Moara cu noroc din Bihor. Pe aleile răcoroase din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, o moară veche de peste 150 de ani reușește să încingă spiritele vizitatorilor.
Cu o bancnotă de 200 de lei în mână, oamenii se întreabă dacă moara din Poieni, județul Bihor, este cea reprezentată pe spatele hârtiei de plată.
Bancnota de 200 de lei are reprezentată pe spate moara din Poieni, județul Bihor
Bancnota de 200 de lei care are reprezentată pe spate moara din Poieni, județul Bihor, a fost lansată la 1 decembrie 2006 de Banca Națională a României.
Moara este și azi în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Nu departe de ea, se află casa din Vlădești, cea pe care BNR a inclus-o pe bancnota de 10 lei.
Răspunsul în privința reprezentării morii din Poieni pe bancnota de 200 de lei se află la specialiștii muzeului sibian.
Lucian Robu este directorul Muzeului în aer liber din cadrul Complexului Național Muzeal „Astra” și este decis să tranșeze dilema vizitatorilor, venind cu lămuriri:
- „În fapt, este vorba despre două mori: cea din Poieni, județul Bihor, și cea din Rogojelu, județul Cluj. Așadar, este o combinație de patrimoniu tehnic, cunoscut fiind faptul că graficienii preiau elemente distincte, pe care mai apoi le combină”.
Așa se face că în reprezentarea de pe bancnota de 200 de lei există elemente prevenind de la două mori, ambele aflate în Muzeul Astra.
Toate detaliile sunt aidoma celor de pe bancnotă
„Clădirea morii din Poieni este realizată din bârne de stejar, îmbinate în „cheotori”, adică tăieturi sub forma cozii de rândunică.
La acest tip de îmbinare nu se folosesc cuie de lemn, iar clădirea este ușor elastică în caz de cutremur sau mici alunecări de teren.
De asemenea, roata are ca ax un trunchi din stejar cu patru muchii, iar obada, colacii și cupele sunt tăiate tot din stejar.
Apoi, clădirea este acoperită cu șindrilă din lemn de brad. Toate aceste detalii sunt aidoma celor de pe bancnotă”.
Continuarea în Crișana
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: crisana.ro)