Ministerul Apărării atenționează că au apărut noi documente false care anunță o mobilizare a rezerviștilor

Data:

Ministerul Apărării anunță joi că au apărut noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor, potrivit unui comunicat de presă. Documentele au fost distribuite în orașele Cluj-Napoca și Brașov, iar MApN a sesizate autoritățile judiciare.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare. Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”, arată MApN.

Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese. 

„Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că «centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an».

Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, arată MApN.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat încă din 2005.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...