Moldova în afara UE, o țară exportatoare de oameni | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Moldova în afara UE, o țară exportatoare de oameni. În ultimii 30 de ani, Moldova a pierdut, prin migrație, două generații, iar sondajele și calculele demografilor arată că încă 15% din cetățeni își pregătesc plecarea. Satul Frasin a rămas aproape pustiu.

Oamenii nu mai pleacă din disperare din Moldova. Așa a fost în primul val, după anii ’90, când plecau ilegal, prin păduri, cu ajutorul călăuzelor. În ultimii 30 de ani, Moldova a pierdut, prin migrație, două generații – cea a părinților și cea a copiilor.

Acum pleacă oameni care au venituri, au casă, mașină, dar pleacă fie pentru reîntregirea familiei, fie pentru o calitate mai bună a vieții, deoarece vor să aibă drumuri mai bune, învățământ de calitate mai ridicată, un sistem de sănătate mai prietenos la bătrânețe, etc. Anual, Moldova pierde aproximativ 40.000 de oameni.

1 moldovean din 10 se întoarce acasă

Doar un moldovean din zece plecați se întoarce acasă. Adică, cei care nu reușesc să se integreze peste hotare. Abia în 2021, după prăbușirea regimului oligarhic și victoria în alegeri a partidului pro-european PAS, creat de Maia Sandu, s-a înregistrat o ușoară scădere a exodului. Dar tendința nu a durat mult. Invazia Rusiei în Ucraina și pericolul atacării Moldovei a generat frică și incertitudine.

Citește și: Cum influențează dronele scena globală și conflictul din Ucraina

Întreruperea lanțurilor logistice a lovit dur economia micului stat trecut prin pandemia de Covid. În plus, criza energetică fără precedent provocată artificial de Rusia și problemele economice generate de războiul din Ucraina vecină și de numărul foarte ridicat de refugiați, au generat o inflație de peste 33% în Moldova. Pronosticurile demografilor sunt extrem de pesimiste.

Potrivit lor, atât timp cât va exista o discrepanță mare între nivelul de trai din Moldova și cel din UE, exodul moldovenilor nu va putea fi oprit. „Din perspectiva integrării europene, procesul de emigrație s-ar putea tempera puțin, iar o bună parte din cei plecați, putem admite, ar putea să revină. Aceasta va aduce dividende pentru redresarea demografică a țării”, susține demograful moldovean Valeriu Sainsus.

Citește și: SUA își reduce dependența de importurile din China, în timp ce UE pare a se îndrepta în direcția opusă

În ultimii trei ani, Moldova a înregistrat cel mai dramatic spor natural negativ din istoria sa. În 2023, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimii 180 de ani. Fiecare al patrulea moldovean are acum peste 60 de ani. Ca număr de locuitori, Moldova a revenit la nivelul anului 1953.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro / Elena Covalenco)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia își va majora de zece ori producția de drone anul acesta | Euractiv

Rusia își va majora de zece ori producția de...

Cum influențează dronele scena globală și conflictul din Ucraina

Agresiunea rusă în Ucraina a subliniat rolul esențial al...

SUA își reduce dependența de importurile din China, în timp ce UE pare a se îndrepta în direcția opusă

Statele Unite ale Americii și-au redus constant dependența de...