Moldova va avea un DNA după exemplul României

Data:

spot_img

Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova vor fi reorganizate, iar în locul lor va apărea Direcția Națională Anticorupție – o structură similară DNA-ului românesc.

De asemenea, în scurt timp va intra în procedură legislativă inițiativa președintei Maia Sandu de creare a unei Curți Anticorupție – o instanță specializată care va avea 15 judecători, care vor examina doar cazuri de corupție mare și corupție în sistemul de justiție. Proiectul se află acum la etapa consultărilor publice.

Efectul bumerangului asupra corupților din sistem

Procesul de reorganizare prin comasare a Procuraturii Anticorupție (PA) și a Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost impulsionat de o tentativă a procurorilor corupți din PA de a bloca expulzarea lor din sistem (și posibila arestare) printr-o scurgere a unei imprimări audio de la o ședință internă la care șefa instituției, Veronica Dragalin, i-a amenințat, pe un ton dur că vor fi arestați pentru vânzare de informații din dosare către capii grupărilor de crimă organizată aflați în căutare. Scandalul în interiorul PA a izbucnit imediat după o altă dispută contondentă – de data aceasta între CNA și PA.

Prin urmare, guvernarea a decis să urgenteze expulzarea din sistem a procurorilor și ofițerilor anticorupție care au permis dezmățul oligarhilor în perioada 2014-2019, inclusiv spălarea a zeci de miliarde de dolari prin băncile moldovenești și furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării.

Încercarea corupților de a se conserva în sistem și de a compromite efortul de purificare a instituțiilor anticorupție prin evaluarea externă extraordinară a integrității tuturor procurorilor determină guvernarea să comaseze CNA și PA (prin crearea DNA) și, astfel, să se debaraseze concomitent de toți angajații celor două instituții care l-au deservit pe oligarhul Vladimir Plahotniucși continuă să deservească grupările de crimă organizată gestionate de la distanță de fugarii Moldovei jefuite.

Citește și: „Efectul Bruxelles”. Cât de eficient va fi pentru controlarea inteligenței artificiale?

Maia Sandu: „A venit timpul să luăm o decizie”

Detalii despre noua structură (DNA) nu se cunosc deocamdată. Ideea comasării CNA și PA aparține șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, iar președinta Maia Sandu a confirmat joi, în cadrul unui interviu televizat, că guvernarea va merge anume pe acest scenariu.

„În curând vom pune punct disputei dintre CNA și PA. Această dezbatere publică între șefii celor două instituții nu face bine reformei și nici luptei împotriva corupției. Așa că o să venim cu o soluție”, a spus șefa statului. Întrebată dacă crearea DNA este soluția pe care guvernarea o ia în calcul, Maia Sandu a răspuns: „Este soluția în jurul căreia discutăm și a venit timpul să luăm o decizie”.

Informația despre comasarea PA și CNA prin crearea DNA a fost confirmată joi și de către deputatul PAS, Andrian Cheptonar: „Știu că doamna Dragalin cunoaște foarte bine cine și ce reprezintă în sistemul PA, știe care sunt acele persoane toxice care trebuie eliminate din sistem.

Noi avem acum toate instrumentele ca să putem ști cine și ce reprezintă și cu ce s-a ocupat în sistem. În opinia șefei PA, cel mai ușor ar fi ca PA să fie reformată prin contopirea cu CNA și să fie creată DNA. Va fi o reformă complexă. Dar noi nu activăm acum în condiții de normalitate.

Vedem că sistemul opune rezistență. Ne-am pomenit că trebuie să înfruntăm un sistem profund putred. Ceea ce vedem astăzi – aceste scurgeri de informații din interiorul PA – reprezintă ultimele zvâcniri ale acestui sistem putred, pentru că reformarea justiției va continua”, a spus Cheptonar.

Toți vor trece prin filtrul integrității

Din informațiile neoficiale obținute de DW, în DNA-Moldova vor activa doar procurori și ofițeri de investigații care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității. Informația a fost confirmată indirect de către Maia Sandu, care a spus că evaluarea integrității tuturor celor de la CNA și PA este absolut necesară în perioada următoare.

Iar deputatul PAS Andrian Cheptonar a spus că mulți procurori corupți deja stau cu cererile de demisie scrise în sertar și că ei vor pleca de bunăvoie, deoarece nepromovarea testului de integritate îi va lipsi de toate beneficiile sociale (pensii speciale, indemnizații, etc.).

Până acum, prin evaluarea externă extraordinară au trecut toți candidații la funcția de membri ai CSM. Comisia pre-vetting, formată inclusiv din judecători străini, a fost extrem de dură. Din 40 de candidați judecători și non-judecători la funcția de membri ai CSM au promovat evaluarea doar opt.

Acum are loc evaluarea integrității candidaților la funcția de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) – un filtru la fel de dur – iar în paralel va începe evaluarea externă a judecătorilor Curții Supreme de Justiție, după care a celor de la curțile de apel și de la primele instanțe.

Citește și: Școala vieții împotriva școlii

Corupții din sistem, ultima miză a oligarhilor fugari

La nivelul judecătorilor, de asemenea, s-a încercat blocarea mecanismului de expulzare a corupților din sistem, inclusiv prin demisii în lanț la CSJ. În cele din urmă însă, noul CSM a devenit funcțional iar la CSJ au fost detașați judecători de la alte instanțe pentru a se evita blocarea sistemului.

Corupția din justiție și din sistemul procuraturii este ultima miză a oligarhilor care au jefut Republica Moldovaîn perioada 2014-2019 și au fugit din țară. Prin oamenii montați în sistem de cleptocrați sunt tergiversate acum dosarele de mare corupție, hoții scapă în continuare de pușcărie iar cererile de extrădare a oligarhilor corupți către țările care îi adăpostesc sunt perfectate intenționat defectuos, pentru a fi respinse.

Articol publicat inițial de către Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
2 COMENTARII
  1. Oh, nu distinsă doamnă Sandu. NU după modelul României. Vă conjur! NU! În România nu funcționează nicio autoritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...

Republica Moldova și-a modificat Constituția. Integrarea în UE a devenit obiectiv strategic

Republica Moldova a adoptat integrarea în Uniunea Europeană ca...