Misiunea pentru Libertatea Presei în România: „este necesară reforma urgentă a finanțării politice pentru presă și propagandă”

Data:

Misiunea pentru Libertatea Presei în România: „este necesară reforma urgentă a finanțării politice pentru presă și propagandă”.

Misiunea Media Freedom Rapid Response a fost prezentă la București, timp de două zile, 17-18 iunie, la doar două săptămâni după încheierea alegerilor europene și locale. Concluziile la care s-a ajuns nu fac cinste României. Astfel, membrii Media Freedom Rapid Response (MFRR) au conchis:

  • „o mare parte din mediatizarea campaniilor electorale din România este serios compromisă de captarea politică a mass-media, care nu reușește să ofere raportarea politică corectă și echilibrată necesară pentru ca publicul să facă alegeri electorale informate.”

Citește și: Vila lui Iohannis din Aviatorilor va putea fi renovată cu bani de la buget, prevede o ordonanță de urgență a lui Marcel Ciolacu

Se cere eliminarea banilor politici din sistemul media

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât, pe de o parte, în România urmează alegerile parlamentare și prezidențiale, iar pe de altă parte, informația și propaganda plătită din banii publici de către partidele politice prezintă o realitate distorsionată, în funcție de orientarea politică a sponsorului, cetățeanul fiind perdantul.

În acest sens, MFRR au declarat:

  • „Cu alegerile prezidențiale programate în septembrie și alegerile parlamentare în decembrie anul acesta, MFRR solicită o reformă urgentă a sistemului de finanțare a partidelor pentru a elimina banii politici din sistemul media.”

Nu au lipsit recomandările

  1. Publicitate politică clar marcată: „Orice cheltuială politică care există trebuie să fie limitată la publicitate politică clar marcată”;
  2. Transparentizarea: „Problema este exacerbată de lipsa de transparență cu privire la ce partide finanțează ce mass-media, cât de mult finanțează și pentru ce conținut media”;
  3. Conținut media clar etichetat pentru public pentru evitarea derapajelor: „Jurnaliștii de investigație au dezvăluit modul în care banii partidului sunt folosiți pentru a plăti conținutul media fără a fi etichetați în mod clar pentru public, precum și modul în care susțin campanii de calomnie împotriva oponenților”.

Citește și: Iohannis nu va fi șeful NATO. Mark Rutte, noul secretar general al Alianței

Principalele constatări

„Influență politică și mediatizare:

  • Influența omniprezentă a fondurilor partidelor politice asupra mass-media are ca rezultat o acoperire părtinitoare, în primul rând în favoarea coaliției de guvernare;
  • Finanțarea politică creează o mass-media flexibilă care nu reușește să tragă guvernul la răspundere și subminează încrederea publicului în mass-media;
  • Lipsa de transparență în ceea ce privește distribuirea fondurilor publicitare de stat controlate de aleșii, exacerbează și mai mult captarea mass-media, în special la nivel regional și local;
  • Lipsa de transparență cu privire la alte surse de finanțare, legăturile de afaceri și alte conflicte de interese între mass-media și politicieni compromit, de asemenea, capacitatea presei de a servi publicul.

Citește și: Cum se schimbă educația în era digitală. Profesorul nu mai este singura sursă de informare | INTERVIU

Procese SLAPP vexatorii:

  • Mass-media din România este vizată de un număr alarmant de Procese Strategice împotriva participării Publice (SLAPP) care vizează reducerea la tăcere a jurnalismului de investigație și a reportajelor critice.

Aceste procese, deseori inițiate de personalități politice puternice și de interese de afaceri, rareori câștigă în instanță, dar reușesc în schimb să intimideze și să epuizeze financiar instituțiile media.

Siguranță:

  • Hărțuirea online și amenințările adresate jurnaliștilor – în special femeilor jurnaliste – creează un climat de ostilitate din ce în ce mai mare menit să reducă la tăcere jurnaliştii.
  • Autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a aborda această problemă și pentru a proteja jurnaliştii, în special de campaniile online de trolling și calomnie”, se precizează în comunicatul de presă, de pe site-ul International Press Institute.

Comunicatul integral AICI

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / geralt)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

PressOne: Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani – Bill Clinton și George W. Bush

Mircea Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun...

Incendiu de proporții pe un câmp de lângă Băicoi. Circulația a fost oprită pe DN1 VIDEO

Un incendiu de proporții izbucnit pe un câmp de...

Peste 1.000 de angajaţi ai MAI vor fi detaşaţi pe litoral în acest sezon estival

Peste 1.000 de poliţişti şi pompieri vor acţiona pe...

Traficant de droguri din Suceava, arestat preventiv. Aproviziona cu canabis consumatorii, inclusiv minori

Traficant de droguri din Suceava, arestat preventiv. Un bărbat...