Moldova votează

Data:

spot_img

Moldova votează. Cetățenii moldoveni decid în acest sfârșit de săptămână viitorul european al tării și următorul președinte.

Prima jumătate a zilei de 20 octombrie a debutat cu o prezență neașteptat de mare la vot, până la ora 12:00 au trecut pe la urme aproape 20% dintre alegători, potrivit informațiilor furnizate de agerpres. Alegătorii au primit două buletine de vot, unul pentru alegerea președintelui, iar celălalt pentru referendum, care cuprinde întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Prezența la vot a fost surprinsă de Alex Damian, de la Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, în câteva cadre realizate în București.

Contracandidatul președintei Maia Sandu a refuzat să voteze pentru referendum: „Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

„Cine crede în zbor e stăpân peste zare”

Elena Calistru, președinta Funky Citizens, prezentă la Bălți în Republica Moldova a descris atmosfera ce domină alegerile din acest an din țara vecină:

  • „Salutare din Bălți de data asta, de la o secție de vot peste care tronează acest citat din Lucian Blaga: „Cine crede în zbor e stăpân peste zare”. Ce am observat aici:
  1. flux semnificativ de votanți, însă cu o diferență ceva mai mare între cei care votează la prezidențiale și cei care votează și la referendum (cam 80% referendum);
  2. am prins două momente speciale cu cei care votau pentru prima dată (ei primesc o brățară specială și la secția aceasta îi aplauda toată lumea);
  3. sunt câteva probleme cu cei care nu au viza de reședință și care nu pot vota (diferit față de România la prezidențiale);
  4. la secția aceasta au avut și un cetățean turmentat de dimineață din cauza căruia a fost nevoie de intervenția poliției (dar nimic major);
  5. cât eram aici s-au făcut peste 750,000 de votanți”, a transmis Elena Calistru printr-un postat pe Facebook.

Mai mult, președinta Funky Citizens a subliniat importanța acestui moment istoric: „a fost un pic emoționant pentru mine să ajung în orașul din care bunicul meu a plecat în timpul celui de-al doilea război mondial. Și de care l-au separat decadele de comunism. Nu știu cum ar fi fost pentru el să știe că cele două maluri ale Prutului stau acum gata să se regăsească în Europa”, a mai adăugat Elena Calistru.

„Moldova are o perspectivă europeană solidă”

Mesaj plin de încredere și nădejde a fost transmis și de Alin Orgoan, care a comparat Moldova din 2008 cu cea din prezent:

„E o zi de octombrie frumoasă plină de speranță în care vă scrieți istoria, vă decideți drumul către democrație și libertate (…). Era o perioadă sumbră, cu sărăcie multă, se simțea dezolarea. Însă acum cu această generație de lideri condusă de Maia Sandu, Moldova are o perspectivă europeană solidă (…). Maia Sandu este un lider politic care se ridică la înălțimea istoriei, moldovenii trebuie să o sprijine pentru că viziunea ei vă duce țara ei către o răscumpărare a istoriei. O dezlegare de sub un jug deja prea greu”, a scris Alin Orgoan pe pagina sa de Facebook.

„O Moldovă pro-europeană ar reprezenta un exemplu de succes pentru alte state ex-sovietice”

Având în vedere trecutul recent și influența exercitată de Moscova în regiunea Europei de Est și Caucaz, „o Moldovă pro-europeană ar reprezenta un exemplu de succes pentru alte state ex-sovietice, precum Georgia sau Armenia care ar putea urma un parcurs similar. Aceasta ar submina strategia Rusiei de a menține un „cerc de influență” în jurul său”, a scris Nicolae Țibrigan pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu/ și Centrul Roman de Politici Europene – CRPE/ FACEBOOK)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related