Adevărul din spatele livrărilor rapide Glovo. Mită și evaziune pentru comenzi și program de 12 ore

Data:

  • Un sistem aparent eficient, care promitea libertate și câștiguri mari pentru curieri, a fost în realitate un mecanism bine pus la punct de corupție, evaziune fiscală și spălare de bani. În centrul acestuia s-ar fi aflat directori din Glovo România, printre care și Răzvan Chiscăneanu, responsabil cu coordonarea flotelor, și Victor Răcariu, fost Director General al Glovo pentru Europa de Est.
  • Potrivit unei anchete DNA și mai multor denunțuri depuse de foști parteneri Glovo, întreaga activitate a platformei în România ar fi fost construită pe favorizarea anumitor firme, controlate din umbră de angajați ai companiei. Scopul? Maximizarea profiturilor prin metode ilegale, în timp ce mii de curieri activau fără forme legale, iar bugetul de stat era păgubit sistematic.

Doi foști parteneri Glovo au oferit procurorilor Direcției Naționale Anticurupție (DNA) detalii șocante despre modul în care funcționa rețeaua de parteneriate în cadrul aplicației.

Ancheta privind faptele de corupție din cadrul Glovo România a început la data de 6 ianuarie 2023, când Ion, partener Glovo și administrator al mai multor firme, a depus un autodenunț la IGPR-DICE, semnalând practici ilegale și fapte de corupție în platformă.

Citește și: Analiză | 54% din carnea de oaie produsă în România este exportată în UE înainte de sărbătorile de Paște

Aranjamentul

Totul a început în decembrie 2020, atunci Glovo a informat firmele partenere că doar 10 companii vor mai avea dreptul să facă angajări. Motivația oficială era legată de suspiciuni de evaziune fiscală.

În realitate, aceste firme erau, potrivit denunțătorilor, „controlate din umbră de angajați ai Glovo”, în timp ce alte societăți erau excluse de la beneficiile sistemului.

„Am constatat că unele dintre firmele acreditate fuseseră înființate în martie 2021, deși primiseră notificarea în decembrie 2020. Era imposibil legal. Era clar că totul fusese aranjat dinainte”, a declarat Ion, unul dintre denunțători, în fața anchetatorilor.

Directorul Glovo a recunoscut sistemul corupt pe care îl practica

Chiscăneanu Răzvan, director operațional în Glovo România, a recunoscut, prin acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA, comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată – 93 de acte materiale între aprilie 2023 și februarie 2025.

A primit peste 50.000 euro, zeci de mii de lei și diverse bunuri (inclusiv porci și telefoane), de la parteneri Glovo în schimbul alocării de ore pentru curieri, angajări preferențiale și deblocări de conturi. Acesta a acceptat colaborarea cu procurorii și a denunțat complicii. În schimb, beneficiază de reducerea pedepsei conform art. 19 din OUG 43/2002.

DNA a propus o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare și interzicerea exercitării unor drepturi. Flagrantul din februarie 2025 a fost decisiv în demonstrarea vinovăției.

Ulterior, Chiscăneanu Theodor Răzvan, director operațional Glovo responsabil cu flotele, a încheiat un **acord de recunoaștere a vinovăției** și a denunțat la rândul său faptele de **dare de mită comise de Ciucă Adrian Ciprian, administratorul firmei Nice Delivery SRL.

Câți bani produce un curier favorizat de Glovo

Curierii lucrau 12-16 ore pe zi, deși, în acte, erau angajați cu contracte de 2, 4 sau cel mult 8 ore. Aplicația Glovo permitea însă programări nelimitate. Diferențele dintre sumele declarate și realitatea din teren erau acoperite cu „cheltuieli fictive”: bonuri false de combustibil, reparații inexistente, facturi de la firme-fantomă.

Un curier Glovo care lucrează full-time – 12 ore pe zi, șapte zile din șapte – poate produce lunar aproximativ 16.000 de lei.

„Din această sumă, partenerul, firma care îl angajează, oprește 6% comision și reține circa 2.240 lei pentru taxe salariale, iar 13.760 lei îi rămân curierului, de regulă în cash. Firma rămâne cu doar 960 de lei profit declarat, în timp ce diferența de peste 10.000 lei în numerar trebuie „acoperită” contabil, de obicei prin bonuri de combustibil sau cheltuieli fictive”, a povestit denunțătorul cu prenumele Alberto.

În realitate, Glovo permite curierilor să-și rezerve și 12-16 ore de muncă zilnic, deși aceștia sunt angajați cu contracte de 2, 4 sau 8 ore. Cu peste 3.000 de curieri activi zilnic, statul pierde masiv din neplata contribuțiilor reale. Iar cine nu are „sprijinul” din interiorul Glovo este dezavantajat: conturi blocate, lipsă de ore disponibile și zero sprijin operațional. Oficialii promiteau soluții, dar în privat li se spunea partenerilor să „facă și ei ce fac ceilalți” – adică să țină contabilitatea pe șest.”, mai spune Alberto.

