Până în 2011, copiii și adolescenții din Galați care aveau nevoie de investigații medicale precum tomografii sau RMN erau forțați să călătorească la sute de kilometri distanță, la Iași sau București, unde așteptau ore în șir pe holurile supraaglomerate ale spitalelor. Lipsa dotărilor de la Spitalul de Copii din Galați, una din puținele unități de acest tip din țară, făcea ca astfel de analize să fie imposibil de realizat. Situația avea să se schimbe însă radical atunci când ambulatoriul de specialitate a fost modernizat și dotat cu echipamente moderne, inclusiv un computer tomograf și un RMN de ultimă generație. Datorită investiției realizate cu fonduri europene, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați a devenit curând o unitate medicală de referință la nivel regional. Mai mult, experiența deprinsă de echipa care a lucrat la proiect a permis elaborarea unor noi inițiative, idei care vor prinde în curând viață tot cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană.
În fiecare zi lucrătoare, holurile vopsite în verde ale ambulatorului din cadrul Spitalului de Copii din Galați sunt animate de un du-te vino continuu de copii, părinți și bunici care se intersectează cu angajații îmbrăcați în halate albe. De la micuți care au văzut lumina zilei doar de câteva luni, până la adolescenți care numără zilele rămase până la petrecerea de majorat, toți așteaptă să intre într-unul din cele 14 cabinete, fie pentru o rețetă sau pentru prescrierea unui tratament, fie pentru o investigație sau pentru punerea unui diagnostic.
Doar în 2018, aici au fost oferite peste 43.000 de consultații, au fost prescrise tot cam atâtea tratamente și au fost efectuate aproape 14.000 de radiografii, 397 de tomografii, peste 1.000 de RMN-uri și alte câteva mii de ecografii.
Așa cum medicilor pediatri le place să spună, medicina pentru copii este, prin excelență, un domeniu al speranței. Cele mai multe dintre afecțiunile copilăriei se vindecă fără repercusiuni pentru organismul aflat în creștere. Din zecile de mii de cazuri sunt însă și unele pentru care diagnosticul nu poate fi pus fără investigații imagistice precum tomografia sau RMN-ul.
Pacienții au remarcat imediat diferența
Până în urmă cu opt ani, familiile copiilor aflați în această situație aveau doar două posibilități, niciuna la îndemână: fie mergeau la privat și plăteau sume considerabile pentru aceste investigații, fie, când părinții nu își permiteau acest lux, mergeau la Iași sau la București, centre medicale universitare unde spitalele de stat puteau efectua astfel de analize. Oricum ar fi fost, experiența era una traumatizantă pentru părintele sau pentru copilul speriat deja de incertitudinea diagnosticului.
„După investiția finalizată în 2011, a fost posibil să efectuăm și în Galați investigații medicale de tip imagistic. Vorbim de computer tomograf, de rezonanță magnetică. De asemenea, am putut să facem radiologie (clasicele radiografii – n.red.) cu aparate Roentgen direct digitale, ceea ce a însemnat o iradiere foarte mică a pacientului. Bineînțeles, pacienții au remarcat imediat diferența. Să ne gândim doar cum arată un spital care nu a fost reabilitat deloc și cum apare unul care a trecut prin lucrări ample de reabilitare și modernizare. A crescut calitatea actului medical, ceea ce a dus și la o creștere a adresabilității. De unde, până atunci, părinții și copiii din Galați erau puși pe drumuri spre alte spitale, acum pacienții din județele învecinate vin la Galați datorită dotărilor de care dispunem”
dr. Victorița Ștefănescu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Ioan” Galați
Cea mai mare investiție cu fonduri europene la acea dată
La începutul lui 2011, când investiția a fost finalizată și ambulatoriul modernizat a devenit funcțional, Spitalul de Copii din Galați era singurul din Galați și din regiunea de Sud-Est care dispunea de RMN și de computer tomograf. Proiectul, al cincilea ca număr desfășurat de Primăria Galați în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, era și cel mai mare, ca valoare, până la acea dată. Lucrările desfășurate pe o perioadă de 14 luni au însemnat modernizarea și echiparea a 14 cabinete medicale de specialitate, a laboratorului clinic de radiologie, a celui de analize medicale și a secției de balneofizioterapie. Au fost create de asemenea circuite medicale moderne, au fost amenajate facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități, iar utilitățile generale (toalete, dușuri etc. – n.red.) au fost aduse la zi. Cea mai mare sumă din finanțare a mers însă către achiziționarea unor echipamente medicale performante.
Valoarea totală a proiectului de modernizare și echipare a ambulatoriului de specialitate a fost de 14.050.979,74 lei (cu TVA), din care 11.510.707,6 lei au reprezentat asistența financiară nerambursabilă. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, domeniul major de intervenție 3.1 – „Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.
