Modificările fiscale impuse de Guvernul Ciolacu omoară microîntreprinderile. Trend periculos

Data:

spot_img

Modificările fiscale impuse de Guvernul Ciolacu, introduse de la 1 ianuarie, încep să se vadă în statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În prima lună din an, numărul firmelor intrate în procedura de dizolvare a crescut la Iaşi cu 45,6% faţă de ianuarie 2023, cel al societăţilor radiate cu 46%, iar profesioniştii intraţi în insolvenţă au fost cu 87,5% mai numeroşi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acelaşi timp, numărul entităţilor din Iaşi nou înregistrate în registrul comerţului a scăzut cu aproape 10%.

La nivelul României, numărul firmelor care se aflau în etapa de dizolvare în ianuarie a fost de 3.905, iar cele mai multe dintre acestea (30%) aveau ca obiect principal de activitate „comerţul cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor”, 10% au fost din domeniul construcţiilor şi tot 10% din totalul firmelor dizolvate prestau activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Următoarele domenii în care s-au dizolvat cele mai multe firme în ianuarie au fost: „industria prelucrătoare” (9% din totalul dizolvărilor), „transport şi depozitare” (9%) şi „informaţii şi comunicaţii” (6%).

Citește și: Energie geotermală pentru încălzirea caselor, proiect extins la Oradea

Modificările fiscale impuse de Guvernul Ciolacu au falimentat firmele

Cu un total de 150 de firme dizolvate, Iaşul a fost pe locul al cincilea în ţară, după Bucureşti (800), Constanţa (226), Ilfov (203) şi Cluj (165).

Procentual, faţă de ianuarie 2023, creşterea numărului de firme dizolvate a fost de 45,63% (în timp ce media pe ţară a fost de 15,74%), ceea ce a făcut ca, în dinamică, creşterea numărului de firme dizolvate la Iaşi în luna ianuarie să fie cea mai dramatică din ultimii cinci ani.

Ce presupune dizolvarea unei societăţi comerciale şi ce transmite o creştere alarmantă a numărului de dizolvări? “Dizolvarea şi lichidarea în România reprezintă etape succesive ale procesului de încetare a personalităţii juridice a unei societăţi comerciale.

Prin dizolvarea unei societăţi in Romania se efectuează operaţiuni care pregătesc încetarea existenţei societăţii şi lichidarea patrimoniului.

Pe perioada procedurii dizolvării în România, societatea comerciala îşi păstrează personalitatea şi existenţa juridică numai în scopul desfăşurării operaţiunii de lichidare”, explică pagina de internet a Societăţii Române de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Articolul integral, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A murit Dorin Presecan, fost actor al Teatrului Regina Maria din Oradea | Bihoreanul

Dorin Presecan, fost actor al teatrului Regina Maria din...