Modificările la Codul Penal, adoptate de plenul Camerei Deputaților. A fost eliminat pragul pentru abuz în serviciu

Data:

spot_img

Modificările la Codul Penal, care elimină pragul pentru abuzul în serviciu, au fost votate, marți în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională. Modificările la Codurile Penale vor merge la promulgare în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională.

Modificările la Codul Penal au trecut cu 191 voturi pentru, 55 contra, 12 abțineri.

Modificările la Codul de Procedură Penală, care permit ca interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, au trecut cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 abțineri.

Proiectele de Cod Penal și de Procedură Penală au fost votate, miercuri, în Plenul Camerei Deputaților fără dezbateri pe articole.

„Susțin aceste proiecte deoarece se încadrează în linia Constituției și le voi vota”, a declarat ministrul justiției, Cătălin Predoiu, de la tribuna parlamentului.

Un deputat AUR, Titi Stoica, a atras atenția că ”au fost grave vicii de procedură” la votarea Codurilor Penal și de Procedură Penală.

Ionuț Moșteanu USR a declarat că ”este regretabil că ministrul Predoiu vine în Parlament după ce și-a bătut joc de tot procesul parlamentar. După ce a susținut pragul de 250.000 de lei s-a speriat de furia oamenilor și se ascundea după uși pe la PSD”

„N-o să scăpați de furia oamenilor și veți vedea la vot”, a mai spus Moșteanu.

La rândul său, liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat de la tribuna plenului Camerei Deputaților: ”Ce ați făcut zilele astea e de noaptea minții și ar trebui să vă întrebați dacă sunteți sănătoși la cap. Ați susținut pragul de 250.000 de lei și acum ați votat fără prag. Îl faceți pe Florin iordache să pară un ministru al Justiției cu coloană vertebrală”.

Citește și: Campanie PRESShub | Oaia care a murit la Revoluție și primul transplant renal la Cluj

În replică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a atacat virulent USR.

„Aceste proiecte, așa cum au fost ele votate astăzi, aceste proiecte au stat în mâna dvs dragi colegi din opoziție aproximativ 12 luni. Ați stat și v-ați uitat la ele și apoi au fost preluate de această coaliție. După dezbateri dure, dificile, a fost adoptat acest proiect. Ce să înțelegem că e bine ca voi care nu faceți nimic sau noi care dezbatem și votăm”, a declarat Predoiu.

„Această coaliție a votat desființarea SIIJ, legile justiției v-ați uitat 12 luni la ele incapabili să le faceți, legea avertizorului, legea ANABI. Lipsa de bun simț politic are o limită. Aveți o limită și în critică și în jigniri. Nu faceți decât să vorbiți și să vă înfășurați în cabluri din care nu o să lăsați nimic în istorie. De bine, de rău, această coaliție a făcut”, a mai spus ministrul justiției de la tribuna plenului Camerei Deputaților.

George Simion către UDMR: Acum pot doar să mă întreb doar care a fost prețul pentru votul pe care l-ați dat, sper să nu fie vorba de chestiuni care țin de respectarea Constituției.

Moșteanu: Predoiu nu a avut coloana vertebrală să voteze propriul proiect de lege, deși e în sală.

Predoiu: Așa cum am spus, am venit la acest microfon pentru a anunța public că votez pentru acest proiect. Ca urmare a unei deficiențe tehnice, pentru a fi nicio neclaritate asupra poziției mele, am făcut acest anunț public.

Citește și: Ambulanța a venit fără medic. Antrenorul echipei de baschet Phoenix Galați a murit la 44 de ani, la un meci

Mai mulți deputați AUR au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională cele două Coduri, Penal și de Procedură Penală, dar problema partidul condus de George Simion nu dispune de suficiente semnături pentru a iniția singur o contestație la CCR.

Stelian Ion: Vor intra unii în istorie că au făcut ceva, unii că au fost mincinoși, unii că au scos infractorii. Cu siguranță dl predoiu se încadrează. Acum câteva zile dădea interviuri în care spunea că e nevoie de prag la avizul în serviciu, acum spune că votează un proiect neconstituțional. În 2022 a ținut pe loc acest proiect, fapt pentru care CCR a declarat neconstituțional un articol care a închis mii de dosare de corupție cu miliarde de euro prejudiciu. Mi-ar crăpa obrazul de rușine.

Toate proiectele le direcționează în folosul infractorilor.

Ionel Dancă: Parlamentarii Forța Dreptei vo sesiza la CCR prinvind modificarea CPP pentru că e un abuz al acoaliției PSD-PNL-UDMr la comanda serviciilor în ceea ce privește drepturile cetățenilor români.

Ce s-a întâmplat

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Citește și: Ședință ciudată în Comisia Juridică. Deputații au renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională.

Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR.

Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(SURSA FOTO: Parlamentul României – Camera Deputaților)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Investigație Rise Project: Diurne de zeci de mii de euro pe an pentru magistrați

Numeroși magistrați români primesc din bani de la buget...