Pe 25 martie 2022, graţie unei Hotărâri de Guvern semnate de premierul Nicolae Ciucă, Băiţa SA Ştei devenea a doua companie de stat care scapă, în ultimul an, de obligaţiile fiscale uriaşe neachitate, prin convertirea lor în acţiuni.
În loc să-şi recupereze banii, statul şi-a majorat cu echivalentul datoriilor capitalul social la propria firmă. La fel făcuse pe 24 iunie anul trecut, în cazul Avioane Craiova, din raţiuni de securitate naţională, fabrica fiind furnizor al Ministerului Apărării.
Băiţa SA, în schimb, axată în principal pe extracţia şi prelucrarea de dolomită pentru construcţii şi îngrăşăminte, nu e nici unitate strategică, nici de interes naţional, şi nici unicat. Ba dimpotrivă, după cum a descoperit BIHOREANUL, se află „în curs de privatizare” din 2006, sub tutela unor aşa-zişi administratori speciali, adică politruci recompensați de partide.
Citește și: A nu datora nimic României. Cazul Angela Gheorghiu
Iniţial subunitate a Regiei Autonome pentru Metale Rare Bucureşti, iar din 1998 sucursală a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, Băiţa SA Ştei a devenit firmă independentă sub autoritatea Ministerului Economiei în 2001.
Baza legală a fost o HG adoptată în cadrul unui program de măsuri pentru diminuarea pierderilor şi restructurarea sectorului minier, program care a înghiţit peste 6,3 miliarde dolari în perioada 1990-2006: subvenţii pe produs, subvenţii pentru protecţie socială, alocaţii pentru investiţii…
Citește articolul integral pe Ebihoreanul.ro
Citește și: Clădirile istorice din Bistrița-Năsăud, reabilitate cu fonduri europene
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)