Ministerul Justiției a postat pe pagina de internet a instituției anunțul privind selecția candidaților României pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Pe 17 decembrie 2022 va înceta mandatul mandatul de 9 ani a Iuliei Motoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul ales în numele României. În acest context, România este invitată să transmită Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o listă cu trei propuneri pentru postul vacant de judecător până la data de 5 mai 2022.
Îşi pot depune candidatura persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
- vor avea vârsta sub 65 de ani la data la care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei aşteaptă transmiterea listei de candidaţi (5 mai 2022);
- se bucură de cea mai înaltă prestanţă morală şi civică;
- întrunesc condiţiile de exercitare a unor înalte funcţii judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională sau științifică recunoscută;
- au experiență profesională în domeniul drepturilor omului;
- cunosc în mod activ cel puțin una dintre cele două limbi oficiale ale Curții Europene a Drepturilor Omului şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă;
- în măsura posibilului, prin alegerea lor ca judecător, nu necesită înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului;
Persoanele interesate își pot depune candidatura până la data de 30 noiembrie 2021, ora 24:00, exclusiv în format electronic, la adresa de email: selectie.cedo@just.ro se mai arată în anunțul MJ.
Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, constituită în temeiul art. 5 din O.G. nr. 94/1999.
Interviu prezidat de ministru interimar
Candidații ale căror dosare au fost selectate vor fi notificați individual, în vederea susținerii unui interviu în fața Comisiei de selecție, prezidate de ministrul justiției. Interviul va fi organizat în cursul lunii decembrie 2021, la sediul Ministerului Justiției sau prin mijloace de comunicare la distanță.
În termen de maximum cinci zile de la finalizarea interviurilor, Comisia selectează trei candidați, care vor fi incluși în lista de propuneri. În măsura în care este posibil, Comisia elaborează și o listă de rezervă cu alţi trei candidați. Cele două liste, de propuneri şi de rezervă, se publică pe site-urile Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Potrivit OG 94 din 1999, „desemnarea candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii se face de către Guvern, cu avizul comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, la propunerea unei comisii formate din persoanele enumerate mai jos, care îşi exercită mandatul în mod individual şi independent şi îşi exprimă propria opinie:
a) ministrul justiţiei;
b) ministrul afacerilor externe;
c) agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului;
d) directorul Direcţiei afaceri europene şi drepturile omului din cadrul Ministerului Justiţiei;
e) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia;
f) un judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de Colegiul de conducere al acesteia;
g) Avocatul Poporului;
h) două cadre didactice universitare de la facultăţile de drept din cadrul universităţilor de cercetare avansată şi educaţie”.
Lista de propuneri cuprinzând cei trei candidaţi se definitivează cu luarea în considerare, pe lângă criteriile sus menţionate, a necesităţii ca pe listă să figureze candidaţi de ambele sexe, cu excepţia cazului în care sexul candidaţilor de pe listă este cel insuficient reprezentat în cadrul Curţii (sub 40% din judecători).
Propunerile finale, însoțite de dosarele de candidatură, sunt comunicate Guvernului, spre aprobare.