Arheologii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei au descoperit un mormânt neolitic în pivnițele Palatelor Statusului Romano-catolic din centrul Clujului.
„S-a constat că, într-una din încăperile subsolului actual, există urmele unei construcții romane subterane, cel mai probabil tot o pivniță, care a excavat parțial și straturile preistorice. Golirea pivniței romane a favorizat și cercetarea vestigiilor mai timpurii pe suprafața întregii secțiuni arheologice și nu doar efectuarea unui mic sondaj de mare adâncime, practică arheologică frecventă, datorată adâncimii considerabile la care apar descoperirile preistorice din centrul Clujului (5-6 m față de nivelul actual al solului)”, explică cei din cadrul muzeului.
Cum au făcut arheologii descoperirea?
Astfel, săpătura a oferit arheologilor șansa de a identifica o parte dintr-o groapă săpată în stratul geologic, plină cu vase ceramice, găsind în acest mod mormântul preistoric.
„Inițial, a fost surprins doar un capăt de-al său, în care au apărut falangele picioarelor și ofranda de vase. Chiar și așa, descoperirea se anunța a fi deosebită, gleznele scheletului părând a fi înfășurate în șiraguri formate din sute de mărgele de mici dimensiuni. Datorită adâncimii, din considerente de siguranță și logistică a săpăturii, descoperirea întregului mormânt s-a făcut în două etape.
Citește articolul integral în Monitorul de Cluj