Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Data:

spot_img

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România. Serghei Lavrov a acuzat Chișinăul că încearcă să distrugă formatul negocierilor pentru reglementarea transnistreană şi a făcut o paralelă cu guvernarea de la Kiev.

Republica Moldova, vizată de amenințările Rusiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut uz de retorica iredentistă, specifică Moscovei, și a acuzat conducerea Moldovei că ar vrea anexarea teritoriului de peste Prut la România.

Nu este prima dată când Rusia se lansează în acest tip de acuzații belicoase, sub pretextul „protecției” acordate cetățenilor ruși. 

„Am cerut regimului de la Chişinău, condus de cetăţeni români, care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri”, a declarat vineri Lavrov.

Citește și Patru orășele italiene, mai puțin cunoscute, de vizitat în această primăvară

„Conducerea transnistreană vorbeşte de mult timp despre acest lucru: formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Tocmai reluarea acestui format este ceea ce solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chişinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a susţinut ministrul rus, care a vorbit în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, în Turcia.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că „regimul care s-a instalat la Chişinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate domeniile şi, împreună cu ucrainenii, exercită presiuni economice serioase asupra Transnistriei”.

Ministrul rus de Externe avertizează. Reacția Chișinăului: „Rusia a atacat Ucraina”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că formatul de negocieri 5+2 este nefuncţional, iar miza Chişinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova.

Şefa statului spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislaţiei naţionale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.

Mai multe citiți în Monitorul de Cluj.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat, la ora 21:00...

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Oana Popescu...

Alegerile din Moldova: convoi de mașini cu alegători transportați din Transnistria | Aktual24

Alegerile din Moldova: convoi de mașini cu alegători transportați...

Alegeri în Republica Moldova, turul II

Alegeri în Republica Moldova. Astăzi se desfășoară turul II...