și multă muncă, au ajuns să îndeplinească specificațiile din proiect.

„Fiind vorba de informații medicale, sensibile, cu un caracter legal aparte, conform uzanțelor din sistemului de administrație publică centrală aplicația urma să fie implementată cu sprijinul STS.

Ministerul Sănătății, după un aviz științific care ar fi urmat să fie dat de către Comisia de specialitate pentru Arsuri a Ministerului (înființată tot anul trecut în premieră în România), urma să facă un protocol de colaborare cu STS pentru a operaționaliza întreg sistemul.

Aplicația implica și un sistem de gardă la telefon realizat de medicii specializați în îngrijirea arsurii de la cele câteva clinici capabile să facă asta în România și le permitea acestora să-și consilieze în urgență colegii din spitalele din țară dacă aveau nevoie de ajutor în evaluarea cazurilor și stabilirea mai precisă a măsurilor de primă intenție”, a dezvăluit Mihai Grecea.

Acesta a menționat că, după ce aplicația ar fi fost instalată pe serverele STS și ar fi fost operaționalizat și sistemul de contact prin numerele de telefon, Ministerul Sănătății ar mai fi avut de implementat în teritoriu aplicația prin instruirea personalului și crearea unui proceduri date prin ordin de ministru.

Nimeni nu a mai fost interesat

În septembrie 2021, echipa care a realizat acest proiect a plecat de la minister, o dată cu demisia cabinetului Ioana Mihăilă.

„Nici ministrul interimar Cseke Attila, nici actualul ministru Alexandru Rafila nu au fost interesați de subiect. Nimeni nu a vrut să stea de vorbă despre aplicație și despre celelalte proiecte foarte importante aflate în faze avansate de lucru. Mihai Matei, așa cum povestește, a încercat și el, pe toate căile, să ia contact cu noile echipe ale ministerului”, a acuzat Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei de la Colectiv.

Acesta a menționat că, în decursul ultimului an, atât el cât și fostul secretar de stat Monica Althamer au făcut demersuri, preponderent informale, pentru ca aplicația să primească totuși avizul. Fără succes.

Citește și: Preşedintele Asociaţiei Colectiv: 30 octombrie este o zi în care ne reamintim de corupţia şi de impotenţa statului român

Și alte proiecte abandonate

Mihai Grecea a explicat, pentru PRESShub, că și alte proiecte importante sunt, deocamdată păstrate la sertar, de către Ministerul Sănătății.

„Sunt și alte lucruri importante lăsate aproape de finalizare care au fost abandonate/ignorate, cum ar fi proiectul de lege de reorganizare a activității de medicină legală. Extrem de important pentru justiție și pentru dovedirea cu adevărat a erorilor medicale.

E un proiect scris de un grup de lucru de experți, creat prin ordin de ministru, și discutat cu țoață rețeaua de medicină legală.

Ideea cheie e ruperea influenței administrativului față de științific în medicina legală, respectiv asigurarea independenței legistului în fața șefilor”, a explicat Mihai Grecea.

Supraviețuitorul incendiului Colectiv a menționat că mai există un ghid medical pentru recuperarea medicală a mărilor arși.

„Fără acesta nu se poate organiza în România aceasta activitate, pentru că nu se pot pregăti specialiști, nu se pot organiza secții de spital și nu se poate face anexa la contractul cadru cu CNAS, pentru a fi decontate aceste servicii în mod corect. Ghidul a fost elaborat de comisia de arsuri și doar ar trebui publicat prin ordin de ministru.

De un an zace la Ministerul Sănătății, iar la noi arșii se chinuie dacă scapă, fără să poată să facă recuperare medicală”, a explicat Mihai Grecea, care s-a declarat extrem de dezamăgit de ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani de când a avut loc incendiul de la Colectiv.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a avut nici o reacție cu privire la afirmațiile lui Mihai Matei și Mihai Grecea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Digitalizarea ONG-urilor se face cu fonduri din PNRR

Apelul Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale va fi destinat atât...

Cum Să Integrați CBD în Rutina Zilnică: Sugestii și Modele de Consum

CBD-ul, sau cannabidiolul, a devenit o opțiune populară pentru...

Spitalul de Urgență Craiova va folosi inteligența artificială pentru programările în Ambulatoriu

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova va folosi inteligența...