Citește și: „Legea Nordis”, aprobată în Senat, nu ar evita „Țeapa Nordis”

 „Fără mine, firma ta moare”

Directorul responsabil cu flotele, Răzvan Chiscăneanu, era, potrivit celor două denunțuri, coordonatorul informal al acestui sistem. Pentru ca o firmă să supraviețuiască și să fie „în grațiile Glovo”, partenerii trebuiau să cotizeze sume săptămânale, în numerar.

„Mi-a cerut 4% din valoarea facturilor. În schimb, îmi garanta ore pentru curieri, angajări în afara perioadelor permise, deblocarea conturilor, transferuri de curieri. Mi-a spus textual: ‘Toți ceilalți au pe cineva din Glovo în spate. Dacă nu, nu ai nicio șansă’”, a declarat Ion.

Într-o altă discuție, Chiscăneanu i-ar fi cerut să înființeze firme noi pentru a evita suspiciunile ANAF, apoi a solicitat „taxa de protecție”: 6.000 lei săptămânal, transmiși cash prin intermediari, plus diverse cheltuieli personale decontate (hoteluri, porci de Crăciun, telefoane).

„Grup infracțional cu sute de firme”

Potrivit estimărilor celor doi martori, peste 90% din firmele care activau pe platforma Glovo funcționau ilegal. Firmele acreditate foloseau bonuri false, firme-fantomă înființate pe numele unor „boschetari” pentru a justifica sumele încasate. În spatele lor, angajați Glovo trăgeau sforile și direcționau banii.

„Mi-au spus clar: trebuie să cotizezi. Altfel, pieri. Așa au dispărut multe firme. E imposibil legal să susții afacerea cu atâta cash în mișcare și fără ajutorul lor. E un cerc închis, o rețea protejată”, mai spune și Alberto.

În total, prejudiciul estimat adus statului român „depășește 100 de milioane de euro”, conform procurorilor.
Dosarul instrumentat de DNA include peste 180 de pagini de conversații pe WhatsApp, înregistrări video cu remiterea de bani și declarații care detaliază metodele ilegale folosite.

Declarații relevante din ancheta DNA privind directorii Glovo

„Mi-a cerut 4% din valoarea facturii”

Ion, partener Glovo: „Mi-a spus: ‘Toți ceilalți parteneri au pe cineva din Glovo în spate. Dacă vrei să reziști, trebuie să cotizezi. Dă-mi 4% din valoarea facturii și eu îți garantez angajări, transferuri de curieri și deblocări de conturi’.”

„Dacă nu îți convine, te închid”

Alberto, fost curier devenit partener: „I-am spus că profitul a scăzut și nu mai pot susține taxa cerută. Răspunsul a fost: ‘Nu-ți convine? Încheiem colaborarea. Vei pieri ca toți ceilalți care nu au în spate oameni ca mine!’”

Taxa de protecție săptămânală – 6.000 lei

Ion: „Începând din ianuarie 2023, mi-a cerut 6.000 de lei săptămânal. Plăteam 30.000 lei în avans, apoi 1.000 lei săptămânal. Dacă nu, mi se spunea clar că mi se blochează afacerea.”

Remiteri de bunuri personale

DNA consemnează: „La data de 23.12.2024, Chiscăneanu a primit de la Ion suma de 2.000 lei și un telefon iPhone 16 Pro Max în valoare de 8.502 lei. Cu alte ocazii: un porc de Crăciun, mobilă, cazare, electrocasnice.”

Stimulente pentru favoruri ilegale

Alberto: „Mi-a spus că dacă vreau ca firma mea să crească, trebuie să-i dau partea lui. În schimb, îmi dădea ore suplimentare pentru curieri, angajări în afara perioadelor permise și muta curieri de la alți parteneri.”

Flagrantul din februarie 2025

Procurorii:„Chiscăneanu a fost prins în flagrant pe 5 februarie 2025 cu 5.000 de lei și 500 euro primiți mită de la administratorul unei firme Glovo, printr-o intermediară.”

Metoda „spălării” banilor

Ion: „Pentru banii cash încasați de curieri, nu puteai justifica nimic legal. Se acopereau cu bonuri false, facturi fictive și firme fantomă. Asta era metoda.”

Complicitate cu întreaga rețea

Chiscăneanu, potrivit declarațiilor martorilor: „Toți partenerii mari cotizează. Dacă nu ești în sistem, te închidem. Curierii oricum vor migra la firmele protejate.”

Citește și: Sondaj AtlasIntel: Ilie Bolojan, lider în topul încrederii. Crin Antonescu urcă pe locul 2, depășindu-l pe Călin Georgescu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Ucraina acuză Rusia că a atacat în timpul armistițiului de Paște

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, sâmbătă, Rusia că...

Tradiția sfințirii bucatelor de Paște continuă în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Credincioşii din Miercurea-Ciuc au marcat Paştele Catolic prin sfinţirea...