Moldova așteaptă cu teamă ziua de 9 mai. Și are și de ce

Data:

spot_img

Ziua de 9 mai se anunță tensionată în Republica Moldova. Simbolizează diviziunea din societate în raport cu orientarea generală Est-Vest. Războiul din Ucraina și propaganda rusă adâncesc aceste diviziuni și cresc vulnerabilitatea țării.

De curând, guvernul a interzis prin lege afișarea simbolului „Z”, folosit de agresorii ruși în Ucraina. De asemenea, a fost interzisă arborarea panglicii oranj-negru a Ordinului Sfântului Gheorghe, transformată de propaganda Kremlinului într-o emblemă a noului imperialism rusesc.

Ziua de 9 mai este marcată în Republica Moldova și drept sărbătoarea Europei. În acest an însă, festivitățile au fost amânate cu o săptămână tocmai pentru a nu coincide cu ”celălalt” 9 mai, Ziua Victoriei în accepțiunea sovietică, adică aniversarea înfrângeri nazismului din 1945. Occidentul celebrează această zi la 8 mai.

Într-o societate încă profund divizată în ce privește orientările Occident-Rusia, această dublo semnificație dată zilei de 9 mai poate genera tulburări și destabilizare.

Citește și: Kremlinul pune gaz pe foc. Lavrov avertizează Republica Moldova care „se lasă atrasă în NATO”

Propaganda rusă a schimbat sensul zilei de 9 mai

În ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă de la discursul lui Vladimir Putin de la Munchen din 2007, când a înfierat extinderea NATO, propaganda Kremlinului a transformat aproape în totalitate înțelesul zilei de 9 mai. De la o aducere aminte a sacrificiilor din război, alături de aliați, a devenit un simbol al revanșei împotriva Occidentului, socotit vinovat pentru prăbușirea URSS.

Socialiștii și comuniștii moldoveni, pro-ruși, au anunțat déjà că, de 9 mai vor afișa simbolul Ordinului Sf. Gheorghe. De curând, într-un gest de sfidare care a rămas cu autori necunoscuți, fațada unui hotel dezafectat din Chișinău, pe care se afla un uriaș panou în culorile Ucrainei, a fost revopsită în oranj și portocaliu.

Ce vor face autoritățile de la Chișinău? Dacă vor aplica măsurile legale vor da apă la moară propagandei potrivit căreia rușii din fostele republici sovietice, acum state independente, sunt discriminați iar Moscova trebuie să intervină pentru protejarea lor. Sau se vor face că nu văd nimic, subminându-și singure autoritatea și încurajând forțele pro-ruse să treacă la nivelul următor al provocării?

Diviziune profundă din societatea moldovenească

Lucrurile sunt cât se poate de complicate, în contextul recentelor explozii din Transnistria, pe care guvernul de la Chișinău le pune pe seama  unor forțe pro-ruse interesate în destabilizarea Republicii Moldova.

Dar tote acestea depășesc cu mult simplul cadru al simbolurilor și trimit către o diviziune profundă din societatea moldovenească.

Cine a trecut prin Republica Moldova nu se poate să nu fi remarcat tancurile sovietice urcate pe piedestaluri, cu țeava îndreptată întotdeauna către vest. Ele amintesc, bineînțeles, de înaintarea victorioasă a Armatei Roșii, în ultima parte a celui de-al doilea război mondial.

Pentru români, trezesc amintirea amară a ocupării și comunizării țării. Dar cum sunt văzute lucrurile în Republica Moldova?

Vom înțelege mai bine lucrurile dacă vom avea curiozitatea de a vizita Muzeul Național de Istorie al Moldovei de la Chișinău. Piesa de rezistență se găsește în subsolul clădirii de secol XIX, care adăpostea cândva Gimnaziul de Băieți. Este vorba despre o panoramă a Operațiunii Iași-Chișinău, din vara anului 1944.

Tot în capitala Republicii Moldova se află și Memorialul Eternitate, un imens parc-cimitir, unde flacăra veșnică îi celebrează pe eroii aceleiași operațiuni militare a Armatei Roșii, care avea să ocupe România și să instaureze comunismul.

Citește și: „Doamna cu pantofi albaștri” despre justiția pentru minori. Întrebarea care n-ar trebui să le fie pusă niciodată

Mitul Marelui Război Patriotic

Pentru moldovenii cu aspirații pro-europene sau unioniste ( aceste categorii nu se suprapun, există foarte mulți pro-europeni care nu sunt unioniști), Republica Moldova este un rezultat al ocupației sovietice. Un sentiment care, desigur, s-a întărit acum, în urma agresiunii rusești care, în definitiv, pedepsește Ucraina tocmai pentru opțiunea ei pro-europeană.

Pentru cei cu nostalgii sovietice sau care susțin orientarea spre Rusia lui Putin, soldatul sovietic a fost, de bună seamă, eliberator și nicidecum ocupant.

În orice caz, mitul Marelui Război Patriotic este profund înrădăcinat în societatea moldovenească. De decenii întregi, moldoveanul de rând urmărește fascinat programele de televiziune rusești, care preamăresc vitejia soldatului sovietic, prezentată în cheia luptei sale împotriva Vestului, mai curând decât a nazismului.

Agresiunea rusă nu face decât să adâncească diviziunile și să crească gradul de vulnerabilitate al Republicii Moldova.

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel puțin 30 de răniți după prăbușirea unui telescaun în nordul Spaniei

Cel puțin 30 de persoane ar fi fost rănite...

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump: „Este un moment istoric uriaș” | Aktual24

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump?...

Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena

Sibiul, Timişoara şi Oradea, trei destinaţii turistice importante din...