Ministrul de interne al Austriei refuză din nou aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Data:

spot_img

Gerhard Karner, ministrul de interne austriac, a susținut joi, înaintea reuniunii Consiliului JAI, că România și Bulgaria nu sunt pregătite să adere complet la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Ministrul austriac a declarat că, în acest moment, „suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului,” conform News.ro.

Declarația vine în contextul în care subiectul aderării complete ale celor două state se află pe agenda reuniunii Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) care are loc astăzi la Luxemburg.

Citește și: Alegeri legislative în Austria. Extrema dreaptă a câștigat pentru prima oară alegerile parlamentare cu un scor istoric

În urmă cu o zi, Viktor Orbán a declarant în plenul Parlamentului European la Strasbourg că președinția maghiară a Consiliului UE solicită aderarea completă a Bulgariei și României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului, relatează Agerpres.

Susținere vine și din partea Comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Ieri, aceasta a avut un mesaj asemănător cu premierul ungar, anunțând că susține cauza celor două țări. În decembrie, funcția de Comisar pentru afaceri interne va fi preluată de austriacul Magnus Brunner, potrivit News.ro.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a declarat sprijinul pentru România și Bulgaria în această cauză.

România și Bulgaria au devenit membre ale așa numitului „Air Schengen” de pe 31 martie 2024 când s-au eliminat controalele doar la frontierele maritime și aeriene. O decizie privind aplicarea acquis-ului Schengen și pentru frontierele terestre este așteptată oficialii de la București și Sofia.

Ce a declarat Cătălin Predoiu, ministrul de interne

Tot înainte de Consiliul JAI, Cătălin Predoiu a reiterat că România îndeplinește toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen și cu granițele terestre.

„Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migrația ilegală prin eforturile Poliției de Frontieră şi cooperare polițienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiți să implementăm toate instrumentele Schengen”, a declarat ministrul de interne, conform Agerpres.

Citește și: Un lider din Lituania la cârma apărării europene. Analiză asupra alegerii lui Andrius Kubilius

Totuși, acesta a explicat că la ședința de joi nu se va lua o hotărâre privind aderarea României la Schengen, ci acest Consiliu este o etapă premergătoare adoptării unei astfel de decizii.

Cu câteva zile înainte de Consiliul JAI, Cătălin Predoiu s-a întâlnit cu omologii săi din Austria, Cehia, dar și cu Magnus Brunner, viitorul Comisar pentru afaceri interne.

”Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen,” a spus Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Inquam Photos

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cartea „Războiul” dezvăluie detalii sensibile despre Donald Trump și Joe Biden | Aktual24

Cartea „Războiul”, scrisă de Bob Woodward, este foarte populară...

Ziua și dezastrul în justiție

Ziua și dezastrul în justiție: iar am avut dreptate...

Acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu. Ce spun procurorii DNA | Aktual24

DNA aduce acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu, fiind...

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA, vineri...