Ministerul Energiei lansează un nou apel de finanțare destinat entităților publice

Data:

spot_img

În contextul eforturilor susținute de combaterea schimbărilor climatice și tranziției către un model energetic sustenabil, Ministerul Energiei lansează un nou apel de proiecte ce vizează susținerea investițiilor în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu accent pe autoconsum. Ghidul Solicitantului oferă direcții clare și reguli specifice pentru sectorul public, subliniind importanța investițiilor în infrastructura energetică durabilă.

Prin intermediul acestui program, entitățile publice pot obține finanțare de până la 10 milioane de euro pentru a implementa o centrala fotovoltaica, sau proiecte de energie eoliană și hidro.

Investițiile susținute prin acest program sunt concepute pentru a genera efecte benefice în diverse domenii cheie, având un impact pozitiv și durabil asupra acestora:

  • Reducerea Emisiilor de Carbon: Prin înlocuirea surselor tradiționale de energie cu cele regenerabile, programul contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Optimizarea funcționării Sistemului Energetic Național: Prin implementarea noilor capacități de producție a energiei, programul contribuie la decongestionarea Sistemului Energetic Național.
  • Neutralitatea Climatică: Obiectivul programului este în concordanță cu Obiectivele Uniunii Europene privind atingerea neutralității climatice până în 2050, aliniindu-se astfel cu direcțiile stabilite la nivel european.

Solicitanții eligibili pentru acest apel de proiecte includ unități administrative teritoriale, instituții din sistemul de apărare și ordine publică, entități publice, universități publice, culte recunoscute oficial, institute de cercetare dezvoltare, asociații de dezvoltare intercomunitară și parteneriate între aceste entități.

Printre cheltuielile eligibile ale acestui proiect se numără investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Proiectele care vizează înlocuirea capacităților mai vechi, fie ele solare, eoliene sau hidro, nu sunt considerate eligibile.

Valoarea grantului solicitat nu poate fi mai mare de 1.100.000 de euro pe MW pentru proiecte fotovoltaice, 1.400.000 de euro pe MW pentru proiecte eoliene și  1.805.000 de euro pe MW pentru proiecte hidro.

Totodată, proiectele depuse în cadrul programului trebuie să fie implementate pe teritoriul României și să folosească 100% din totalul energiei produse pentru autoconsum.

În plus, acestea trebuie să îndeplinească standardele minime de producție stabilite: un factor de capacitate de cel puțin 11,4% pentru proiectele ce vizează implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice, 24% pentru proiectele eoliene și 27,4% pentru proiectele hidro, conforme cu orele anuale de funcționare la capacitatea instalată specificate în ghid.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

MAI suplimentează efectivele mobilizate pentru alegerile de duminică

MAI suplimentează efectivele mobilizate pentru alegerile de duminică, numărul...

Salvamont Prahova avertizează că există un pericol de avalanșe din cauza ninsorilor și vântului puternic

Salvamont Prahova avertizează că există riscul declanşării avalanşelor în...

Intervenție a pompierilor în Brașov: arbori căzuți și acoperișuri distruse de vânt

Intervenție a pompierilor în Brașov: În ultimele 24 de...