Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Data:

spot_img

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Oana Popescu Zamfir, director GlobalFocus Center, a scris o analiză pertinentă despre situația din țara vecină.

Analizând harta regională, Republica Moldova nu e stat-pivot in niciun fel, după nicio definiție tradițională a termenului. Nu e la intersecție de magistrale energetice, nici la intersecție de rute de transport, nu are vreun port esențial pentru comerț sau baze militare.

Ținând cont de acești factori, ce justifică dezlănțuirea de mijloace și resurse aruncate în joc de Rusia pentru a influența alegerea președintelui? Doar ca sa fie „omul lor” la conducere, în contextul în care oricum lucrurile vor fi dificile pentru Maia Sandu la anul, cu alegeri parlamentare deloc ușoare pentru PAS? Care ar fi marea miză din interiorul granițelor Moldovei ca sa aibă Kremlinul „omul lor” la Chișinău? Ce mare realizare ar fi asta?

Miza e mult dincolo de granițele Republicii Moldova:

  • Securitatea Ucrainei, Republica Moldova putând fi folosită altfel drept bază de lansare a unor atacuri asupra țării vecine;
  • Testing ground (Teren de test) pentru deraierea alegerilor din alte state din regiune și din UE;
  • Exercițiu pentru perfecționarea metodelor: vom vedea forme de interferență electorală din ce în ce mai lipsite de orice perdea, iar acesta va deveni un modus operandi permanent și mult mai agresiv pentru Rusia;
  • Un demes de creare a unei zone gri de instabilitate și insecuritate în imediata vecinătate a României. Nu ne permitem asta și are trebui să țipăm din toți plămânii la Bruxelles și Washington despre asta, alături de restul est-europenilor;
  • Poziționare în lupta pentru influență în deciziile fundamentale de securitate în Europa: orice metru de teren pierdut pentru Rusia e un câștig pentru Occident, iar Moscova nu își permite asta. Bruxelles-ul ar face bine să înțeleagă la adevărata magnitudine această provocare și să reacționeze în consecință; ce avem acum e absolut insuficient!

Ce vedem azi e doar ultimul act din operațiunile rusești de influențare a alegerilor și manipulare a societății. Dacă azi arată așa, cum a fost până acum zi de zi ingerința rusească? Metodele organizațiilor internaționale de evaluare dacă alegerile sunt libere și corecte sunt mult depășite.

Nicăieri în Europa nu prea mai sunt alegeri cu câștigători și favoriți clari

Principalele demersuri de manipulare nu au loc în ziua votului. Și multe au loc în afara teritoriului efectiv al țării cu pricina (ex: diaspora moldoveană din statele prietene cu Rusia, finanțările prin intermediul fugarului Ilan Sor), unde cu greu ai jurisdicție să te aperi. Oricum infracțiunile de cumpărare și deturnare de voturi vor fi greu de demonstrat într-o justiție încă semnificativ controlată de grupări corupte.

Nicăieri în Europa nu prea mai sunt alegeri cu câștigători și favoriți clari. Electoratele sunt dezamăgite, apatice, demobilizate.

Oamenii nu au preferințe ferme sau au preferințe, dar nu într-un mod militant și categoric. Se joacă peste tot la procente mici, e suficient să răstorni câteva procente să câștigi, nu e nevoie să transformi fundamental societatea.

Strategia e demobilizarea electoratului

Strategia, facilă, e deocamdată demobilizarea electoratului astfel încât oponenții politici să stea acasă + mobilizarea bazinului propriu (hardcore sau dispus să își vândă votul, indiferent din ce motive: sărăcie, indiferență, standarde morale scăzute). Vedem zilele astea și în România.

Încetați să-i acuzați pe cei care se lasă cumpărați. Pe lângă ipocrizia evidentă a unei asemenea poziționări, oamenii care nu mai au speranță preferă 100 lei acum, decât 1000 lei după niște ani de reforme structurale și progrese macroeconomice.

De asemenea, preferă să plece capul ca să nu-l taie sabia Rusiei, că au și ei ochi de văzut și se uită la cum primește Ucraina sprijin cu țârâita și sunt conștienți că nici pe ei nu i-am apăra mai cu spor. Deci se gândesc că dacă se vând Rusiei, poate măcar nu-i mai atacă. Sună cumva familiar din istoria de secole a României (nu cu Rusia, dar cu alții), apropo de ipocrizie?

PAS, Maia Sandu și guvernul sunt blamați pentru că n-au reușit ceva ce nimeni n-a reușit în Europa: să producă un sistem de stat atât de puternic în fața asaltului rusesc, încât Moscova efectiv să nu aibă șanse.

Firște că PAS și Maia Sandu au făcut greșeli, unele fatale și pe care e nevoie să le admită și corecteze urgent după alegeri și de aceea avem nevoie de conversația asta. După alegeri. Și în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, nu în iluzia că atacurile furibunde pe care le vedem azi ar fi putut fi cumva preîntâmpinate.

În contextul regional și european actual, au performat bine, cu resursele și experiența de care dispun, și au rezistat eroic luptei atât de inegale cu mamutul rusesc.

De jur împrejur, Ucraina are război; Georgia are guvern pro-rus și alegeri falsificate și parcurs european suspendat; Serbia e vândută la ruși bucată cu bucată de propriul guvern; Bosnia și Kosovo eșuează, Macedonia de Nord și Albania se scufundă în corupție internă, Muntenegru, acest fruntaș al procesului de integrare, de-abia mai respiră sub piciorul rusesc și sârb pe gât. Și nici noi, în UE, nu ne simțim prea bine.

În acest context, Moldova e o minune, dar nu va mai fi pentru mult timp, dacă Bruxelles, București, Washington, Berlin, Paris, Londra, Varsovia nu decid să privească lucrurile în față și să le definească drept ce sunt: un conflict major în derulare cu Federația Rusă, care are loc prin mijloace hibride inclusiv pe propriul nostru teritoriu.

Nu ne referim la o escaladare iresponsabilă, dar nici nu putem continua să încercăm unilateral să „nu provocăm” Rusia, în ideea că dacă noi vom fi blânzi și reținuți, Moscova va fi la fel.

In acest context, să nu uităm nici faptul că partidele politice de la București au fost mult timp mai confortabile cu corupți ca Plahotniuc (și actualmente Ceban) care se dau pro-europeni și de fapt consolidează controlul rusesc, decât cu independenți ca Maia Sandu.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova, turul II

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim )

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...