Mihai Popșoi: „Statutul de neutralitate este singura metodă care ne poate asigura pacea și securitatea”

Data:

spot_img

România a transmis un important lot de ajutoare umanitare Republicii Moldova, iar în cadrul vizitei președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă la Chişinău, șeful statului român a dat asigurări că „România este alături de Republica Moldova” atât privind asistența economică și umanitară, cât și în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina, pentru a scădea din presiunea care există în acest moment asupra autorităților moldovene.

Autoritățile de la Chişinău, prin vocea vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, își exprimă recunoștința pentru sprijinul acordat de România. „Sângele apă nu se face. Mizăm și în continuare pe susținerea României, precum și pe continuarea proiectelor de interconectare energetică, de infrastructură și în gestionarea fluxurilor de refugiați”, spune Mihai Popșoi, care este și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), de guvernare în Republica Moldova.

Într-un interviu pentru PressHUB, vicepreședintele Parlamentului moldovean a vorbit și despre principalele provocări care stau în fața autorităților moldovene, dar și despre cum anumite forțe politice de la Chişinău încearcă să deturneze și să speculeze politic criza refugiaților și războiul din Ucraina.

Mihai Popșoi recunoaște că presiunea pusă de valul imens de refugiați este mult peste posibilitățile pe care le are statul Republica Moldova – peste 350 de mii de oameni au tranzitat Republica Moldova fugind de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, iar peste 100 de mii s-au stabilit în Republica Moldova, cifră care constituie aproximativ 4 la sută din populația țării. „Capacitățile noastre sunt la limită. Pericolul este că aceste cifre ar putea să crească, mai ales dacă războiul s-ar extinde și în regiunea Odesa”, spune vicepreședintele Parlamentului de la Chişinău.

Mihai Popșoi recunoaște că singurul scut de securitate pe care îl are în acest moment Republica Moldova, nefiind membră NATO și UE, este neutralitatea țării scrisă în Constituție. „Statutul de neutralitate este singura metodă pe care o avem la îndemână care ne poate asigura pacea și securitatea. Deși aceasta este una îndoielnică – nu ne facem iluzii în acest sens”, spune oficialul moldovean.

Acesta a cerut țărilor europene să dea undă verde cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Acest demers este unul asumat, sprijinit de absoluta majoritate a cetățenilor Republicii Moldova și mizăm pe sprijinul UE în acest efort al nostru de a reveni în marea familie europeană”, declară vicepreședintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Popșoi.

PressHUB: Care sunt lucrurile concrete, clare de care are nevoie acum Republica Moldova ca asistență din partea comunității internaționale? Am văzut apeluri la FRONTEX, promisiuni de asistență din partea SUA, UE, mai multor țări europene, organizații internaționale, România a venit cu o asistență substanțială…

Mihai Popșoi: Colegii de la FRONTEX deja sunt în Republica Moldova și încep să pună umărul pentru a ajuta Poliția de frontieră.

În ceea ce privește parteneriatul cu România, este unul cât se poate de eficient. Având în vedere că principala frontieră pe care refugiații din Ucraina o traversează spre Europa este hotarul moldo-român, există o colaborare destul de strânsă. Asistența din partea prietenilor noștri de la București la fel este simțită, inclusiv acea asistență nerambursabilă de combustibil, păcură, asistență umanitară. Există sprijin care este o dovadă clară a relațiilor noastre apropiate.

Și mizăm în continuare pe acest sprijin și pe fortificarea acestei colaborări, în așa fel încât să putem procesa cât mai repede și mai eficient fluxul de refugiați, pentru ca oamenii să-și poată găsi liniștea acolo unde își doresc ei, la noi sau în Occident. Pentru că înțelegem că majoritatea refugiaților percep Republica Moldova ca o țară de tranzit. Și depinde de capacitatea noastră de a le presta aceste servicii de tranzit așa încât ei să-și poată găsi liniștea cât mai curând în Uniunea Europeană.

