De ani buni, centrele de permanență ar trebui să reprezinte o gură de oxigen pentru sistemul medical botoșănean – un sprijin real pentru locuitorii din zonele rurale și o alternativă viabilă la aglomerarea secțiilor de primiri urgențe. În realitate, însă, aceste centre par să funcționeze mai mult cu numele, iar pacienții ajung tot la Urgenţe, unde cozile se lungesc, iar medicii fac față cu greu avalanșei de cazuri.
O realitate confirmată recent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani, care a efectuat, în primul trimestru din 2025, un control la 16 furnizori aflați în relație contractuală cu instituția. Dintre cele două centre de permanență verificate, unul funcționa…cu lacătul pe uşă. Medicul și asistentul arondați centrului lipseau cu desăvârșire. Rezultatul? O sancțiune aplicată de CAS și recuperarea contravalorii gărzilor neefectuate. Doar că o spun şi medicii din sistemul de urgenţă, dar chiar şi cei din instituţiile de control, măsurile sunt prea puţine.
Problema nu este una izolată, ci simptomatică pentru un sistem care tratează prea ușor lipsa de responsabilitate. Medicii care ar trebui să asigure gărzi de noapte și în weekend, în zone unde accesul la servicii medicale este oricum limitat, încasează sume considerabile de la bugetul de stat. În luna decembrie 2024, suma totală decontată de CAS pentru cele opt centre de permanență din județ a fost de aproape 400.000 de lei. În unele cazuri, un singur cabinet a primit peste 22.000 de lei pentru activitatea de permanenţă – venituri care se adaugă la cele obținute în cadrul cabinetelor proprii.
Continuarea, în Monitorulbt.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Monitorulbt.ro)