Ministerul Sănătății vrea eliminarea plafonului maximal al alocațiilor de hrană din spitale

Ministerul Sănătății intenționează să elimine plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale și vrea implementarea unui ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare.

Este vorba despre inițierea unui proiect pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, precum și stabilirea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.

“Se elimină plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient; ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare”, anunță Ministerul Sănătății pe pagina oficială de Facebook.

Concret, prin proiectul de act normativ se dorește reglementarea modalității de stabilire a unui nivel minim pe care unitățile sanitare trebuie să îl acorde la stabilirea alocațiilor de hrană/pacient, respectiv de 16 lei/pacienți/zi.

Dacă hotărârea de guvern va fi adoptată, nivelurile alocațiilor de hrană vor putea fi stabilite de către managerii unităților sanitare cu aprobarea consiliului de administrație, urmând ca după stabilirea acestora să afișeze pe site-ul propriu al unității aceste informații și să le transmită totodată, spre informare, Ministerului Sănătății.

“Având în vedere că pentru pacienții cu tuberculoză și infecție HIV/SIDA este necesară stabilirea unei indemnizații lunare de hrană pe toată perioada de boală, atât pentru pacienții internați, cât și pentru pacienții tratați în ambulatoriu, conform prevederilor legilor specifice, a fost stabilită o alocație de hrană în cuantum de 16 lei/zi/pacient adult respectiv 15 lei/zi/ pacient – copil, la același nivel care este prevăzut în acest moment în HG 429/2008, cu modificările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro.

Mai multe despre proiect, AICI!

Foto: arhivă Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.