Ministrul Educației dă vina pe pandemie pentru violența din școli. Ce spun psihologii

Data:

spot_img

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că, într-adevăr au crescut numărul de cazuri de violență în școli, dar afirmă că acest lucru este cauzat de izolarea din pandemie a elevilor.

Demnitarul a precizat că ministerul pe care îl conduce, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului şi Direcţia de Siguranţă Şcolară din MAI, încearcă să eleboreze o procedură prin care să se găsească o soluție la această problemă.

Citește și: Depoul promisiunilor. Cum ar fi trebuit Craiova să aibă transport public modern. Dar nu are

Pandemia, motivul violențelor din școli

„După pandemie a crescut din nou numărul de incidente de violenţă şcolară. Încă de atunci am luat legătura cu Ministerul Familiei, care înglobează Autoritatea pentru Protecţia Copilului, am discutat cu MAI care are acea direcţie de siguranţă şcolară şi lucrăm la o procedură între cele trei instituţii, şcoală, DGASPC şi Direcţia de Siguranţă Şcolară, în aşa fel încât să fie mult mai prompt tratate cazurile de violenţă în şcoli.

Citește și: De ce sunt instituțiile paralizate: 42 de persoane cu mandate provizorii numai la Ministerul Transporturilor

Este important să avem un climat de combatere a violenţei în şcoli. Nu cred că este o chestiune în care vina aparţine unei părţi sau alteia, cred că este rolul nostru, al tuturor, să combatem aceste fenomene de violenţă în şcoli şi prin proceduri mai clare – cine greşeşte trebuie să plătească, însă în acelaşi timp garantând drepturile constituţionale ale tuturor actorilor implicaţi.

Dreptul la educaţie este un drept garantat. Trebuie să vedem atunci când avem astfel de cazuri ca cele mediatizate cum reuşim ca drepturile individuale să nu afecteze drepturile tuturor celorlalţi”, a susţinut ministrul Educaţiei, la Timişoara, la o conferinţă pe tema digitalizării.

Se lucrează la un plan de prevenție

Ligia Deca a mai declarat că, alături de Asociaţia Psihologilor din România, încearcă să pună la punct un plan de preveție privind actele de violență din unitățile de învățământ.

„Ministerul Educaţiei a şi lansat încă de anul trecut o campanie numită – Nu sunteţi singuri, în ideea în care fiecare actor din şcoală să simtă că are unde să meargă atunci când avem astfel de cazuri. De asemenea, avem o strategie de educaţie parentală, care a ieşit din dezbatere publică şi urmează să fie finalizată împreună cu specialiştii şi să poată să fie lansată pentru a fi şi susţinută cu fonduri”, a menționat ministrul, citată de Agrepres.

Citește și: VIDEO ȘOCANT. Elevii de la o școală din Iași organizează lupte MMA chiar în timpul orei

Ce spun psihologii

PRESShub l-a întrebat pe psihologul Simona Ștefan dacă există, într-adevăr, o legătură între aceste acte de violență ale elevilor și perioada de izolare din timpul pandemiei.

„Ca și factor cauzal, ar putea să fie. Faptul că în timpul perioadei de pandemie a fost multă incertitudine, multă instabilitate, dar mai ales izolare față de profesori, față de elevi și faptul că în această perioadă nu s-au dezvoltat anumite abilități sociale importante.

Doi, trei ani sunt mai importanți la copii decât la adulți, din punctul acesta de vedere.

Pot să fie niște perioade critice de pre-adolescență, adolescență în care dacă nu suntem expuși unui mediu normal de comunicare, de interacțiune, atunci putem să dezvoltăm niște lacune sau niște deficite în comunicare și în exprimare și atunci poate să devenim mai repede violenți.

Ar putea să aibă o legătură această izolare prin faptul că nu au avut ocazia copii să-și exerseze abilitățile de comunicare și relaționare”, a explicat Simona Ștefan.

„Este foarte greu să dai cu precizie un astfel de răspuns”

Roman Viorel, psihoterapeut și director executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală spune că nu putem da vina pe pandemie pentru comportamentele agresive ale copiilor.

Este foarte greu să dai cu precizie un astfel de răspuns și să spui că toată violența din școli este din cauza pandemiei pentru că eu văd situații foarte diferite în practica mea clinică și fiecare caz trebuie tratat în mod individual și particular. Eu nu cred că este cazul să vorbim așa, să generalizăm. În felul acesta nu o să vedem adevăratele probleme care pot apărea. Stresul la care adolescenții din ziua de astăzi trebuie să facă față, problemele care apar la fiecare în familie, cazuri de bullyng sau consumul de substanțe care ajunge să dea și acte de violență sau tulburări de sănătate mintală până la urmă, probleme de impulsivitate. Să spui că pandemia cauzează violențe în școli, nu mi se pare complet sau în totalitate corect.

Aici vorbim de sănătatea emoțională. Violența este și ea o emoție, furia este și ea o emoție, aici vorbim de emoții. Când aceste emoții nu pot fi conținute de adolescent, vorbim de dificultăți de autoreglare emoțională. Autoreglarea emoțională este ceva ce dobândești acasă dacă condițiile sunt cât de cât optime.

Pandemia sigur că a făcut rău, se văd lucrurile acestea foarte clar la anxietate, la copii care se izolează. A crescut nivelul de depresie poate, nivelul de anxietate poate. Că în unele situații ajung să apară și episoade de furie, ok, dar eu nu pot spune că pandemia a făcut asta. A contribuit la o sănătate mintală afectată, dar mulți au ieșit mai puternici după pandemie, unii s-au mobilizat mai bine după pandemie, familiile au devenit mai unite, dar au fost și cazuri în care au apărut probleme, dar nu putem generaliza.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...