PressHUB: Proiectele de interconectare energetică cu România, care sunt printre cele mai importante pentru securitatea și viitorul Republicii Moldova, vor putea continuă, în această situație de criză?

Mihai Popșoi: Proiectele de interconectare energetică sunt finanțate din surse occidentale, granturi, credite, care deja sunt alocate și procesul este în derulare. Deja depinde de capacitatea fizică de a construi această infrastructură. Și noi avem determinarea să o facem în termeni cât mai proximi. Pentru că interconectarea energetică, acea linie de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești, acea stație back-to-back, fac parte din infrastructura strategică pentru securitatea Republicii Moldova.

Și mizăm în continuare pe un parteneriat foarte strâns, apropiat cu România, atât în domeniul securității energetice, cât și în celelalte domenii relevante pentru Republica Moldova.

Și inclusiv suntem recunoscători pentru sprijinul acordat recent – motorină, păcură, un important lot de asistență umanitară, dar și pentru proiectele de infrastructură care urmează să fie pornite – reabilitarea podului de la Giurgiulești-Galați, construirea unui pod nou la Ungheni – aceste lucruri sunt extrem de utile pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Și acel grant de 100 de milioane de euro, care a fost recent relansat, este un ajutor foarte binevenit. Și apreciem enorm sprijinul contribuabililor din România. Vorba din popor – sângele apă nu se face. Și suntem extrem de recunoscători că în aceste momente grele frații noștri ne vin în ajutor.

PressHUB: În ce direcție merge societatea moldovenească odată cu acest război?

Mihai Popșoi: Pe moment lucrurile sunt relativ stabile și ne-a surprins plăcut acea solidaritate și unitate de care au dat dovadă cetățenii. În special în primele zile de la declanșarea războiului, cetățenii au dat dovadă de o coeziune socială nemaivăzută pentru Republica Moldova. Noi, pe palierul politic, încercăm să păstrăm echilibrul, să nu antagonizăm lucrurile, să avem un dialog cu opoziția care să ne ajute să păstrăm calmul în societate.

Este adevărat că anumiți politicieni din afara Parlamentului au ales să vină cu mesaje care să alimenteze anxietatea publică și să capitalizeze politic această criză. Dar societatea noastră are o anumită experiență în a alege grâul de neghină și sunt convins că aceste încercări rușinoase de a specula subiectul vor fi taxate de oameni.

Noi, cei de la guvernare, spunem deschis că așteptările vor trebui ajustate la noile realități – noi ne-am fi dorit să facem multe lucruri pentru care acum nu vom mai avea suficienți bani.

Deci, societatea este unită, partenerii occidentali sprijină politic și financiar Republicii Moldova și sunt sigur că vom rezista atâta timp cât va fi nevoie.

PressHUB: Partidul Acțiune și Solidaritate este acum la guvernare de unul singur, lucru care presupune oportunități, dar și riscuri, inclusiv de imagine. Acum, cu toate crizele care au venit una peste alta, cel mai la îndemână lucru pentru oponenții politici este să critice partidul de guvernare pentru ineficiență. Ați avut în această perioadă discuții cu opoziția în idea de a coordona un răspuns unit în fața acestei crize?

Mihai Popșoi: În chiar ziua când a pornit războiul, pe 24 februarie, au existat consultări la Președinție. Ulterior, am discutat pe platforma parlamentară cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, încercând să eliminăm diferențele care ar putea antagoniza societatea, să lăsăm pe mai târziu luptele noastre geopolitice, doctrinare. Sugestia noastră a fost, și am găsit o anumită doză de înțelegere la colegii noștri din opoziția parlamentară, de a reduce din temperatura luptelor noastre politice, așa încât să păstrăm coeziunea în societate.

