Mini-ghid de recunoaștere a ideilor Kremlinului vânturate în spațiul public românesc

Data:

spot_img

Fac pe analiștii fini, pretind că dezvoltă un discurs academic, se lustruiesc pe ei și îi pot face pe mulți să creadă că reprezintă un curent de gândire liber, independent.

În realitate, ei reiau ideile Kremlinului. În România nu se poate face propagandă pro-rusă ca atare – ar fi curată sinucidere. Dar se pot vântura narative pe placul Moscovei. Gândiți-vă de două ori înainte de a asimila idei precum cele de mai jos.

1. Războiul din Ucraina este un eșec al diplomației occidentale.

E „cool” să dai mereu vina pe Occident, vinovat pentru toate relele lumii, de la foamete la poluare, de la discrepanțele sociale la confruntările militare. Realitatea este că nu există actor global mai puțin dornic de a purta război decât Occidentul.

Că modelul liberal occidental, fără a fi perfect, oferă cele mai bune soluții pentru echilibrul social și tot Occidentul liberal rămâne cel mai angajat în lupta contra schimbărilor climatice – și investește enorm pentru a-și înverzi economia.

La fel și în privința Rusiei.

Citește și: De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus

Kremlinul a beneficiat de toată deschiderea din partea Occidentului. A fost partener de afaceri. Rusia a fost destinația investițiilor occidentale. Moscova a fost inclusă în marile formate de dialog global, de la G7, devenit G8 tocmai pentru a include Rusia, la  OSCE, Consiliul UE-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

Nu este vina Occidentului  că Rusia nu a văzut în toate acestea oportunități pentru a participa la afacerile globale și a deveni ea însăși parte a ordinii bazate pe reguli. Și, din contră, a văzut în toate aceste concesii doar semne de slăbiciune din partea Vestului.

Este cu totul necinstit să susții că Occidentul a provocat Rusia sau că a umilit-o. Dimpotrivă, dacă Occieentul poartă o vină este că a făcut prea multe concesii Rusiei, un timp prea îndelungat.

2. Ucraina nu avea ce căuta în NATO, aici este cauza războiului.

Cu alte cuvinte, păcatul originar este tot al Occidentului, care nu a respins în mod explicit cererea Ucrainei de a adera la NATO.

Aceasta e o minciună și o manipulare.

Minciuna este că, de fapt, Rusia nu a pedepsit Ucraina pentru dorința ei de aderare la NATO – oricum, includerea acestei țări în Alianță nu era pe agendă. Ucraina a fost pedepsită de Rusia pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE. Iar UE nu este o putere militară. Kremlinul se teme, de fapt, de reușita modelului liberal occidental în Ucraina, care ar putea să le dea idei și rușilor.

Și acum, despre manipulare.

Foarte interesant: această idee este molfăită de zor de ultranaționaliștii români. Adică de aceia care agită de zor teoria conform căreia România nu este lăsată de marile puteri să ia propriile opțiuni.

Dar, stai, ce susțin ei în cazul Ucrainei? Ei bine, ei susțin dreptul unei mari puteri, Rusia, de a cenzura voința poporului ucrainean de apropiere de UE și NATO.

Așadar, ceea ce în cazul apartenenței României la Occident este de nesuportat devine tolerabil când vine vorba de Rusia. Sau, mai direct: e rău să fii ”colonie” a Occidentului, dar e OK să fii colonie a Rusiei.

Citește și: Dezinformarea, cum se face: troli, boți și persoane în carne și oase la TV

3. Înarmarea Ucrainei înseamnă escaladarea războiului.

Așadar, ucrainenii trebuie lăsați să piardă războiul, să fie ocupați, deznaționalizați, depoprtați, jefuiți și în cele din urmă, exterminați pentru ca noi să ne trăim viețile liniștiți, să mergem la job, la supermarket și în vacanță.

Ar fi un cinism dus la extrem dacă n-ar fi, în realitate, o prostie cât Rusia de mare.

Naivilor trebuie să le spunem că dacă Ucraina va fi înfrântă, aceasta nu va fi calea către pace. Va fi pasul către un nou război, pe care, de data aceasta nu-l vom mai vedea doar la televizor, ci îl vom trăi pe propriul teritoriu.

Celor care știu adevărul dar continuă să agite această idee n-avem ce să le spunem. Ei pregătesc războiul împotriva noastră, la noi acasă. Și vin să ne țină teorii în emisiunile TV.

Citește și: Panglici și simboluri ale Rusiei în R. Moldova. Panglica Sf. Gheorghe: o istorie complicată, un simbol confuz

4. Guvernanții vor să ducă România în război.

Fals. Ajutând Ucraina nu aducem războiul mai aproape ci încercăm să-l ținem mai departe de frontierele noastre, în măsura în care acest lucru va fi posibil.

