E imposibil ca România să aibă cele mai ieftine medicamente din UE în cantităţi mari, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. Acesta susţine că există o competiţie între ţări şi pe piaţa de medicamente, prin urmare România a trebuit să crească preţurile pentru a evita o criză.
„Nu putem să le avem pe amândouă: să se găsească medicamente fără niciun fel de problemă şi să avem preţurile cele mai mici. Trebuie să găsim un echilibru”, a spus ministrul Sănătăţii la Prima TV.
„La începutul anului, au fost foarte multe medicamente care nu se găseau pe piaţă, mai ales medicamente ieftine, medicamente generice.
În România poate că a fost una dintre cele mai mici crize legate de medicamentele uzuale. Existau şi soluţii de înlocuire. Spre exemplu, era criză de Nurofen, dar se găsea Ibuprofen, care e acelaşi lucru.
A fost o problemă legată de preţul acestor medicamente ieftine pentru că de foarte mulţi ani în România este această regulă a preţului cel mai mic din UE, însă costurile producătorilor au crescut: cu energia, cu materia primă. S-a făcut o indexare a preţurilor, care a fost civilizată şi nu a avut un mare impact pentru cetăţean.
Citește și Alertă MAE pentru românii care călătoresc în Franța
Au crescut cu 14% preţurile medicamentelor care costau până în 25 de lei. Adică un medicament care costa 5 lei, costă acum 6 lei. Rezonabil.
Şi cu 7% medicamentele care costau între 26 de lei şi 50 de lei. Un medicament care costa 30 de lei a devenit 32 de lei, ca să discutăm concret.
Deci nu erau nişte creşteri mari, dar care erau totuşi acoperitoare astfel încât medicamentele să nu dispară”, a spus Alexandru Rafila, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
Ministrul Sănătăţii avertizează că e imposibil ca România să aibă şi cele mai ieftine medicamente din UE, şi în cantităţi foarte mari.
Mai multe, în Economedia.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!