Ministrul Rafila recunoaște criza de medicamente. Ce măsuri propune și de ce farmaciștii cer schimbarea metodologiei

Data:

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut publice la începutul acestei luni o serie de măsuri, ca urmare a crizei medicamentelor esențiale, reclamată atât de farmacii cât și de spitale și semnalată de presă.

El a promis că se va întocmi și publica o listă de medicamente critice, care vor beneficia de condiţii preferenţiale, astfel încât să nu mai dispară de pe piaţă. În același timp, Alexandru Rafila recunoaște că preţul medicamentelor în România, impus de legislația noastră, trebuie să fie cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări din Uniunea Europeană, ceea ce face problematică achiziția lor.

Citește și: Criză. Realitatea nefardată a pieței medicamentelor din România

„Într-adevăr, preţul este mic şi căutăm o soluţie pentru aceste soluţii injectabile. Si nu numai pentru ele. Lucrăm şi în curând va apărea o listă de medicamente critice. Şi în România şi în ţările din Uniunea Europeană se lucrează la astfel de liste care să beneficieze de condiţii preferenţiale şi care să nu dispară de pe piaţa farmaceutică”, a spus Alexandru Rafila – ministrul Sănătății într-o conferință de presă.

Printr-un ordin de ministru publicat recent, acesta propune și metodologia de monitorizare a stocurilor și riscurilor de medicamente și de semnalare a lipsurilor. Conform documentului publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, monitorizarea ar urma să fie făcută în baza unor criterii specifice și a raportărilor DAPP (Deținătorii de Autorizație de Punere pe Piață) către Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR).

„ANMDMR realizează evaluarea riscului ca un medicament să nu fie disponibil pentru populație, luând în considerare relevanța acestuia pentru sănătatea publică, înfuncție de DCI/ clasificare ATC/formă farmaceutică/concentrație/indicație specifică și clasifică acest risc, pe baza următoarelor criterii: a) indicația terapeutică a medicamentului; b) disponibilitatea unor alternative terapeutice adecvate; c) discontinuitățile notificate ANMDMR de către DAPP”, se spune în propunerea de ordin al ministrului.

Precizăm că DCI este denumire comună internaţională recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar ATC este clasificarea anatomică, terapeutică și chimică a medicamentului.

Farmaciștii consideră, însă, că nu este suficientă această raportare unilaterală a lipsurilor de către DAPP, și că ar trebui luate în considerare și sesizările pacienților și ale farmaciștilor cu privire la lipsa unor medicamente, având în vedere că deseori lipsesc medicamente despre care DAPP susțin că au adus suficiente pe piață.  

Citește și: Tribunalul Timiș despre un afacerist local criticat de un ziarist: „Se aduc la cunoștința publică informații de interes general”

Farmaciștii cer ca ordinul să includă și reclamațiile privind lipsa de medicamente notificate ANMDMR de către pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății.

Aceste reclamații se fac deseori în sistemul de notificări către ANMDMR, dar această instituție nu le ia în considerare în sistemul de monitorizare a medicamentelor critice. Farmaciștii semnalează faptul că, deși au fost făcute propuneri concrete referitoare la luarea în considerare a sesizărilor venite din partea pacienților, farmaciștilor și medicilor, reprezentanții ANMDMR consideră adeseori sesizările ca fiind „subiective și irelevante”.

În plus, ei cer ca ANMDMR să nu facă doar anual evaluarea situației, ci ori de câte ori este necesar, atunci când se identifică o tendință în creștere a reclamațiilor privind lipsa unui medicament pentru un anumit DCI în urma căreia poate propune menținerea, adăugarea, excluderea sau reclasificarea unor DCI-uri din Listă.

O altă soluție propusă de famaciști se referă la folosirea sistemului de raportare prin STS a stocurilor din toate farmaciile din țară, care se face zilnic, și pentru semnalarea unor lipsuri. Dacă se constată cel putin zece raportări de medicament lipsă în farmaciile din țară, să se aprindă un „beculeț”.

Citește și: Bauhaus, sub atacul extremei drepte germane

„Situația disponibilității anumitor produse în farmacii s-a degradat treptat, de la an la an. Este limpede că nu actuala conducere a ministerului este responsabilă pentru situația  în care ne regăsim, însă reprezentanții Ministerului Sănătății, alături de noi, de specialiști, avem cu toții responsabilitatea de a aduce soluțiile cele mai adecvate astfel încât pacienții noștri să nu aibă de suferit din pricina acestor discontinuități, unele dintre ele de natură strict comercială”,  consideră Elena Dinte, farmacist, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

Autoritățile nu se pot deroga de responsabilitatea de a asigura nediscriminatoriu dreptul constituțional la sănătate al pacienților, invocând că nu pot interveni în modul de desfășurare a activității comerciale dintre farmacie și distribuitori, sunt de părere farmaciștii.  

Ei sunt nemulțumiți de lipsa de implicare a autorităților în asigurarea tratamentelor pentru pacienți indiferent de locul unde se află aceștia sau de farmacia la care aleg să apeleze.

Despre aprovizionarea în teritoriu, farmaciștii reclamă și o altă dificultate de aprovizionare. Ei spun că dacă o farmacie dintr-un cătun îndepărtat are nevoie de un anumit medicament esențial, chiar și pentru un singur pacient, ar trebui să-l primească, fără a fi condiționată de cantitate sau de comenzi la alte medicamente.

Citește și: Republica Moldova și pacea din Ucraina: sătucul din margine sau lobby activ pentru nevoile de securitate?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Ministerul Sănătății / Facebook)

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Afacerista Nela Secară a pierdut la CEDO procesul în care reclama că a fost condamnată fără audierea tuturor martorilor

Afacerista Nela Secară din Oradea, condamantă definitiv la închisoare...

Bărbatul din Craiova cercetat pentru antisemitism, trimis în judecată sub control judiciar

Bărbatul din Craiova pe numele căruia procurorii au deschis...

JD Vance greșește. Dovezi clare că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din România | Universul.net

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat România pentru anularea...