Opt persoane din judeţul Covasna, printre care şi patru militari activi din cadrul MAI şi MApN, sunt cercetate pentru braconaj cinegetic, a anunțat joi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, au fost efectuate mai multe percheziţii imobiliare în oraşul Covasna şi în comuna Comandău într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de braconaj, în urma cărora au fost reţinute şase persoane bănuite că ar fi vânat ilegal inclusiv exemplare ale unor specii de animale protejate de lege.
„În cursul dimineţii de miercuri, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna au participat alături de poliţişti ai Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Covasna şi altor structuri ale IPJ Covasna, Buzău, Harghita, Braşov, Bacău şi IGPR, la delegarea şi sub coordonarea procurorilor Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la 11 din cele 18 percheziţii domiciliare la 18 imobile situate în oraşul Covasna şi în comuna Comandău din judeţul Covasna, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de braconaj. Mandatele au fost emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna, cu scopul strângerii de probe privind săvârşirea infracţiunii menţionate, în cauză fiind cercetat un grup de persoane, dintre care 4 au calitatea de militari activi (doi din cadrul MApN şi doi din cadrul ISU Covasna), iar unul are calitatea de paznic de vânătoare”, se arată într-un comunicat de presă remis joi Agerpres.
Citește și: Laura Ștefan: Ucraina vrea să arate că merită încrederea europenilor. Proceduri transparente, din buncăr, pentru prevenirea corupției
Reprezentanţii DGA au precizat că persoanele cercetate sunt suspectate că, în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, ar fi desfăşurat în mod repetat activităţi de braconaj prin folosirea câinilor de vânătoare şi utilizarea neautorizată a unor arme de vânătoare.
„Aceste persoane urmăreau capturarea a diferite specii de vânat, spre exemplu urs, lup, pisică sălbatică, mistreţ, iepure, cervide, cocoş de munte etc., parte dintre acestea fiind interzise a fi vânate. Astfel, sub coordonarea procurorului militar din municipiul Braşov, echipele de ofiţeri anticorupţie şi poliţişti au descins la imobilele respective, de unde au fost ridicate mai multe arme de vânătoare, dispozitive informatice, trofee de cervide, urs, lup etc, precum şi o cantitate însemnată de carne de vânat. Totodată, pe raza localităţii Comandău s-a descoperit un ţarc în care erau ţinuţi în captivitate 4 porci mistreţi, despre care se presupune că erau folosiţi de suspecţi pentru antrenarea câinilor de vânătoare”, se menţionează în comunicat.
În baza probatoriului administrat, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de opt persoane pentru comiterea infracţiunilor de braconaj, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, divulgarea de informaţii secret de serviciu şi evaziune fiscală, precum şi măsura reţinerii preventive a şase dintre acestea.
Citește și: Comasarea alegerilor nu este justificată. Ce probleme are ordonanța prin care se mută data alegerilor
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video / Direcţia Generală Anticorupţie)