Mii de pelerini la Mănăstirea Prislop, la comemorarea a 34 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca

Data:

spot_img

Mii de pelerini la Mănăstirea Prislop, unde marți au avut loc slujba de pomenire şi parastasul organizate pentru comemorarea a 34 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului”.

Un sobor de preoţi şi episcopi, condus de Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, iar o parte dintre credincioşi s-au închinat la mormântului părintelui Arsenie.

În 2019, Episcopia Devei și Hunedoarei a înaintat Comisiei speciale teologice a Mitropoliei Ardealului documentația necesară pentru propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca.

„Dosarul complet şi Studiul Document, redactat de către pr. prof. acad. dr. Mircea Păcurariu, privind sfinţenia vieţii Cuviosului Părinte Arsenie Boca au fost înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezent, propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca înaintată Sfântului Sinod de către Mitropolia Ardealului aflându-se în analiză la subcomisia Sinodală pentru canonizarea Sfinţilor Români”, a precizat Episcopia Devei și Hunedoarei.

Citește și: Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României. Agenda nu e publică momentan

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos. A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. Numele „Arsenie” l-a primit în data de 3 mai 1940 când a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A condus acea obște până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție. În anul 1959 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcașului de cult.

Părintele Arsenie Boca a trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, iar din acel moment mulţimi de pelerini din întreaga ţară vin an de an, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi „Înălţarea Sfintei Cruci” – Prislop, pentru a se închina la crucea de la mormântul părintelui.

Citește și: Ce procurori a ales Alina Gorghiu cu acceptul tacit al șefilor DNA, DIICOT și PG

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...

Klaus Iohannis: „Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor”

Klaus Iohannis: „România este importantă, cetățenii români sunt importanți,...