Rusia este o putere agresivă și revizionistă, conducerea ei este tributară unei propagande a războiului și unei ideologii pentru care viața umană nu are niciun fel de valoare.

Am înțeles, poate, cam târziu, dar am înțeles: în vecinătatea noastră a crescut un monstru, comparabil cu Germania nazistă sau Statul Islamic.

Nu noi le-am declarat război. Ei au declarat război civlilzației din care noi suntem parte. Deocamdată, ținem acest război la distanță și sperăm să rămână așa.

A spune că statul român ar trebui să rămână ”neutru” e ca și cum ai spune că trebuie să așteptăm cu mâinile încrucișate până când războiul va veni aici.

Cei care sunt naivi sau care nu sunt naivi să recitească Punctul 3.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
41 COMENTARII
  1. Pai hai sa dam și nume:
    Cozmin Gusa, Iosefina Pascal ( ăștia sunt rusofili pe față ), apoi Marius Tuca, Cristoiu, Valentin Stan care o ard pe echidistanta și pe infierarea „serviciilor” de la noi în frunte cu Iohannis, ca mama tuturor relelor de la noi, făcând legături scremute dar care prind la public, cu orice rele de pe planeta: pandemie, război în Ucraina, scumpiri, samd. Toate sunt din vina serviciilor. Or avea și serviciile păcatele lor, dar aia omoară civili și invadează tari, dar nu o sa auziți din gura acestor zombii ceva de rău la adresa lor. Poate o sa spună în treacăt „da, situația e grava”, dar în clipa următoare o sa înceapă sa își smulgă parul din cap ca vezi doamne ce ne fac serviciile…
    Narativa pro rusa pornește de la următoarea idee: rusii sunt periculoși, sa ii lăsăm pe rusi în pace, sa nu ne băgăm pe rusi ca vin si peste noi. Saptamana viitoare când vom avea tancuri rusești la Chișinău, sa ne gândim ce rău le-au făcut moldovenii sa merite asta. Ruptura logica e greu de găsit pentru un om de rand, dar exista în discursul acestor zombie.

  2. POPORUL RUS descris de proprii cetateni:

    1.Marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin.
    „Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”.

    2. Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.„Nu suntem un popor, ci o hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.
    !!!! Femeie din Bucha, despre militarii ruși: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei. Au lăsat numai sticle de băutură
    3. Maxim Gorki:„Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”.
    4. Ivan Turghenev:
    „Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”.
    Ăștia sunt ruși. Asta arată fractura înspăimântătoare și specifică poporului rus dintre elite și masa.

  3. 1. „nu există actor global mai puțin dornic de a purta război decât Occidentul.” Din câte știu, China n-a trimis arme in Ucraina.
    2. „Kremlinul se teme, de fapt, de reușita modelului liberal occidental în Ucraina”: O judecătoare a Curții supreme a SUA, numita pentru ca era femeie, nu știe ce e aceea femeie. Iata reușită modelului liberal occidental: abolirea rațiunii si instaurarea singurului criteriu: might makes right. Intr-adevăr, o perspectiva de temut.
    2. „dacă Ucraina va fi înfrântă, aceasta nu va fi calea către pace”. Si dacă Ucraina va rezista, vreți sa credem ca imperialismul globohomo sexomarxist se va opri la granița Donbasului?”
    4. „Ei au declarat război civlilzației din care noi suntem parte” Eu nu sunt parte a civilizației globohomo sexomarxiste. Ea a venit peste mine ca un tăvălug de la marginea pământului, de pe malurile Pacificului.

    • nu se leaga nimic din ce zici, nu e de parca ai optiunea cu rusii, nu e de parca ai primi altceva decat batjocora, umilinta, exploatare de la ei.

  4. Textul, vădit antirusesc, nu are nicio legătură, mai puţin încadrarea într-un puternic curent propagandistic, cu realitatea politică şi geo-strategică. A aduce argumente contra este fără rost. Persoane ca dl. Ovidiu Nahoi, cu un anumit nivel de cunoştinţe despre cum stau lucrurile pe lume, cu un anumit nivel de cultură istorică şi generală, nu pot fi spălate pe creier, ci doar aservite de bunăvoie anumitor interese.
    Deranjant este faptul că, deşi autorul este conştient de apartenţa sa la un anumit curent – numit democratic, face permanent referiri la cât de greşite sunt celelalte opinii care nu se aliniază la curentul respectiv. Asta da democraţie!
    Aţi uitat domnilor ce înseamnă democraţia: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!” (Ion Raţiu) sau „Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire.” (Voltaire).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...