Este adevărat că în afara Parlamentului partidele extraparlamentare sau unele figuri chiar afiliate cu socialiștii, inclusiv fostul președinte Igor Dodon, mai încearcă să se facă relevanți, să mai transmită unele mesaje care nu neapărat contribuie la coeziunea societății. Aceștia încearcă să speculeze pe seama refugiaților, să contribuie la alimentarea unor sentimente nu tocmai pozitive față de refugiați – lucru care nu este nici creștinesc, nici oportun în actualele condiții politice. Este o modalitate mai mult decât discutabilă de a acumula capital politic și puncte electorale.

PressHUB: Ați spus că societatea s-a mobilizat exemplar. Cum stau lucrurile la nivelul formațiunilor politice? PAS are pe cineva alături? Pentru că într-o situație de forță majoră, cum este cea de acum, toate elementele din societate ar putea aduce valoare adăugată. Ce fac celelalte partide?

Mihai Popșoi: Nu i-am prea văzut pe reprezentanții altor partide să pună umărul, organizat. La nivelul autorităților locale, da, avem exemple de implicare a unor primari sau consilieri din alte partide politice. La nivel central însă suntem cam de unii singuri.

Instituțiile statului muncesc din răsputeri – fie că este vorba despre Poliția de frontieră, Serviciul vamal, Inspectoratul general de poliție, Ministerul muncii și protecției sociale, medicii, administrația publică locală a demonstrat un efort colosal. Există această colaborare foarte strânsă dintre stat și societatea civilă, un număr enorm de voluntari și activiști. Este un efort admirabil.

Dar suntem conștienți în același timp că acest efort și această mobilizare nu poate dura mult timp și mizăm foarte mult pe partenerii noștri occidentali, pe ONU, pe ICNUR pentru a mobiliza resursa și expertiza necesară. Pentru Republica Moldova aceasta este o povară enormă. Țara avea capacitatea de a procesa 15-20 de mii de refugiați, dar prin Republica Moldova au trecut deja peste 350 de mii de refugiați, au rămas pe loc peste 100 de mii, cam 4 la sută din populația țării.

Deci, efortul societății și a Guvernului a fost unul remarcabil, însă pericolul este că aceste cifre ar putea să crească, mai ales dacă războiul s-ar extinde și în regiunea Odesa. Lucru pe care nu ni-l dorim și sperăm că acest conflict să se încheie cât mai repede. Capacitățile noastre sunt la limită.

PressHUB: Voi insista – în această perioadă a existat vreun apel, vreo campanie de mobilizare a vreunul partid din Republica Moldova care nu este la guvernare, dar care are susținători și resurse pentru a pune umărul la gestionarea crizei?

Mihai Popșoi: Cu mare regret, în mare parte suntem doar noi. Plus societatea și partenerii occidentali. Celelalte partide dacă nu pot să ajute măcar să nu încurce și să nu încerce să învrăjbească cetățenii Republicii Moldova și refugiații. Dorința de a capitaliza politic această criză rămâne pe conștiința politicienilor care o fac, iar dacă vor trece nu doar limitele morale, dar și cele legale, va trebui să răspundă.

În același timp, chemăm partidele care au reprezentanți în administrația publică locală – socialiștii de exemplu au cei mai mulți – îi îndemnăm să pună umărul. Și în cele mai multe localități vedem că administrația publică locală, indiferent de culoarea politică, se mobilizează.

PressHUB: Josep Borrell, când a fost la Chişinău, a declarat că în acest moment nu există amenințări directe pentru securitatea Republicii Moldova, dar cele mai mari amenințări țin de refugiați și de dezinformare. Ce se poate face pentru a combate fluxurile de dezinformare? Și de ce încă mai avem televiziuni rusești care emit în Republica Moldova?

