Miniștrii Predoiu și Aurescu au prelungit „din pix” mandatele judecătorilor români de la Tribunalul UE

Data:

spot_img

Mandatele celor doi judecători români la Tribunalul Uniunii Europene, Mirela Stancu și Ion Gâlea, vor fi prelungite cu 6 ani, contrar uzanței și fără a organiza concurs pentru ocuparea acestor posturi, potrivit unui memorandum întocmit de miniștrii Cătălin Predoiu și Bogdan Aurescu.

Propunerea se află pe masa premierului Nicolae Ciucă și a venit din partea ministrilor Justiției și a Afacerilor Externe. Pretextul celor doi demnitari pentru prelungirea perioadei pentru judecătorii amintiți este acela că aceștia nu au prins câte 6 ani, atât cât durează un mandat întreg, așa că se impune prelungirea cu încă un mandat pentru fiecare.

În plus, „până la momentul redactării prezentului memorandum, nu avem cunoștință de niciun aspect problematic vizând competența profesională ori reputația actualilor judecători sau rezultând din activitatea acestora la Tribunalul UE”, se arată în scrisoarea celor doi.

Propusă de Tudorel Toader, validată de Dăncilă

În septembrie 2018, judecătoarea Mirela a fost propusă de Comisia prezidată de miniștrii Justiției și Externelor, Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu, pentru postul de judecător român la Tribunalul UE (TUE).

Mirela Stancu este judecătoare la Tribunalul Bucureşti şi conferenţiar universitar la Facultatea de drept din Bucureşti, la catedra de drept civil. Potrivit unor surse din magistratură citate de G4media, ea este apropiată de Simona Marcu, membru CSM și fost membru în comisia de examinare de la Ministerul Justiţiei.

În octombrie anul trecut, Ion Gâlea a fost numit judecător al Tribunalului Uniunii Europene, deși nu a fost nicio zi judecător. Diplomat de carieră, ultima funcție ocupată a fost de director al departamentului de relații bilaterale europene și cooperare regională din cadrul MAE, după ce anterior fusese ambasador al României în Bulgaria.

„A fost trimis judecător la TUE în virtutea prieteniei cu ministru Aurescu, nimic altceva. A mai existat posibilitatea reînnoirii mandatelor și anterior, dar pentru perioade scurte de câteva luni, nu pe șase ani. Mandat de 10 luni reînnoit pe 6 ani? Asta e balcanism pur. Râd și curcile de noi”, ne-a declarat o sursă din MAE.  

Echilibru de gen și mandate incomplete

Predoiu și Aurescu mai invocă faptul că cei doi judecători au avut un prim mandat mai scurt față de durata standard de 6 ani, adică 10 luni, respectiv 3 ani. În plus, „prelungirea mandatelor actualilor judecători ar asigura respectarea echilibrului de gen în cadrul Tribunalului UE”, mai susțin cei doi miniștri.

Poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale. Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.

Salariul lunar brut al unui judecător UE este de 20.000 de euro pe lună, la care se adaugă anumite beneficii şi alocaţii.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...