Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Radu Tudor, la Antena 3, că urmează să fie găsite răspunsuri legate de o prezență maritimă mai pronunțată a aliaților în Marea Neagră.
„Zona Mării Negre este o zonă importantă, strategic relevantă pentru NATO, evident relevantă pentru țările riverane și pentru partenerii NATO din zona Mării Negre (…),De aceea, atunci când noi spunem că nu va rămâne niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat neprotejat, suntem foarte serioși și asta înseamnă că trebuie să găsim și suntem într-un proces activ de găsire de soluții care să fie croite în funcție de specificul fiecărei zone și regiuni din teritoriul aliat” a spus Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a explicat că, prin venirea Finlandei și, în curând, a Suediei, în zona Mării Baltice și în cea a Mării Nordului, s-a modificat conturul strategic.
„Vom acționa în consecință. Zona Mării Negre rămâne complicată și, evident, este un specific al Mării Negre: ocuparea Crimeei, războiul care continuă, Convenția de la Montreux. Asta nu înseamnă că NATO nu va avea un răspuns adecvat naval, aerian, cibernetic, terestru, congruent, coerent. Multi-domeniu, cum spunem noi la NATO, pentru a răspunde provocărilor din zona Mării Negre“, a mai spus oficialul NATO.
„Cea mai mare transformare a modului în care vedem apărarea“
Mircea Geoană a transmis un mesaj și pentru companiile care au interes în a investi în zona de energie din offshore-ul teritoriului românesc, cărora le-a amintit că și platoul continental, teritoriul românesc în zona Mării Negre, este protejat de către NATO.
Citește și: Comunitatea din Miercurea-Ciuc sărbătorește 400 de ani de existenţă a Castelului „Miko”. Evenimente culturale, concerte și activități pentru public
„Vom găsi împreună cu Comandantul Suprem Aliat, cu aliații, răspunsuri care să fie legate de o prezenta maritimă mai pronunțată. (…) În următoarele câteva săptămâni, Comandantul Suprem Aliat va prezenta aliaților noua generație de planuri militare ale NATO. Cea mai mare transformare a modului în care vedem apărarea și descurajarea din istoria recentă a Alianței. Ele vor ține cont exact de specificul fiecărei zone. Sudul Europei are un specific, nordul european specific, Marea Neagră are un specific specific, Marea Adriatică are un specific”.
„Vom găsi răspunsuri adecvate și pentru zona Mării Negre”
Mircea Geoană subliniază că România nu are probleme de securitate din punct de vedere convențional, traditional, militar.
„Pentru asta este NATO. România are și avem probleme în alte zone care nu sunt legate direct de dimensiunea militară propriu- zisă, cât mai degrabă de reziliența societală, forța economică, de modul în care noi, ca romani suntem, avem încredere unii în alții, in instituțiile noastre, deci mai degrabă cred că efortul trebuie concentrat evident pe apărare și descurajare, trebuie s-o facem, dar aici este NATO. (…) nu pot spune tot ceea ce face NATO si tot ceea ce gândim si pregătim, dar România este sigură. Interesele României sunt sigure împreuna cu NATO si vom găsi răspunsuri adecvate și pentru zona Mării Negre”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO: Mircea Geoana alături de Jens Stoltenberg – Facebook