Mircea Cărtărescu: „Sunt numeroşi ticăloşi în istoria literaturii care au scris bine”

Data:

spot_img

Ultima Seară FILIT a avut loc duminică, 22 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Au avut loc decernarea Premiului Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărţi din limba română în anul 2022 şi decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2022, ce au fost urmate de întâlnirea cu Mircea Cărtărescu.

Premiul pentru cea mai bună traducere a cărţii „Solenoid”

Anul acesta, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărţi din limba română în anul 2022, acordat de Institutul Cultural Român, ajunge peste ocean, la profesorul american Sean Cotter, care a tradus în limba engleză romanul „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu.

Au fost trei evaluatări: Laura Sitaru, una dintre cele mai cunoscute traducătoare de limba arabă şi decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, Simona Kessler, cel mai cunoscut agent literar autohton, şi Codrin Liviu Cuţitaru, profesor laa Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Sean Cotter nu a putut fi prezent la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, dar premiul acordat de Institutul Cultural Român a fost acceptat de Mircea Cărtărescu.

„Este o recunoaştere foarte importantă pentru mine şi îmi pare rău că din cauza unor probleme de familie nu am putut fi prezent în cadrul Festivalului FILIT. Premiul este semnificativ pentru mine, deoarece vine din România.

Ştiţi ce munte am încercat să urc traducând romanul domnului Cărtărescu.

Recunosc că nu am reuşit să ajung în vârful muntelui, pentru că o traducere nu este niciodată la fel ca originalul”, a precizat Sean Cotter într-un mesaj înregistrat pentru FILIT.

Mircea Cărtărescu: „Eşti dispus să îţi dezvălui inima în faţa unor necunoscuţi?”

Seara FILIT a continuat cu Mircea Cărtărescu, care a vorbit despre turneele sale, despre cum natura umană separă talentul de caracter şi despre cum, la 60 de ani, au început să îi placă oamenii. Cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, şi cu numeroase premii internaţionale, scriitorul a încheiat Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere într-o notă optimistă prin discuţia cu Mirela Nagâţ,

Mirela Nagâţ a spus că, în ziua de azi, scriitorul a ajuns să fie un fel de showman care trebuie să îşi însoţească creaţiile, un om care intră în cultura media şi care se supune legilor consumului.

Cărtărescu a explicat că nu orice scriitor poate face turnee sau poate fi capabil să vorbească în public. „Sunt unii scriitori taciturni, precum Sadoveanu.

Citește și: Cum producem mai multă energie verde. Schimb de experiență între România și Norvegia

Nu toată lumea este aptă să vorbească în public, să facă turnee şi să apară în mijlocul unor necunoscuţi, pentru că poţi, de exemplu, să le spui o glumă iar ei să nu râdă, pentru că umorul lor este altul. Un scriitor care poate să facă lucrul acesta, cred că trebuie să fie dispus să îşi dezvăluie inima.

Eşti dispus să îţi dezvălui inima în faţa unor necunoscuţi, fie români, fie străni? Dacă eşti dispus să faci asta, să fii sincer şi să nu ai nimic de ascuns, atunci vei fi primit bine de public.

Dacă eşti un om mai tăcut, mai discret şi mai rezervat, este mai greu”, a precizat Mircea Cărtărescu.

„Am fost destul de singuratic toată viaţa”

Acesta este invitat de institutele culturale în diverse turnee unde întâlneşte persoane care vor să afle părerea sa despre politica internaţională şi lumea literară sau ce scriitori din România ar recomanda pentru a fi traduşi. A dezvăluit că are mereu o listă cu scriitori români care îi plac şi care crede că ar merita să fie traduşi.

„Pentru mine, este o mare bucurie să cunosc oamenii. Am fost destul de singuratic toată viaţa, iar acum mă bucur de fiecare om care mă ascultă şi cu care discut în faţa unei cafele sau a unei halbe de bere. A început să îmi placă de oameni, cred că de pe la 60 de ani în sus, pentru că până atunci nu prea îi observam”, a mărturisit Mircea Cărtărescu.

Citește și:Tragedie pe DE 70, în Teleorman, după manevra imprudentă a șoferului unui microbuz

Eticul în literatura lui Cărtărescu

Întrebat cum reprezintă în ficţiune violenţa sau răul, scriitorul a explicat că nu i s-a întâmplat niciodată, cu excepţia perioadei comuniste, ca editorul său să îi propună să elimine anumite pasaje din cărţile sale, pe motiv că nu ar fi primite cum trebuie de public.

„Este un lucru important să fiu respectat ca scriitor şi să îmi respect publicul cititor. Adică, trebuie să mi se respecte libertatea cuvântului”, a spus Mircea Cărtărescu. Acesta a explicat că există totuşi posibilitatea ca după publicare să fie ţinta unor nemulţumiri.

„Este şi latura de după publicare, o latură mai complicată în care poţi fi ţinta unor argumente care ţin de corectitudinea politică, mai de bun simţ sau extreme, iar, uneori, pot merge la ţintă.

Poate scormonind prin textele mele se poate lega cineva de vreun cuvânt sau de vreo expresie, dar, până la urmă, gura lumii e slobodă. Niciodată nu vei potoli lumea, întotdeauna vor avea ceva de comentat”, a precizat scriitorul.

Articolul integral, în Ziarul de Iași

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...