Mine în Ucraina. Teritoriu ucrainean este cel mai minat din lume

Data:

spot_img

Mine în Ucraina. Dimensiunea contaminării cu obiecte explozive poate fi estimată doar pe teritoriile controlate de Kiev.

Cât privește partea ocupată, există puține informații, deoarece așa-numitele „administrații” locale, numite de Kremlin, nu vorbesc despre probleme.

Publicația Știri din Donbass, partener al rețelei Science+, din care face parte și PRESShub, a încercat să afle care este situația cu minele în regiunile ocupate și dacă face Rusia ceva pentru siguranța oamenilor.

Este important să diferențiem, cu privire la minare, între teritoriile ocupate din 2014 și cele capturate după 24 februarie 2022.

„Este clar că problema minelor este relevantă pentru estul Ucrainei de 10 ani, dar după invazia pe scară largă a crescut la proporții catastrofale.

Mariupol, Bahmut, Avdiivka, Marinka au fost sub focul constant al armatei ruse. Nimeni nu poate calcula numărul obuzelor neexplodate, dar având în vedere tactica trupelor ruse – distrugerea totală și minarea întregilor câmpuri – este evident că pericolul pentru civili este foarte mare”, scrie Știri din Donbass.

Bombele distrug tot. Nu se mai repară locuințele

Utilizarea activă a bombelor aeriene de către Rusia a agravat și mai mult situația. Deseori, armele distrugătoare folosite de armata rusească nu ating ținta.

Bombele FAB și KAB cad pe locuințele din teritoriile ocupate. Așa s-a întâmplat în Rubijne, lângă Hrustalnîi (fostul Krasnîi Luc), din regiunea Luhansk, și în Enakieve din regiunea Donețk. Și aceasta este doar o mică parte a listei, scrie Știri din Donbass.

De obicei, bombele sunt atât de mari încât sunt distruse în totalitate.

„Când rușii au bombardat Rovenki, tot cu FAB-500, explozia la fața locului a avut consecințele corespunzătoare. Unda de șoc și elementele de lovire au fost de două ori mai puternice decât o bombă obișnuită.

În ceea ce privește distrugerea produsă la fața locului, nu putem vorbi despre restaurarea locuințelor sau că autoritățile aflate sub control rusesc oferă compensații bănești celor ale căror case au fost dărâmate. Oamenii sunt pur și simplu relocați. Adică, practic, oamenii rămân pe stradă din cauza acțiunilor Rusiei”, comentează expertul militar Dmitri Snegirev.

Jurnaliștii ucraineni menționează că nu există nicio informație despre compensarea daunelor de către autoritățile de ocupație, după căderea bombelor pe casele de locuit.

Oamenii Kremlinului din teritoriile ucrainene ocupate nu sunt obișnuite să vorbească nici despre victime.

Ce reprezintă FAB-500 și KAB

FAB-500 este o bombă de 500 de kilograme, de concepție sovietică, cu focos exploziv. Este lansată din aer și este folosită în principal de Forțele Aeriene Ruse, fostele republici sovietice și țările care au cumpărat aceste bombe de la Rusia.

Deși este o bombă de construcție veche, a fost modernizată. Cele mai recente variante ale bombei FAB-500 folosesc un sistem cu aripi dezvoltat după extinderea războiului din Ucraina, din 2022, pentru ghidare precisă prin satelit și pentru folosirea pe distanțe mai mari.

KAB-500L este o bombă ghidată cu laser, dezvoltată de Forțele Aeriene Sovietice, care a intrat în serviciu în 1975 și este folosită până azi. Este construită pe baza FAB 500 (având tot o greutate de 500 de kilograme.

Este o bombă ghidată fără motor, 50% din greutatea sa fiind explozibil puternic cu efect de explozie.

Totuși, sunt și bombe care nu au explodat. Conform publicației ASTRA, doar în partea ocupată a regiunii Donețk nu pot fi dezamorsate aproximativ 40 de bombe aeriene aruncate de armata rusă.

„În lipsa specialiștilor în explozibili, paza acestora este asigurată (cel puțin pe hârtie) de polițiști. În toate cazurile, bombele sunt păzite de echipe de câte doi polițiști”, scrie ASTRA.

Citește și: Cum a reușit Nicu Ștefănuță. Momentele cheie ale campaniei de succes a unui candidat independent

Mine în Ucraina. De ce mor civilii

La începutul primăverii, în satul Donețk din orașul Golubovka (fostul Kirovsk) din regiunea Luhansk, un autobuz a sărit în aer după ce a trecut peste o mină. În autobuz erau opt persoane, dintre care cinci au murit, potrivit Știri din Donbass.

