Ministerul de Externe n-a decis încă dacă va contesta decizia CEDO privind cuplurile de același sex

Data:

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) analizează în prezent dacă România va contesta sau nu decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), privind cuplurile de același sex din România. Hotărârea a fost pronunțată în 23 mai anul acesta și va deveni definitivă dacă nu este contestată de una dintre părți, în termen de trei luni, iar România va fi obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

„Referitor la posibilitatea activării mecanismului de retrimitere la Marea Cameră a grupului de cauze Buhuceanu şi alţii, precizăm că, în acest moment, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe este în curs de desfăşurare o analiză cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru formularea unei cereri în acest sens.

Această analiză se face prin raportare la particularitățile Hotărârii în cauza Buhuceanu şi alţii împotriva României și la stadiul jurisprudenței CtEDO incidentă în materie şi are în vedere, în primul rând, identificarea şi evaluarea argumentelor juridice pe care s-ar putea baza formularea unei cereri de retrimitere în temeiul art. 43 din Convenţie”, au explicat reprezentanții MAE, în urma unei solicitări transmisă de G4Media.

Citește și: Virusul E.coli în Marea Neagră, confirmat peste valorile normale de către Institutul Național de Sănătate

„Decizia CEDO nu trebuie contestată, ci aplicată”

Organizația de tineret a partidului REPER a transmis miercuri că Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să suspende ”analiza în desfășurare” în ceea ce privește contestarea deciziei CEDO privind cuplurile de același sex și să ia act de aceasta prin adoptarea proiectului de lege al asociațiilor, aflat deja în Parlament, prin care sunt recunoscute și protejate cuplurile de același sex în România.

„România anului 2023 continuă să încalce cu bună știință dreptul cuplurilor de același sex și a întregii comunități LGBTQIA+ care, în continuare, nu pot beneficia de minime garanții ale statului, pe care toți ceilalți cetățeni le dețin.

Noi, tinerii, ne dorim un stat în care să fie protejate drepturile civile ale fiecăruia dintre noi și în care libertatea de exprimare și de a alege să fie puse la loc de cinste.

Îngrădirea acestora demonstrează doar că actualii guvernanți aleg să perpetueze mentalități depășite și continuă să țină România polarizată în loc să o transforme într-un spațiu în care toți cetățenii se pot simți în siguranță. Considerăm că leadership-ul trebuie făcut cu respect și iubire pentru aproape, nu prin frică și ură!

Astfel, facem apel la ministra Luminița Odobescu și la Președintele Klaus Iohannis să se asigure că decizia CEDO nu este contestată, ci aplicată!”, a transmis REPER Youth.

Citește și: Legi noi. Cei interceptați de serviciile secrete vor fi anunțati dacă suspiciunile nu se confirmă prin trimiterea în judecată

O decizie istorică a CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat în 23 mai anul acesta o hotărâre mult așteptată de familiile formate din persoane de același sex din România în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor. CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți.

În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Reprezentanții Asociației ACCEPT susțin că, în acest moment, familiile formate din persoane de același sex nu pot beneficia de mecanisme esențiale de protecție precum recunoașterea faptului că partenerii împart un cămin, nu pot beneficia de asigurare de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit și nu pot moșteni gospodăria construită împreună cu partenerul în urma decesului lui.

Citește și: Ministerul Educației a publicat repartizarea elevilor admiși la liceu

Cazul a fost inițiat în 2019, atunci când familia formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru a dat în judecată statul român în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de familii formate din persoane de același sex s-au alăturat acestui caz.

Cele 42 de persoane, sprijinite de Asociația ACCEPT, au chemat statul român în judecată, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a cere obligarea României la recunoașterea legală a familiilor formate din persoane de același sex și interzicerea discriminării acestora, în baza articolului 8 și a articolului 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cele 21 de familii au fost reprezentate de Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Acest caz istoric reunește 42 de petenţi, cel mai mare număr de persoane gay şi lesbiene care au solicitat vreodată protecția vieții lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cele 21 de familii sunt reprezentative și pentru diversitatea etnică a României.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: European Council / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Sinaia, reținut de DNA

Potrivit procurorilor DNA, primarul Vlad Oprea este acuzat de...

Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineața...

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, adus la DNA

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost adus, joi,...