Mihai Popșoi: Dezinformarea este, într-adevăr, un fenomen pe cât de nociv, pe atâta de prezent. Este alarmantă această avalanșă de știri false care s-au năpustit asupra noastră. Noi depunem efort maxim pentru a combate aceste știri false prin canalele noastre de comunicare și avem un anumit succes în acest sens. Credibilitatea noastră și sprijinul politic de care ne bucurăm ne oferă posibilitatea să combatem prompt aceste știri false. Dar evident că ele au și anumite consecințe pentru că nu avem cum să le combatem pe toate. Scopul dezinformărilor este să genereze panică în societate.

În ceea ce privește posturile rusești de televiziune, autoritățile statului, inclusiv Consiliul Audiovizualului, monitorizează strict produsele acestor posturi, în așa fel încât acestea să nu contribuie la destabilizarea situației, să nu promoveze știri false, să nu antagonizeze societatea, să nu alimenteze anxietatea publică, să nu contribuie la ura interetnică și ura față de refugiați. Facem toate aceste demersuri pentru a securiza pe cât posibil spațiul informațional. Inclusiv Serviciul de Informații și Securitate a intervenit blocând anumite site-uri. În continuare protejăm în măsura posibilităților spațiul informațional pentru a păstra calmul în societate și pentru a menține stabilitatea și pacea în Republica Moldova.

PressHUB: A fost o greșeală faptul că aceste televiziuni au emis atâta timp în Republica Moldova? Țările Baltice de exemplu de la bun început au impus anumite restricții pentru spațiul informațional. La noi s-a invocat mereu principiul libertății presei, plus că anumiți politicieni au avut și câștiguri din retransmiterea televiziunilor rusești în Republica Moldova.

Mihai Popșoi: Nu e vorba doar despre interese și despre invocarea principiului libertății presei, este vorba și despre anumite vulnerabilități pe care le are Republica Moldova comparativ cu Țările Baltice.

Or, Țările Baltice sunt membre NATO și au umbrelă de securitate, iar Republica Moldova nu este membră NATO și din păcate nu se bucură de aceeași umbrelă de securitate și are o capacitate și o marjă de manevră mult mai redusă. Plus vulnerabilitatea energetică, cea economică, și altele pe care le are Republica Moldova și care îi îngustează spațiul de manevră. Dar în pofida tuturor acestor vulnerabilități, noi depunem acum eforturi susținute pentru a ne securiza atât spațiul informațional, cât și pentru a reduce din acele vulnerabilități despre care vorbea adineauri, inclusiv în domeniul securității energetice.

PressHUB: Ați spun și Dvs. – Republica Moldova nu beneficiază de umbrela de securitate a NATO. Este de natură să ne protejeze neutralitatea declarată în Constituție? Sau pe ce sprijin, pe ce protecție poate miza Republica Moldova într-o situație de forță majoră?

Mihai Popșoi: Pe moment, cu mare regret, se pare că statutul de neutralitate este singura metodă pe care o avem la îndemână care ne poate asigura pacea și securitatea. Deși aceasta este una îndoielnică – nu ne facem iluzii în acest sens. Dar în acest context complicat încercăm să valorificăm pe cât putem această neutralitate, inclusiv pentru a putea oferi tot sprijinul semenilor noștri din Ucraina, care vin în Republica Moldova în număr mare pentru a-și trage sufletul și a-și găsi aici liniștea sau a merge în continuare în UE.

PressHUB: Semnarea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană în plină agresiune rusească în Ucraina a generat în societatea moldovenească entuziasm pe de o parte, dar pe de altă parte și îngrijorări că acest lucru ar putea supăra Rusia, iar multe voci  au spus că poate nu era momentul potrivit acum.

Mihai Popșoi: Decizia de a adera la Uniunea Europeană și de a-și decide soarta este dreptul suveran al unui stat. Noi am făcut demersuri în acest sens și până acum, inclusiv am semnat Acordul de Asociere, am armonizat legislația și desigur că ne-am fi dorit ca depunerea cererii să se întâmple în condiții de pace, în condiții mai favorabile.