Probabilitatea ca această parte a Luhanskului să fie minată de forțele armate ucrainene este practic zero, scriu jurnaliștii ucraineni parte a rețelei Science+.

Golubovka a fost ocupată încă din 2014. Până în 2022, acest oraș se afla la aproximativ 15 kilometri de linia frontului. Dar în mai 2022, localitățile din apropiere au fost capturate.

„Acum, linia frontului este la mai mult de 50 de kilometri de Golubovka. Această parte a Luhanskului este în spatele liniilor. Adică, forțele armate ale Ucrainei ar fi putut să o mineze doar acum zece ani, trimițând acolo un grup de sabotaj și recunoaștere, ceea ce este foarte puțin probabil.

Și în acest caz, este vorba despre administrațiile de ocupație, care ar trebui să efectueze cel puțin o curățare a teritoriului de obiecte explozive. Autobuzul circula, oricum, pe un drum de țară, conform pozelor”, notează publicația.

O bombă rusească, căzută în Ienakievo ocupat. Foto: rețelele de socializare
O bombă rusească, căzută în Ienakievo ocupat. Foto: rețelele de socializare

125 de dolari pentru deminarea unui hectar

În toamna anului 2023, în Rusia se vorbea despre alocarea a 3 miliarde de ruble pentru deminarea „noilor regiuni”, adică aproximativ 33 de milioane de dolari.

Curățarea de mine în Ucraina a unui hectar de teren începe de la aproximativ 125 de dolari. Așadar, conform acestor calcule, se pot demina peste 266.000 de hectare. Dar rezultatele curățării teritoriilor ocupate de la proiectile sunt mult mai modeste.

În 2023 au fost returnate în circuit peste 1.700 de hectare de terenuri agricole, iar suprafața totală deminată ar fi fost de aproximativ 5 mii de hectare.

Dar acestea sunt date care nu pot fi verificate. În plus, informațiile despre teritoriile ocupate sunt foarte fragmentate.

Rusia tratează minarea „noilor regiuni” aproape de indiferență, susțin jurnaliștii ucrainei. Nu există niciun proiect de ajutor financiar pentru civilii ai căror pământuri sunt contaminate cu mine.

Ucraina, de exemplu, oferă agricultorilor compensații pentru o mare parte din fondurile cheltuite pentru deminarea umanitară. Rusia nu susține nimic similar.

Localnicii trebuie să aștepte pur și simplu ca ocupanții să decidă ei înșiși să curețe teritoriile pe care nu se poate cultiva nimic și este periculos să umbli.

În timp ce în teritoriile controlate de Kiev sunt deminate practic de toată lumea, în ocupație este mult mai complicat. Aici o fac fie geniștii ruși, fie cei locali. Desigur, fără niciun ajutor internațional.

La începutul lunii iunie, mass-media rusă scria că specialiștii au început deminarea terenurilor agricole din regiunea Luhansk. Este vorba despre o zonă unde anterior trecea linia de contact — adică, acum este spatele frontului.

Citește și: Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

Mine în Ucraina. Rușii deminează pe bucățele

În activitatea lor de deminare, rușii sunt destul de selectivi.

De exemplu, Bahmut, ocupat de peste un an, nu a fost încă curățat de obiecte explozive. Potrivit lui Denis Pușilin, aceasta ar deveni posibilă după ce linia frontului va fi retrasă la aproximativ 25 de kilometri.

În plus, în Avdiivka, ocupată acum patru luni, deminarea ar fi în curs. Aici, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Kremlinului, au fost deja dezamorsate zeci de mii de muniții. Da, de la Bahmut până la actuala linie a frontului în zona Andreevka și Kleșievka sunt aproximativ 4 kilometri.

În ceea ce privește Avdiivka, aici linia frontului este acum mult mai departe — aproximativ 12 kilometri, dar exemplul Bahmutului demonstrează clar că, după ce au ocupat orașele, Rusia îi lasă pe localnici față în față cu proiectilele, cu care însăși a acoperit din abundență localitățile. Ocupanții sunt dispuși să curețe teritoriul doar în anumite condiții, scrie Știri din Donbass.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BREAKING USR cere demisia președintelui Iohannis la încheierea mandatului, în 21 decembrie

USR cere demisia președintelui Klaus Iohannis când i se...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...

Vaticanul, în pragul falimentului | Aktual24

Vaticanul, în pragul falimentului. Statul catolic riscă să nu-și...