miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterMitropolia Moldovei, pas înapoi în pelerinajul la Iași: racla cu moaștele Sf....

Mitropolia Moldovei, pas înapoi în pelerinajul la Iași: racla cu moaștele Sf. Parascheva nu va putea fi atinsă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CSJU) Iași a adoptat în această după-amiază o hotărâre în care se specifică măsurile specifice care vor fi luate în perioada 8 – 15 octombrie, când la Iași are loc sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Anul acesta, sărbătoarea vine cu o serie de modificări din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel singurii care vor avea acces sunt cei cu domiciliu sau reședința în municipiul Iași, aceștia nu vor mai putea atinge direct racla cu moaștele Sf. Parascheva, iar racla nu va mai fi scoasă în curtea Ansamblului Mitropolitan cu câteva zile înainte, ca în anii trecuți, ci doar dacă numărul de credincioși va fi foarte mare.

„În noul context creat, racla cu sfintele moaște nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul din curte în data de 8 octombrie, ci atunci când numărul mare de credincioși ar impune acest lucru. Asta înseamnă că poate fi scoasă oricând până pe 13 octombrie, dar nu mai târziu de această zi ce premerge sărbătoarea din data de 14”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Astfel, conform CSJU, Arhiepiscopia Iașilor trebuie să stabilească un perimetru delimitat, în care să fie luate măsurile necesare pentru păstarea distanțării fizice de minim 1,5 metri între persoane.

O altă modificare este că racla cu Moaștele Sfintei Parascheva va trebui delimitată încât pelerinii să nu aibă contact direct, iar accesul în lăcașul de cult trebuie să se facă astfel încât să fie „asigurată o suprafață de minimum patru metri pătrați pentru fiecare persoană în parte și o distanță de minimum doi metri între persoane”.

De asemenea, la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași, sau în apropiere, în funcție de cum va fi stabilit perimetrul respectiv, oamenii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pus la dispoziție de organizatorii evenimentului și să poarte masca de protecție.

Totodată, în întregul oraș este interzisă circulația în grupuri mai mari de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie. Tot organizatorii vor efectua triajul pelerinilor, nefiind permis accesul celor care tușesc, strănută sau au temeperatură.

„Se dispune în sarcina organizatorilor ca la activităţile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat să se organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit”, se precizează în hotărârea CJSU.

În această dimineață, în curtea Mitropoliei se aflau câteva sute de oameni care așteptau să ajungă la racla Sfintei Parascheva. Durata așteptării era în medie de 30 de minute, oamenii fiind sfătuiți de preoți să păstreze distanța de minim 1,5 metri, să poarte masca și să intre doar după ce ies alții. Cei care stau în aceste zile la rând doresc să evite aglomerația care va exista zilele următoare.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a reacționat după deciziile luate, arătându-și nemulțumirea față de autoritățile care nu au încredere în cetățeni că vor respecta măsurile de protecție, încredere care însă a existat pentru participarea la alegerile locale recente.

„În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase”, au precizat reprezentanții MMB.

Aceștia au îndemnat pe cei care nu vor putea fi prezenți la slujba de pe 14 octombrie să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului rugându-se. „Credincioșii sunt rugați să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj.

Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași din cauza restricțiilor impuse, exprimându-și nădejdea că pentru aceștia va veni cât mai curând și clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, au concluzionat reprezentanții MMB.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE