Mit și adevăr despre anticoncepționale

Data:

spot_img

Mit și adevăr despre anticoncepționale. De la controlul nașterilor la gestionarea durerilor menstruale și chiar până la tratarea acneei, contraceptivele au multiple beneficii, dar și anumite riscuri și considerații importante.

Anticoncepționalele, cunoscute și sub denumirea de contraceptive, sau pilule contraceptive, sunt medicamente concepute să prevină sarcina prin inhibarea ovulației sau prin îngreunarea deplasării spermatozoizilor către ovul.

Două tipuri principale de anticoncepționale

Există două tipuri principale de anticoncepționale: cele care conțin hormoni și cele fără hormoni. Cele mai comune sunt anticoncepționalele orale, care conțin combinații de estrogen și progesteron, dar există și alte forme, cum ar fi implanturile, injecțiile, plasturele transdermic sau dispozitivele intrauterine.

Dr. Irina Cațighera, medic primar Planificare Familială, îndeamnă tinerele să apeleze măcar la medicul de familie.

Citește și: A început „lupta pentru succesiune” în clanul Corduneanu. Cine țintește poziția de lider după moartea lui Costel Corduneanu 

Mit și adevăr despre anticoncepționale

De-a lungul timpului, s-au răspândit numeroase mituri legate de consumul de anticoncepționale. Printre cele mai întâlnite se numără ideea că acestea ar putea cauza infertilitate, schimbări de dispoziție și creștere în greutate.

Astfel, în ceea ce privește infertilitatea, Dr. Irina Cațighera este de părere că nu afectează fertilitatea, ba din contră, există cazuri în care anticoncepționalele pot ajuta o femeie să rămână însărcinată:

„În momentul în care oprești pilula, se deblochează ovarele, astfel pot avea loc ovulații multiple și poate apărea foarte ușor o sarcină. Aici vreau să menționez că pilula este o metodă de contracepție perfect reversibilă.

Citește și: Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Adică o femeie care a luat pilule, în luna următoare în care nu mai ia pilule poate rămâne însărcinată. Deci, se folosește administrarea de pilule femeilor care nu rămân însărcinate.

De ce? Pentru că punem ovarele pentru o perioadă în repaus, iar când se va relua ovulația, prin oprirea pilulelor, este posibil să existe ovulații multiple sau ovulație pe amândouă ovarele. Deci nu provoacă infertilitate, ba din contră”.

Unele paciente susțin că anticoncepționalele ar putea avea un impact semnificativ asupra comportamentelor unor persoane, asupra libidoului.

Mit și adevăr despre anticoncepționale

Însă dr. Irina Cațighera este de părere că astfel de plângeri se întâmplă foarte rar, iar șansele ca aceste schimbări de comportament să aibă loc din cauza anticoncepționalelor sunt foarte mici: „Unele paciente s-au plâns de scăderea libidoului, de o ușoară somnolență, putem atribui, dar sunt destul de rare plângerile de felul ăsta, că ar exista schimbări de comportament. Putem atribui starea de ușoară somnolență progesteronului din pilulă, iar legat de scăderea libidoului, probabil pacienta ia o pilulă cu o concentrație hormonală mai mică decât secreția ei normală de estrogen”.

Despre mitul creșterii în greutate

Creșterea în greutate este una dintre preocupările semnalate frecvent de către pacientele care utilizează anticoncepționale.

Multe paciente au raportat o creștere semnificativă în greutate începând cu momentul în care au luat anticoncepționale. Cu toate acestea, medicii afirmă că pilula contraceptive nu determină creșterea în greutate, ci poate crește pofta de mâncare.

Dr. Irina Cațighera detaliază: „Ne interesează câte kilograme are pacienta pentru că pilula crește pofta de mâncare prin hormonul estrogen, deci trebuie avertizat asupra faptului că e important să mențină un control al greutății. Sigur, pilula în sine nu te îngrașă, însă este posibil să apară o senzație de foame mai accentuată. De aceea recomandăm să fie atente cu regimul alimentar”.

Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile noastre de sănătate și corpul nostru suferă schimbări semnificative. Acest lucru este valabil și în cazul anticoncepționalelor. Astfel, cele prescrise inițial ar putea să nu mai fie potrivite în timp. În plus, este important de remarcat că există o limită de vârstă în ceea ce privește utilizarea anticoncepționalelor.

„Ca limite de vârstă, pilulele se dau de la vârste tinere, deci de la începutul vieții sexuale, care este în scădere, până la vârsta de 35 de ani, dar monitorizând permanent pacienta după prima lună, apoi la trei luni, apoi după șase luni de administrarea pilulei.

Se cere neapărat un control, o discuție cu ea. De exemplu, am avut pacientă de 48 de ani care lua Rigevidon, care fusese recomandat la vârsta de 20 și ceva de ani. A venit spunând că are dureri de cap, că are tensiunea mărită, că se simte foarte rău.

Nici nu m-am gândit la posibila cauză. La un moment dat îmi spune că ea ia Rigevidon. Am fost șocată. 48 de ani este o vârstă la care nu se mai ia deloc pilulă, pentru că oricând poate face un accident vascular, poate face un infarct. Dacă mai combinăm și cu alte afecțiuni care oricum apar cu vârsta, sigur că poate risca”, precizează medicul.

Anticoncepționalele au devenit din ce în ce mai căutate în ultimii ani datorită beneficiilor pe care le oferă multor tinere.

Cu toate acestea, administrate fără responsabilitate, pot cauza mai mult rău decât bine. De aceea, opinia și sfatul unui medic sunt esențiale, și pot face diferența în alegerea și utilizarea corectă a anticoncepționalelor.

Articolul integral, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Burse UWC pentru elevii din România la colegii internaționale

Tinerii din România au acum ocazia candida pentru una...

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...