„Monica, Radioul şi Securitatea”. Expoziție dedicată scriitoarei şi jurnalistei Monica Lovinescu, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Data:

O expoziţie dedicată scriitoarei şi jurnalistei Monica Lovinescu, una dintre cele mai influente voci ale exilului românesc, una dintre vocile răsunătoare ale Radio Europa Liberă, simbol al rezistenţei împotriva comunismului, a fost vernisată vineri la Sala Unirii – spaţiile expoziţionale „Alba Iulia”.

Realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, expoziţia „Monica, Radioul şi Securitatea” punctează rolul marcant pe care Monica Lovinescu l-a avut în lupta cu regimul comunist, dar şi în cultura română.

PressHub vă recomandă un interviu de excepție cu Monica Lovinescu, realizat de criticul literar Mircea Iorgulescu, în cadrul emisiunii „Oameni, destine, istorie” a Radio Europa Liberă

„Este bucuria şi onoarea noastră să avem expoziţia ‘Monica, Radioul şi Securitatea’ la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Este al şaselea oraş care o găzduieşte. Expoziţia a fost parte din seria de manifestări care a marcat 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu. A fost vernisată la Fălticeni, la sfârşitul anului 2023. De atunci, expoziţia a trecut pe la Iaşi, Suceava, Câmpulung, Cluj-Napoca şi, acum, la Alba Iulia”, se arată în mesajul organizatorilor prezentat de către istoricul Dragoş Ursu, potrivit Agerpres.

Citește și: SECUNDAR, de Alexandra Badea: un joc indiscret cu rolurile din viaţa noastră

Dincolo de celebrarea celei care a fost „vocea speranţei din întunericul totalitar comunist, expoziţia îşi propune să reamintească publicului larg costurile personale şi colective plătite de cei care au crezut în democraţie şi în drepturile omului şi au înfruntat riscuri inimaginabile ca să-şi susţină crezul lor”, au punctat organizatorii.

Expoziţia aduce în atenţia publicului momentele-cheie din viaţa şi activitatea Monicăi Lovinescu, punând în relaţie notele de jurnal cu evenimentele care i-au marcat traseul profesional şi viaţa privată. Accentul cade pe anii de exil, iar perspectiva Securităţii, prezentă prin selecţia de documente din perioada 1948-1990, este echilibrată de fotografii publice şi personale, însoţite şi de alte artefacte identificate în arhive.

„Vocea narativă a Monicăi Lovinescu, desprinsă din jurnalele publicate în România după 1990, este firul roşu al expoziţiei şi ghidează privitorul prin teme precum momentele principale din viaţa protagonistei, relaţia cu familia şi relaţia părinţilor cu Securitatea, primii ani de exil şi începutul activismului politic, activitatea editorială din exil, atentatul asupra sa, campania de compromitere din presa românească, sprijinită de Securitate, iar, în final, momentul decorării din anul 1999”, precizează organizatorii.

Materialul multimedia conţine o selecţie de secvenţe din emisiunile televizate şi de radio la care a participat sau a căror protagonistă a fost. Împreună, conţinutul grafic şi cel digital redau nu doar fragmente din viaţa unui simbol al luptei pentru drepturile omului, ci şi atmosfera unui context istoric complicat şi violent.

Citește și: „Hors du temps / În afara timpului” – Avanpremiera filmului în cadrul proiectului CINEMA FĂRĂ BARIERE la Cinema Elvire Popesco

Expoziţia „Monica, Radioul şi Securitatea” este organizată la Alba Iulia de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, fiind realizată cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, al Fundaţiei Române pentru Democraţie, Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Galeriei Oamenilor de Seamă Fălticeni, Muzeului Naţional al Literaturii Române şi al Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media.

Expoziţia poate fi vizitată la Alba Iulia până în 6 aprilie.

Monica Lovinescu s-a născut la 19 noiembrie 1923, la Bucureşti, într-o familie de intelectuali. A fost fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu.

După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, în 1946, a fost timp de un an asistenta lui Camil Petrescu la seminarul de artă dramatică, apoi a plecat cu o bursă la Paris, în Franţa, unde a cerut azil politic la începutul anului 1948.

Citește și: Prima expoziţie imersivă din România dedicată lui Leonardo da Vinci, prezentată şi la Cluj

Din 1962 a început colaborarea la Radio Europa Liberă, unde, din 1967, a realizat emisiunea săptămânală „Teze şi antiteze la Paris”, a scris cronici literare despre literatura română pentru emisiunea „Actualitatea culturală”.

Pe lângă recenziile, notele, mesele rotunde, comentariile radiofonice, Monica Lovinescu a colaborat la mai multe reviste ale exilului, ca şi la cele franceze.

A murit la 20 aprilie 2008, la Paris. A fost decorată post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto. Muzeul Național al Unrii Alba Iulia / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Primul bust de copil realizat de Brâncuşi, expus la Muzeul Naţional Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal au ocazia să vadă începând...

Stylus Fantasticus aduce la Ateneul Român capodoperele barocului muzical

Stylus Fantasticus aduce la Ateneul Român capodoperele barocului muzical...

Premieră absolută la TNB, cu „Moroi și păpădii” de Gavril Pătru

Pe 12 și 13 aprilie, la Teatrul Național I.L.Caragiale...