Mii de pelerini au vizitat mormântul Papei Francisc la bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, după ce Suveranul Pontif a ales să fie înmormântat acolo, scrie Reuters. Mormântul simplu, din marmură, cu numele său gravat în latină, poate fi vizitat de credincioșii din întreaga lume, care vor să îi aducă un omagiu fostului papă.
Niciun papă nu fusese înmormântat în afara Vaticanului de mai bine de un secol, însă Papa Francisc și-a dorit să fie înmormântat în Santa Maria Maggiore, situată în cel mai multicultural cartier al capitalei italiene. Sicriul său a fost dus acolo sâmbătă, după funeraliile din Piața Sf. Petru, aproximativ 150.000 de oameni asistând la acestea, pe parcursul drumului prin centrul orașului, potrivit Reuters.
Sicriul său a fost plasat într-un mormânt simplu din marmură. Pe el este gravat doar numele său în latină „Franciscus”, iar deasupra nișei atârnă o cruce simplă, ca cea pe care obișnuia să o poarte la gât.
„Simt că este exact în stilul Papei. Era simplu și la fel este și locul său acum”, a declarat Maria Brzezinska, o pelerină din Polonia.
Citește și: Funeraliile Papei Francisc: lideri mondiali și sute de mii de credincioși
Vizitatorii au început să se așeze la coadă mult înainte de deschiderea bazilicii la ora 7:00 (ora 05:00 GMT), iar biserica s-a umplut rapid cu credincioși după deschiderea ușilor. Autoritățile au îndemnat oamenii să părăsească biserica după ce au văzut mormântul, deoarece alte mii de persoane așteptau să intre.
Biserica a fost fondată în anul 432 și este singura bazilică din Roma care păstrează structura creștină timpurie, deși a mai fost restaurată
Francisc a avut o legătură deosebită cu această biserică datorită devotamentului său față de Fecioara Maria. Se ruga acolo înainte și după fiecare călătorie în străinătate
O icoană bizantină venerată a Fecioarei Maria este păstrată în capela de lângă mormânt. Un vas cu trandafiri aurii, donați de Francisc în 2023, se află printre sfeșnicele de sub icoană. El a vizitat ultima dată capela pe 12 aprilie, aducând un buchet de trandafiri albi. O singură floare albă a fost așezată pe mormântul său.
„Atât de multă intensitate. A fost o persoană apropiată de toți, așa că îl respectăm pentru ceea ce a făcut, fiecare în felul său. Mulțumim”, a spus Carmelo Lamurra, un locuitor din Roma.
Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Buenos Aires, Argentina, pe 17 decembrie 1936, a fost primul Suveran Pontif originar din Americi și din emisfera sudică. A fost, de asemenea, primul papă iezuit din istorie, ordin care a fost privit multă vreme cu suspiciune de către Vatican, potrivit BBC.
La momentul alegerii sale în 2013, cardinalul Bergoglio avea peste 70 de ani și a fost perceput drept un candidat de compromis, reușind să atragă atât conservatorii, prin pozițiile sale tradiționaliste, cât și reformatorii, prin deschiderea către problemele sociale.
De-a lungul papalității sale, Papa Francisc a pus accent pe umilință și modestie, în detrimentul fastului și măreției. El a susținut constant incluziunea socială și a sprijinit comunitățile vulnerabile.
Printre liderii mondiali prezenți la funeraliile de sâmbătă ale Papei Francisc au fost președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de soția sa, Olena Zelenska, și o delegație ucraineană. De asemenea, au participat și Prințul William, președintele Franței Emmanuel Macron, regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei, precum și președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva. Prezenți au fost și președinte american Donald Trump și soția sa Melania Trump, fostul președinte Joe Biden și soția sa Jill Biden, prim-ministrul britanic Keir Starmer, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Ferdinand Marcos Jr. și președintele Argentinei Javier Milei.
Papa Francisc a murit, luni, după ce a suferit un atac cerebral. În ultimele săptămâni s-a luptat cu o insuficiență respiratorie acută, hipertensiune arterială dar și cu alte probleme de sănătate.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Vatican News / Facebook)