Mii de militari nord-coreeni au fost trimiși în Rusia | Universul.net

Data:

spot_img

Mii de militari nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, fiind pregătiți să opereze la un moment dat în Ucraina, precizează Universul.net.

Prin aceasta, momentul octombrie 2024 a dobândit, neîndoielnic, o însemnătate fără egal în galeria momentelor cu o semnificație deja extremă, înregistrate pe parcursul războiului ruso-ucrainean.

Concret, direcția spre care acest moment nord-coreean din octombrie 2024 va îndrepta deopotrivă războiul în curs, în particular, ca și peisajul geopolitic global, în sens larg, rămâne încă prematur și dificil de stabilit. Dar cert este faptul că, odată încălcată această linie de un roșu-aprins, termenul și ideea de „escaladare” plonjează într-un „no man’s land” lipsit de menajamente, inevitabil teribil, cu un aer de rendez-vous SF, fix pe teritoriul Europei, a celor mai nebănuite angoase care macină sfera politico-militară din cele mai încinse colțuri ale Asiei (cu accent pe Coreea de Sud, Japonia și China).

Citește și: Bani publici pentru deplasări internaționale ale președintelui ANPDCA

Trebuie luate în calcul 3 elemente

Mare ar fi mirarea ca lucrurile să nu capete o asemenea turnură, având în vedere cel puțin trei elemente:

  1. Existența unor interese de-a dreptul naturale ale celor trei actori menționați, din Asia (deopotrivă majori și relevanți pe acest subiect), în: monitorizarea intervenției nord-coreene în teatrul ruso-ucrainean (cazul tuturor celor trei), eventual contracararea (discretă ori la vedere) a acestei intervenții (cazul primilor doi), eventual sprijinirea respectivei intervenții (cazul celui de-al treilea actor asiatic relevant, așadar China).
  2. Existența unui interes ucrainean (major, relevant, legitim chiar) de a atrage/încuraja/facilita o implicare a primilor doi actori majori și relevanți – Coreea de Sud și Japonia – în monitorizarea, eventual și contracararea intervenției nord-coreenilor în războiul purtat de ruși. Existența unui interes vital al Rusiei de a atrage/încuraja/facilita o implicare a celui de-al treilea, așadar a Chinei.
  3. De notat că și eventualele reușite, și eventualele eșecuri ale trupelor nord-coreene angajate în conflictul ruso-ucrainean vor face mult mai imprevizibil regimul de la Phenian în relația sa cu Coreea de Sud, chiar și cu Japonia. Începând cu acest octombrie 2024, pacea a devenit extrem de fragilă și în Asia de Est.

Continuarea în Universul.net

Citește și: Senatorul milionar cu 7 mandate și cu dosar distrus de Securitate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / Pexels)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum încearcă BRICS să înlăture dolarul din comerțul internațional | Aktual24

Cum încearcă BRICS să înlăture dolarul din comerțul internațional?...

Elveția pierde teren în domeniul financiar mondial. Alte două state se afirmă | Aktual24

Elveția pierde teren în domeniul financiar mondial. Alte două...