Personal nou angajat în plină criză economică
În jur de 70% din fonduri, adică aproape opt milioane de lei, au mers pentru achiziționarea de aparatură. Instalația de rezonanță magnetică a costat peste 3,5 milioane de lei, computerul tomograf, aproximativ 1,3 milioane de lei, două instalații moderne de Roentgen-diagnostic, dintre care una cu post de grafie digitală, au costat alți aproape 1,5 milioane de lei, analizatorul automat de biochimie umedă – 230.000 de lei, fibroendoscopul de uz pediatric – 145.000, setul de endoscopie nazală – 110.000 lei etc. În total, au fost achiziționate peste 40 de echipamente medicale de ultimă generație, la acea vreme.
Modernizarea, dotarea cu aparatură, reamenajarea și recompartimentarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Copii Galați au însemnat nu doar o calitate superioară a actului medical, ci și angajare de personal, potrivit dr. Victorița Ștefănescu. Totul, în condițiile în care, în perioada respectivă, angajările în sistemul bugetar fuseseră sistate din cauza crizei economice.
„O reușită care ne-a determinat să fim și mai obraznici”
Prof. dr. Aurel Nechita, cel care a întemeiat Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, își amintește că, înainte de reabilitare, ambulatoriul funcționa pe suprafața a jumătate de parter și la etajul 1.
„Problema era că nu funcționa eficient. Erau cabinete goale, erau spații nefolosite etc., și atunci am scos de aici balneofizioterapia și am mutat-o într-o secție exterioară a spitalului, la fel cum am externalizat și stomatologia. Am câștigat astfel niște spații valoroase. În locul stomatologiei am făcut dializa, iar la etajul 1, în locul ambulatoriului, am implementat ulterior un proiect european pentru nou-născuți și, cu sprijinul Primăriei, o reanimare ultramodernă cu terapie intensivă. Astfel, ambulatoriul a rămas doar jos, la parter. Am făcut astfel spitalul mai eficient, prin înlocuirea circuitelor medicale care datau de mulți ani și erau depășite. Toată experiența aceasta a fost un mare succes pentru noi, reușită care ne-a determinat să fim și mai «obraznici» și să vrem și mai mult”
prof. dr. Aurel Nechita
În cursul anului viitor, aici va fi încheiat un nou proiect de extindere și (re)reabilitare a ambulatoriului integrat. „Rămâne partea aceasta (cea modernizată în 2011 – n.red.), care va fi revopsită și refăcută pe alocuri, vor fi păstrate aici mai mult specialitățile interclinice, adică cele care au legătură directă cu spitalul, iar restul cabinetelor vor fi mutate la etajul 1, legătura între cele două părți ale ambulatoriului fiind făcută printr-un culoar de sticlă. Suntem nevoiți să facem această extindere pentru că, între timp, numărul specialităților medicale a mai crescut. Pe atunci nu aveam, de exemplu, chirurgie plastică și reparatorie, oncologie, hematologie, anatomie patologică etc. Este o investiție de aproximativ 3 milioane de euro”, arată prof. Nechita.
Unitate medicală unică în zona de Sud-Est
Spitalul de Copii Galați a fost înființat în anul 1986. La început, dispunea de 80 de paturi distribuite în trei secții: boli digestive, boli respiratorii și fizioterapie. Odată cu schimbarea sediului în actualul spațiu, numărul de paturi a crescut la 220. În 2005 a fost transformat în spital clinic de urgență, având în structură un număr de 300 de paturi. În prezent, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați este unul din cele șase spitale de profil existente în România.
Peste 1.000 de RMN-uri realizate anul trecut
Doar în 2018, în acest ambulatoriu au fost oferite peste 43.000 de consultații, au fost prescrise tot cam atâtea tratamente și au fost efectuate aproape 14.000 de radiografii, 397 de tomografii, peste 1.000 de RMN-uri și alte câteva mii de ecografii.
Corp nou de clădire pentru extinderea ambulatoriului
Actualul proiect de modernizare, extindere și dotare a Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați, proiect ce însumează lucrări de aproape 14,4 milioane de lei, prevede și realizarea unui nou corp de clădire, amplasat în curtea spitalului, în zona nordică a corpului D existent. Cele două corpuri vor comunica printr-o pasarelă din sticlă. „Corpul D este, la rândul său, alipit corpului A, în care funcționează în prezent Ambulatoriul spitalului”, se precizează în Raportul de specialitate din cadrul proiectului de hotărâre de Consiliu Local.
Sursa de finanțare pentru aceste lucrări urmează să fie asigurată din fondurile europene puse la dispoziție prin POR 2014-2020 și de la bugetul local.
În ceea ce privește viitoarele dotări ale spitalului, proiectul cuprinde, pentru Compartimentul de Imagistică, aparatură medicală de ultimă oră, precum un echipament de rezonanță magnetică (RMN) de minimum 1,5 Tesla și un aparat de radiografie digitală cu mașină automată de developat. De asemenea, pentru Compartimentul de Imunohistochimie sunt avute în vedere un procesator de țesuturi, o stație de includere în parafină, o hotă specializată în lucrul cu substanțe toxice, un microscop trinocular cu cameră etc.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.