joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterMinisterul Culturii poate cere în instanță terenul Palatului Regal din Mamaia

Ministerul Culturii poate cere în instanță terenul Palatului Regal din Mamaia

Ministerul Culturii poate cere în instanță terenul Palatului Regal din Mamaia, așa cum, în 2018, a cerut recuperarea clădirii, invocând neexercitarea dreptului de preemțiune, pentru că atât palatul, cât și curtea de 1,5 hectare au fost vândute ilegal, fără acordul Culturii.

Acțiunea civilă poate fi deschisă acum, după ce dosarul penal instrumentat de procurorii DNA Constanța, privind vânzarea subevaluată a terenului, cu doar 23 euro/mp, a fost închis definitiv de președintele Curții de Apel Constanța, Marius Epure, prin achitarea lui Radu Mazăre.

Judecătorul, care beneficiază de un teren retrocedat de Mazăre, a anulat sentința din primă instanță a fostului primar (6 ani și jumătate cu executare) și a dispus ca terenul să rămână la proprietari, care sunt aceiași din 2004: societatea Light System, care, în 2003, cumpărase și clădirea Palatului, tot fără acordul Culturii, de la SC Mamaia SA.

Conform art. 3, lit. a din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, terenul aferent unui monument istoric este considerat la rândul său monument istoric, iar vânzarea acestuia fără acordul Ministerului Culturii face ca tranzacția să fie lovită de nulitate absolută (art. 4, pct. 4).

Așadar, în momentul de față, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu (PNL) poate deschide acțiune civilă în instanță prin invocarea dreptului de preemțiune pe care instituția nu l-a exercitat în momentul vânzării. Un precedent îi aparține predecesorului său George Ivașcu (PSD) care a cerut în instanță recuperarea clădirii Palatului Regal. Judecătorii au dat dreptate în primele două instanțe, cea de-a treia instanță urmând să se pronunțe, cel mai probabil, până la finalul acestei veri.

Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE