Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pus eşecul pierderii finanţării pentru IRMC pe seama costurilor prea mari.
„Spitalele de urgenţă, unde sunt foarte mulţi pacienţi, au această problemă”, a burnout-ului medicilor (stre de epuizare fizică şi psihică), a declarat ministrul Sănătăţii la Iaşi, întrebat despre rezultatele unui studiu prezentat recent de Colegiul Medicilor.
Alexandru Rafila a vorbit despre soluţii care ar porni de la atractivitatea locului de muncă, respectiv dezvoltarea serviciilor medicale prespitaliceşti, care să scadă presiunea pe spitale.
„Să ştiţi că 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primire urgenţe nu ar trebuie să vină acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte”, a explicat el, admiţând că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. Totuşi, într-un orizont de cinci ani ar trebui să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatorie şi în zona de urgenţe medicale, a adăugat el.
Rafila a fost întrebat şi despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.
„Guvernul României a adoptat o hotărâre care limita finanţarea la 200 de milioane de euro, cei de la Consiliul Judeţean au venit cu un proiect care a depăşit substanţial această sumă (aproximativ 300 de milioane, n.r.). Au mai fost anumite constatări, cum ar fi costurile pentru un pat de spital – se apropiau de un milion de euro aici la Iaşi, mult mai mult decât costurile pentru un institut cu profil similar”, a dezgropat ministrul motivele pentru care proiectul IRMC a fost respins de la finanţarea prin PNRR.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!