Mormântul,viteza și tancul

Data:

spot_img

Țara noastră este mereu în topul mondial al morților din evenimente rutiere. Ne amintim cu drag că legiuitorul a vrut să lase fără obiectul muncii poliția rutieră, așa cum șoriceii sunt interesați să pună pisicii clopoței, doar pentru că un distins domn parlamentar rămăsese fără permis o scurtă perioadă de timp. Am avut cu toții noroc că ne-a salvat CCR de la o anarhie și mai mare pe șosele.


O mașină puternică este o armă pentru o ceafă lată care consideră că toți suntem subordonați lui, pentru că are bani, valoare și tupeu. Acidentele în lanț au devenit deja obișnuință. Dacă pleci cu copiii la mare e mai probabil să intre în tine ”un actor grăbit care aleargă spre un alt decor” decât să circuli civilizat pe șoselele patriei. Este deja uzual să îți simuleze din spate o ceafă lată că te lovește pentru a-i face loc să treacă cu 200 de km pe oră.

Mai nou, e la modă ca de la volan să arunci cu lichide pe pietoni și să demarezi în viteză până să poată cineva să te identifice. Poliția rutieră nu are mijloace pentru că destui din cei care circulă cu viteză au un lobby suficient de puternic în conducerea țării, pentru a împiedica luarea de măsuri. Este prea târziu să sancționăm după ce mor oameni nevinovați în accidente rutiere sau după ce așteptăm târziu în noapte să se facă constatările pentru accidente în care sunt implicate trei sau mai multe mașini.

Sistemul de sancționare al șoferilor indisciplinați trebuie simplificat și de asemenea și modul în care se stabilește vinovăția pentru accidente. În Serbia, o țară la fel de plină de Dumnezeire, ai comis o abatere rutieră minoră ai rămas fără mașină, în sensul că statul ți-o confiscă. Legiuitorul și guvernul trebuie să încerce să impună măsuri ca în alte state prin care să încerce să ne protejeze pe noi, cei care nu vrem să conducem iute ca Lewis Hamilton și furios ca în Mad Max.

Putem monta camere în zonele care furnizează materie primă pentru morgi, se pot achiziționa drone care să filmeze contravenienții sau se pot utiliza elicoptere care să determine oprirea celor care au fost identificați că se comportă la volan ca și cum ar fi în zbor suborbital cu Jeff Bezos. Iar costurile aferente utilizării dronei sau elicopterului vor fi decontate de către contravenienți cu ridicarea de îndată până la plată a autovehiculului. 

Dacă ești identificat că ai circulat cu peste 50 de km la oră pe un sector de drum, dacă nu îți naște nevasta în mașină, ar cam fi nevoie să plătești din buzunarul propriu o evaluare psihologică a aptitudinii de a conduce și să mai și prestezi niște ore la spații verzi. În Republica Moldova, dacă ai produs un accident de circulație mortal ești ales să dai o mână de ajutor al medicilor legiști la morga.

 
Deocamdată, se pare că ne bazăm exclusiv pe sfințirea mașinii și pe nimic altceva ca să prevenim strategic accidentele rutiere. Avem nevoi de propuneri legislative pragmatice, prin care să prevenim tentația de a merge pe contrasens pe autostrăzi sau de a merge cu racheta pe drumuri județene. Cei care ne omoară cu zile pe șosele ar fi și ei mai fericiți în România, dacă ar evita accidente mortale. După un accident mortal, consecință a vitezei excesive, vor pierde din timpul lor prețios prin tribunale sau prin birourile agenților de probațiune.

Și dacă banii nu contează pentru tine și poți să scapi de răspundere, tot e un stres suplimentar care putea fi evitat dacă nu circulai cu viteza luminii în localitate. Există riscul ca în loc să stai în club cu prietenii și să dai dedicații la artiști renumiți în live-uri și să postezi clipuri cu lăzi de Moet-uri pe pământ românesc, ajungi să stai în cluburi în care opulența este departe de cea strămoșească. 

Anunțurile de genul ”viața are prioritate” nu impresionează pe cei care nu respectă regulile în mod constant. Când te urci la volan e nevoie să te gândești să ajungi la timp la destinație, fără însă să lezezi drepturile celorlalți participanți la trafic. Orice șofer poate comite mici abateri pentru că oboseala și neatenția poate afecta pe oricine. Să conduci cu o viteză mult superioară celorlalți și să fii agresiv pentru că ai o mașină puternică implică însă un comportament asumat și format în timp.

Așteptăm ca ministerul de Interne să își asume o strategie coerentă alături de ministerul Justiției pentru că este evident că situația a scăpat de sub control. Măcar ar trebui să avem un număr unic de urgență la care să putem anunța poliția rutieră că am identificat cefe late la volanul unui tănculeț agresiv. Să auzi în fiecare săptămână că a mai avut loc un carambol pe Autostrada Soarelui și să nu vedem nicio măsură din partea autorităților, înseamnă că pur și simplu plecăm pe litoral nu să ne bucurăm de vacanță, ci ca să ne lovim cu alte mașini, chiar dacă noi conducem mai defensiv decât Titi Aur. 


Cei care au posibilitatea să își achiziționeze camere pe mașini ar trebui să o facă pentru că întrebarea nu este dacă vei fi implicat în accidente rutiere, ci când și cât de grav vor fi accidentele. Auzim în fiecare zi despre riscurile de sănătate generate de vaccinare, deși ne vaccinăm de când ne naștem și până la pensie. Dar nu aflăm mare lucru despre riscul de accident rutier și despre cum să evităm riscurile majore în traficul rutier. 


Dacă ai mașină cu volan pe dreapta abilitățile tale ca șofer trebuie să fie mult superioare unui șofer obișnuit pentru că foarte multe accidente se produc dacă ai un astfel de autovehicul. Trebuie să știi că la peste 80 de km pe oră, distanța de frânare crește considerabil. Trebuie să fii atent să păstrezi o distanță de cel puțin două mașini între tine și cel din fața ta. Riscuri există și pentru ceafa lată cu tânculeț agresiv și pentru cel ce conduce defensiv așa cum ne spune scurtmetrajul ”Cel mai puternic” din seria ,,Povești trăznite”, serie regizată în 2014 de Damian Szifron.

Nimeni nu câștigă dacă mor oameni pentru că viteza excesivă implică să lași pe cineva să sângereze, așa cum ne spune Billy Idol în oda dedicată vitezei. 

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related