duminică, 19 septembrie 2021
AcasăNewsletterMinistrul Justiției, despre superimunitatea magistraților: O soluție nefericită, dar fără ea nu...

Ministrul Justiției, despre superimunitatea magistraților: O soluție nefericită, dar fără ea nu am fi avut desființarea secției speciale

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, joi seară, la Digi24, că varianta de compromis la care s-a ajuns în Camera Deputaților în ce privește proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale este „o soluție nefericită”, care nu este „de laudă”.

În absența acestei soluții proiectul de desființareal SIIJ ar fi fost blocat. Stelian Ion a mai spus că UDMR a dori în mod ferm garanții și s-a ajuns la varianta ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată decât cu avizul CSM.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție susțin, într-un comunicat, că propunerea ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată pentru fapte de corupție decât cu aviz de la CSM reprezintă un filtru neconstituțional și atrag atenția că există toate premizele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o „garanţie a impunităţii magistraţilor” sau ca o „superimunitate”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat joi un raport de admitere la proiectul de lege al Guvernului care prevede desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Cele mai relevante declarații făcute de ministrul justiției

  • A opri un dosar din fașă fără să administrezi niște probe ar fi extrem de grav. Dacă se administrează probe, dacă ai conturate elemente de vinovăție, e mult mai greu să oprești un dosar. UDMR a dorit în mod ferm un gen de garanții, în ideea să nu existe abuzuri.
  • Guvernul nu a susținut varianta garanțiilor. În proiectul plecat de la guvern nu au existat aceste imunități și am pledat împotriva lor la CSM. Ei doresc anumite garanții suplimentare că nu vor fi supuși la abuzuri din partea unui procuror. Ședința de azi a relevant alt aspect, că există într-o anumită parte a politicii și a magistraturii o dorință de subminare a activității DNA. Modul în care a fost conceput SIIJ a fost să ia competența DNA. Nu se dorește absolut deloc de o zonă a societății.
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE