Miza scandalului din BOR: mutarea azimutului spre Est?

Data:

spot_img

Miza scandalului din BOR. Disputa Bănescu-Tomitanul scoate la iveală bătălia care se dă în măruntaiele Bisericii Ortodoxe Române între adepții Răsăritului și cei ai Occidentului.

Vasile Bănescu, neobositul purtător de cuvânt al Patriarhiei, l-a combătut în ultimii ani cu virulență și ironie pe episcopul Tomisului, Teodosie Petrescu, cel mai cunoscut anti-vaccinist și admirator autohton al președintelui Rusiei.

Atât de încordată a ajuns relația publică dintre cei doi, încât episcopul spune că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt și cere să fie cercetat disciplinar de instanțele bisericești.

Episcopul Teodosie ar fi vrut să fie apărat de Biserică

Avocata Tomitanului l-a acuzat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că nu a respectat „principiul prezumției de nevinovăție” săptămâna trecută, după ce episcopul a fost pus sub acuzare pentru cumpărarea de influență. Vasile Bănescu a explicat că acest caz „frapează şi mâhneşte” și că „apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”

Episcopul Teodosie ar fi vrut să fie apărat de Biserică sau în orice caz nu se aștepta să fie atacat chiar din interiorul ei, într-o perioadă în care procurorii anticorupție îl cercetează din nou iar BOR ia în discuție pentru prima dată sancționarea clericilor corupți.

Nu e sigur că propunerea va trece de Sinod, dar există o aripă reformistă care o susține.

Pentru episcopul de Constanța, „Putin și Medvedev sunt ctitori”

Episcopul Teodosie Tomitanul, cunoscut și sub porecla de Șpagoveanul și după numele de cod Mache folosit de Securitate, se află în cealaltă parte, a celor care vor să păstreze toate mecanismele corupției pe loc și să se folosească de ele. De altfel, Teodosie e un om bogat, cu venituri declarate la Fisc între 2011 și 2023 de peste un milion de euro.  Pentru el, legământul de sărăcie nu mai are nicio semnificație, fiindcă vrea neapărat să aibă putere și bani.

Apoi, spre deosebire de alți înalți ierarhi, Tomitanul nu se rușinează să vorbească laudativ despre Vladimir Putin, etichetându-l drept „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte, la Ierusalim și în țara sa”. Pentru episcopul de Constanța, „Putin și Medvedev sunt ctitori”. Știe sigur acest lucru, pentru că a fost pe urmele lor și s-a minunat „câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”.

Teodosie Tomitanul pariază pe direcția Estică

Miza scandalului din BOR are legătură și ca faptl că Patriarhul Daniel, un reformator al Bisericii, s-a concentrat mult asupra schimbării imaginii acesteia, folosindu-și talentul managerial și construind un trust media cu ajutorul căruia a încercat să mențină influența ortodoxiei și să schimbe din interior tendințele conservatoare ale clericilor.

Aducerea lui Vasile Bănescu în funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei a demonstrat bunele intenții ale șefului BOR.

Citește și: CIA începe să aibă succes în Rusia, este tot mai des contactată

Dincolo de cuvinte și intenții rămân însă pe poziții cei ca episcopul Teodosie Tomitanul, care pariază pe direcția Estică.

Anul trecut, când fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi de la Universitatea Babeș-Bolyai i-au cerut  Bisericii Ortodoxe Române să celebreze Paștele odată cu protestanții și catolicii, Tomitanul a răspuns destul de agresiv: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Nu vreau să-i judec, doar îi compătimesc”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei i-a răspuns atunci că „invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este compromițătoare intelectual, teologic și moral”. Dezbaterea a culminat cu decizia discutării acestui subiect într-un Sinod care a avut loc în iulie 2023, dar care nu s-a pronunțat asupra acestui subiect.

Miza scandalului din BOR: Mulți reformiști ar vrea să tranșeze subiectul Paștelui

Laicii invocau în susținerea schimbării Paștelui după cel catolic și protestant inclusiv faptul că românii din diaspora, care au vacanța de Paști odată cu catolicii, nu pot veni acasă pentru că ortodocșii sărbătoresc mereu la o dată diferită.

Există și argumente teologice întemeiate, susținute mai ales de înalții ierarhi din Ardeal, dar și precauții sugerate de specialiști.

Mulți reformiști din BOR ar vrea să tranșeze subiectul Paștelui în varianta occidentală până în 2025, când se aniversează 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea.

În anul 325, când ar fi avut loc primul sinod ecumenic, s-a stabilit între altele și o dată unică pentru Paști, care în cele din urmă s-a decalat din pricina unor calcule eronate, complicații astronomice și reașezări de calendare civile și ecleziastice.

Patriarhul Constantinopolului a propus la o întâlnire cu Papa Francisc din 2014 o reuniune a diferitelor biserici creștine la Niceea în 2025. 

Până atunci, Daniel încearcă să facă o majoritate pro-occidentală în interiorul Sinodului, inclusiv prin deschiderea de noi eparhii în diaspora, care să balanseze tendința pro-rusă care există printre înalții clerici din interior.

Odată cu invazia rusă din Ucraina, curentul pro-moscovit a devenit periculos: poate submina încrederea enoriașilor în NATO și în general în Occident sau chiar trecerea lor de partea lui Vladimir Putin.

Nu e doar un balans simbolic în peisajul de război informatic desfășurat în spațiul virtual din România, ci o subminare indirectă a azimutului țării.

Preluare Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
4 COMENTARII
  1. „… curentul pro-moscovit…”___–___in mare, acest curent se suprapune peste cel al nostalgilor comunismului, fie sunt indivizi care au ceva in trecut de ascuns, fie au dus-o foarte bine in comunism, fie sunt -real- saraci cu duhul, oricum prezenta (si existenta) acesora devine abundenta
    (sau doar ies la „lumina”… sfanta , desigur!), inclusiv pe aceasta pagina, misuna tot felul de agenti, care (frustrati de propria servilitate si lasitate), sar la gatul oricui care nu-i aproba, deobicei cu insulte si blesteme, forme de „conversatie” infantile sau de babeturi tzicnite…

  2. „…peste un milion de euro…”___–__desi trebuie sa fi mintit cum a facut primul milion( strans cureau, posturi prelungite, mosteniri de la si de la, etc.), individul pare a fi -pe linie- escroc, deci are mai multi bani(averi), iar acum este un moment potrivit sa i se faca un audit contabil cat mai extins, si statul (si societatea0, sa-si recupereze ce i-a fost furat de bandit, care -sunt sigur- are in proprietate directa sau prin intermediari, diferite mijloace de a face bani, precum o fabrica de lumanari, un magazin unde vinde de toate amestecate cu „cele sfinte”, exact cum sta bine escrocului cand s-a intalnit cu fraierii…

  3. Amestecați cu răutate de mercenar adevăruri și minciuni.

    nu e nimic legat de Putin, decat in capul votru.

    mie mi se pare o nesimțire ca o jurnalistă greco-catolică să se bage ea cu tupeu să schimbe ea chestii in BOR, calendarul și să facă ea unire cu o biserică catolică aflată in picaj pe toate planurile, complet invadată de politruci și sexo-marxism.

    lăsati-ne in pace, vedeti=vă de politica voastră! nu era vorba să nu amestecați religia si politică?
    sabina fati incită continuu la ură contra ortodocșilor – mai bine și-ar vedea de viața ei patetică decât să scuipe ură pe ortodocși, adică pe romanii majoritari, pe istoria și demnitatea acestui popor.

    ocupati-vă de exemplu de miliardul pierdut e Cațu si Voiculescu in timp ce voi făceati propagandă fascismului sanitar. Acolo sunt bani dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...