Acum mizăm pe sprijinul partenerilor noștri europeni, pe faptul că ei vor înțelege cât de important pentru noi este acest proces de integrarea europeană, inclusiv pentru a asigura dezvoltarea Republicii Moldova, a instituțiilor, pentru a construi mai multă reziliență în instituțiile statului.

Iată de ce considerăm nu doar inoportune, dar și improprii încercările de a contrapune, sau de a crea animozități în contextul depunerii cererii de aderare la UE. Acest demers este unul asumat, sprijinit de absoluta majoritate a cetățenilor Republicii Moldova și mizăm pe sprijinul UE în acest efort al nostru de a reveni în marea familie europeană.

PressHUB: Pe data de 24 februarie, când a început războiul, v-ați gândit și la pericolul care vine din regiunea transnistreană?

Mihai Popșoi: Regiunea transnistreană, cu regret, este o îngrijorare pentru Republica Moldova de 30 de ani. Acum, pe 2 martie, am comemorat victimele războiului de pe Nistru și am onorat veteranii.

Regimul secesionist de la Tiraspol a fost și continuă să fie vulnerabilitate pentru Republica Moldova. Dar, în același timp, în aceste momente complicate informațiile de care dispunem, atât de la serviciile noastre, cât și de la serviciile de inteligență a partenerilor noștri occidentali ne spun că nu ar exista careva premize sau îngrijorări iminente că situația ar putea merge pe un scenariu agresiv venind din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, vedem că în această perioadă un anumit calm. Desigur că aceste lucruri nu oferă nicio garanție, totul se poate schimba foarte repede. Dar pe moment lucrurile sunt stabile și nu putem decât să sperăm că așa vor rămâne.

PressHUB: Ucraina a luat anumite măsuri de siguranță pe segmentul transnistrean – a închis cei peste 440 de kilometri de frontieră cu Transnistria, a aruncat în aer acel pod feroviar de lângă localitatea Cuciurgan pe unde puteau ușor ajunge munițiile și trupele rusești din regiunea transnistreană către Odesa. Republica Moldova poate face ceva ca să se protejeze?

Mihai Popșoi: Doar atât pot spune – nu există premize pentru a considera că există risc de escaladare a situației din stânga Nistrului. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă acolo, avem posibilitatea, avem mecanisme pentru a urmări îndeaproape toate evoluțiile de acolo. Și mizăm pe faptul că această liniște se va menține.

PressHUB: Care sunt lucrurile, reformele importante, pe care guvernarea de la Chişinău este nevoită să le pună pe pauză acum, din cauza acestui război?

Mihai Popșoi: Deficitul financiar, având în vedere cheltuielile pe care le suportăm, inflația cu care ne confruntăm, vor reduce din ambițiile pe care le-am avut atunci când am venit la guvernare, acum mai puțin de un an. Dar lucrurile cele mai necesare vom aveam grijă să le implementăm – indexarea pensiilor, alocațiile pentru veterani și urmașii veteranilor. Vom căuta soluții pentru a păstra situația macrofinanciară stabilă – și aici mizăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noștri europeni, așa încât angajamentele pe care le-am asumat să le putem îndeplini, inclusiv în domeniul dezvoltării locale. Economia trebuie să continue să lucreze, așa încât să ne putem onora obligațiile sociale.

Dar desigur că ne-am fi dorit să fi putut investi mult mai mult, să fi avut un randament mult mai mare a acestor investiții. Dar cetățenii sunt sigur că vor înțelege și își vor ajusta așteptările în aceste condiții complicate în care ne aflăm. Cel mai important este să ne păstrăm calmul, să ne informăm din surse sigure, să păstrăm unitatea, solidaritatea. Acestea sunt lucrurile cele mai importante pe care le putem face în aceste momente complicate. Guvernarea, partidul de guvernare, președinta Maia Sandu țin lucrurile sub control. Avem determinarea să menținem situația stabilă în Republica Moldova și avem sprijinul societății și a partenerilor noștri pentru a face aceste lucruri.


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european.

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...