Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat luni că dacă proiectele controversate depus pentru finanțare prin PNRR al asocierii dintre Romgaz și GSP Power, compania magnatului Gabriel Comănescu, acestea nu vor fi finanțare de la bugetul de stat. ”Banii vor fi reportați pe alte categorii pe proiecte, nu vom finanțata de la buget nimic”, a spus Virgil Popescu când a fost întrebat ce se va întâmpla dacă executivul european nu va finanța proiectele respective.
El a refuzat să spună cum și-au împărțit acțiunile Romgaz și GSP Power în companiile de proiect care vor derula cele două afaceri și a insistat că e vorba despre un parteneriat public – privat, acceptat de Comisia Europeană,
În schimb, el a spus că întreaga responsabilitate pentru proiecte este a companiei Romgaz, la care însă acționar majoritar este tocmai Ministerul Energiei.
”Eu ştiu că Romgaz a depus acest proiect, iar Romgaz a semnat un memorandum cu GSP Power încă de anul trecut. A fost foarte transparentă această asociere între GSP şi Romgaz… Practic acest concept pe care l-a propus Romgaz împreună cu GSP Power este crearea unui vehicul (o companie de proiect – n.red.) între cele două companii, iar pe acest vehicul se va face acea construcţie pe care v-am explicat-o mai devreme. După finalizarea acestei construcţii, acea companie va primi un tarif de procesare. Romgaz va veni şi va procesa gazul pe care-l are şi în contrapartidă după ce plăteşte şi tariful de procesare, va lua energie electrică. Deci Romgaz va fi şi proprietarul gazului care va fi procesat şi proprietarul energiei electrice, într-o companie unde va plăti un tarif, într-o companie unde este asociat/acţionar împreună cu GSP Power. Decizia de asociere între GSP şi Romgaz a fost luată de Romgaz încă de anul trecut, foarte transparent. Deci noi la minister nu am selectat absolut nicio companie”, a spus Virgil Popescu pentru Agerpres.
Cu toate acestea, ministrul Energiei nu a vrut să explice mecanismul de selecție prin care proiectele Romgaz – GSP au fost propuse de minister în PNRR. El s-a rezumat să spună că e vorba despre proiecte strategice privind producția de hidrogen: ”Noi am vorbit aici de nişte proiecte strategice care pot fi selectate direct, iar acest concept a fost un concept strategic. Puteam să îl punem în orice call de proiecte. Era clar singurul concept care a venit în PNRR, altă propunere nu am mai avut”.
Prim-ministrul Florin Cîţu i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte în mod public detalii privind proiectele consorţiului Romgaz-Siemens-GSP Power, menţionând că acestea vizează implementarea unor tehnologii inovatoare. „Sunt proiecte şi sunt nişte tehnologii inovatoare, până la urmă, ceea ce se propune prin aceste proiecte. L-am rugat pe ministrul Energiei să vină public să explice exact despre ce este vorba acolo ca să nu mai avem aceste dubii”, a spus premierul Cîțu, răspunzând la o întrebare adresată de G4Media.ro.
În același timp, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a spus că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL). ”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat de G4Media.ro cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație. ”Dar ați semnat, l-ați negociat, l-ați trimis la Bruxelles”, a continuat jurnalistul. ”Comisia Europeană nu a aprobat încă nimic, v-am explicat. Dacă această companie nu poate să justifice unicitatea, de ce doar ea poate să facă, vom schimba acest lucru”, a replicat Ghinea.
G4Media.ro a dezvăluit că secțiunea Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro.
Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR. De altfel, în documentul consultat de G4Media.ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.