Moaştele unui sfânt important ar putea fi aduse în Moldova: mai mulţi ieşeni i-au vizitat deja peştera

Data:

spot_img

Moaştele unui sfânt important ar putea fi aduse în Moldova: Sfânta Teodora de la Sihla.

Discuţia a fost relansată în urma vizitei la Kiev a delegaţiei Guvernului României. Conform agenţiei de presă basilica.ro, la finalul discuţiilor s-a făcut o declaraţie publică prin care ambele ţări îşi asumă „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa din România”.

În urma acestui schimb, moaştele Sfintei Teodora ar urma să fie oferite din nou României.

Schitul acesteia este destinaţie turistică în Neamţ, şi este unul dintre locurile cele mai „tangibile” care îi leagă pe credincioşi de viaţa unui sfânt.

Poate fi vizitată peştera în care a trăit sfânta, intrarea în grotă fiind un culoar îngust printre doi pereţi înalţi de stâncă.

Poate fi văzută fântâna de unde bea apă, aflată pe vârful unui masiv de piatră, unde se colecta apa unui izvor subteran.

Iar pe toate aceste locuri s-a construit un schit care îi poartă numele, unde numeroşi credincioşi rămân peste noapte şi trăiesc alături de monahi.

O poveste incredibilă de viaţă

Povestea vieţii sfintei este compusă din mărturiile puţinilor care au văzut-o.

Căsătorită împotriva voinţei sale, aceasta a vrut să trăiască în monahie, aşa că a îmbrăţişat această viaţă alături de soţul ei.

A locuit o perioadă în singurătate în pădurile din judeţul Vrancea, iar ulterior s-a mutat spre Neamţ, în preajma Mănăstirilor Sihăstria şi Secu, locuind tot în pădure.

Citește și: Expoziția „2023, TIMIȘOARA” la ICR Viena cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclișan

Despre existenţa sa ştia doar un singur duhovnic, care venea în pădure să vorbească, din când în când, cu ea, iar după moartea acestuia sfânta a rămas singură în rugăciune.

Când a fost descoperită de turci şi prinsă, s-a rugat lui Dumnezeu să fie salvată, iar atunci a crăpat peretele prin care intră astăzi turiştii şi care a ţinut-o separată de lume.

Păsările cerului i-ar fi adus de mâncare

În ultimii ani ai vieţii, păsările cerului i-ar fi adus de mâncare în locul unde oamenii cu greu mai aveau acces.

Aşa a fost şi găsită, la scurt timp înainte de moarte, de preoţi de la mănăstirile de la baza dealului pe care este aşezat astăzi schitul care îi poartă numele.

A fost îngropată în peştera unde a trăit o bună parte din viaţă, dar moaştele sale au fost aşezate în 1830 într-o raclă de domnitorul Mihail Sturza şi duse pentru închinare la Mănăstirea Miclăuşeni.

De acolo au fost duse în Ucraina, în regiunea Mănăstirii Lavra Pecerska, unde s-ar afla până astăzi.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: doxologia.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related